Πίεση, «βομβαρδισμός», σωρεία χαμένων ευκαιριών, αλλά το τελευταίο σφύριγμα του διαιτητή τον βρήκε στο 0-0. Ο Ολυμπιακός έπαιξε στο μισό γήπεδο τον Απόλλωνα σε όλη τη διάρκεια του αγώνα, είχε 15 τελικές, αλλά δεν κατάφερε να σκοράρει απέναντι στον εντυπωσιακό Βέρχουλστ, που έκανε 11 αποκρούσεις και μπήκε με το… αριστερό στο 2022.

Ένα ματς που ήταν μονόλογος για την ομάδα του Πέδρο Μαρτίνς, που είδε τους παίκτες του να εγκλωβίζουν τους ποδοσφαιριστές του Απόλλωνα στα καρέ τους, αλλά να πέφτουν πάνω σε έναν εξαιρετικό τερματοφύλακα, που ήταν χωρίς αμφιβολία ο MVP της αποψινής αναμέτρησης.

Ετσι, οι Ερυθρόλευκοι έμειναν στο 0-0 με τον Απόλλωνα, για την 16η αγωνιστική της Superleague και άφησαν δύο βαθμούς στη Ριζούπολη. Γκέλα, που έδωσε την ευκαιρία στην ΑΕΚ, που νωρίτερα κέρδισε στη Λαμία (0-2), να μειώσει τη μεταξύ τους διαφορά στους 9 βαθμούς (42 έναντι 33).

Οι Πειραιώτες, που αντιμετώπισαν πολλά προβλήματα λόγω κορωνοϊού, ενώ είχαν απουσίες και λόγω του Κόπα Αφρικα, καλούνται να αφήσουν πίσω τους την αναμέτρηση με τον Απόλλωνα και να επικεντρωθούν πλέον στο παιχνίδι που ακολουθεί στο Καραϊσκάκη με τον Αστέρα Τρίπολης για την 17η αγωνιστική (9/1, 19:30).

Αξίζει να σημειώσουμε ότι στα τελευταία λεπτά αγωνίστηκαν ως αλλαγή οι Μανωλάς και Λοβέρα, με τον διεθνή σέντερ μπακ να κάνει την επανεμφάνισή του με την ερυθρόλευκη φανέλα. Πρώτη συμμετοχή και για τον Αργεντινό, μετά την επιστροφή του στο μεγάλο λιμάνι.

Ετσι παρατάχθηκαν οι δύο ομάδες

Ο Μαρτίνς ξεκίνησε τον Ολυμπιακό με τον Βατσλίκ μπροστά από την εστία και τους Καρμπόβνικ, Μπα, Αβραάμ και Ρέαμπτσιουκ στην τετράδα της άμυνας. Οι Μπουχαλάκης, Εμβιλά και Μαντί Καμαρά ήταν στην τριάδα των χαφ, με τους Μασούρα και Βρουσάι στις δύο πλευρές της μεσοεπιθετικής γραμμής και τον Ελ Αραμπί στην κορυφή της επίθεσης. Από την άλλη, ο Απόλλων Σμύρνης παρατάχθηκε με την εξής 11άδα: Βέρχουλστ, Ντεντάκης, Γιακιμόβσκι, Μπαξεβανίδης, Βιτλής, Κραγιόπουλος, Φατιόν, Γιαννιώτας, Ιωαννίδης, Σίγκνεβιτς και Φαν Λα Πάρα.

Ευκαιρίες με Καμαρά και Μπουχαλάκη

Ο Ολυμπιακός πήρε από την αρχή τα ηνία της αναμέτρησης και προσπάθησε να βρει τα κενά στην άμυνα των γηπεδούχων. Στο 6ο λεπτό οι Ερυθρόλευκοι απείλησαν με τον Μαντί Καμαρά, αλλά το σουτ που έκανε ο Αφρικανός μέσος έφυγε δίπλα από το δεξί κάθετο δοκάρι του Βέρχουλστ.

Εξι λεπτά αργότερα ο Μαντί Καμαρά βρέθηκε στην καρδία της μεγάλης περιοχής του Απόλλωνα και έφτασε μια… ανάσα από το 1-0, αλλά ο τερματοφύλακας του Απόλλωνα του είπε «όχι» και κράτησε το μηδέν. Ο Ελ Αραμπί βρήκε τον Αφρικανό μέσο, αυτός σούταρε από το ύψος της μικρής περιοχής, αλλά ο πορτιέρο της Ελαφράς Ταξιαρχίας απέκρουσε ενστικτωδώς την προσπάθεια του Καμαρά.

Οι Ερυθρόλευκοι συνέχισαν να έχουν την κατοχή της μπάλας και προσπάθησαν με στημένες φάσεις και βαθιές μπαλιές να διασπάσουν την άμυνα του Απόλλωνα. Στο 32’ ο Ολυμπιακός απείλησε ξανά, αυτή τη φορά με τον Ανδρέα Μπουχαλάκη. Ο διεθνής χαφ των Πειραιωτών είχε δύο ευκαιρίες μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, αλλά ο Νταβίνο Βέρχουλστ είχε κλείσει καλά την αριστερή του γωνία.

Ο άσος των πρωταθλητών βρέθηκε στην περιοχή, σούταρε με το αριστερό, αλλά ο τερματοφύλακας του Απόλλωνα έπεσε και απέκρουσε. Στην εξέλιξη της φάσης η μπάλα έφτασε ξανά στον παίκτη του Ολυμπιακού, αυτός πήγε πλάγια, σούταρε, αλλά η μπάλα κόντραρε και βγήκε κόρνερ. Η τελευταία φάση του πρώτου ημιχρόνου άνηκε και αυτή στους Πειραιώτες και συγκεκριμένα στον Μασούρα.

Ο διεθνής μεσοεπιθετικός του Ολυμπιακού σούταρε έξω από τη μεγάλη περιοχή, αλλά ο Βέρχλουστ ήταν στη σωστή θέση για μια ακόμα φορά και μπλόκαρε με διπλή προσπάθεια. Ετσι, οι δύο ομάδες πήγαν στα αποδυτήρια για την ανάπαυλα του ημιχρόνου με το σκορ κολλημένο στο 0-0.

Αλλαγές από τον Μαρτίνς, πολλές χαμένες ευκαιρίες για τον Ολυμπιακό

Πριν την έναρξη του δεύτερου ημιχρόνου ο Πέδρο Μαρτίνς προχώρησε στην πρώτη του αλλαγή στο παιχνίδι, με τον Πορτογάλο να ρίχνει στο ματς τον Τικίνιο αντί του Μαντί Καμαρά. Ο Ιβηρας κόουτς γύρισε το σύστημα των Πειραιωτών σε 4-4-2, έχοντας δύο σέντερ φορ μέσα στην 11άδα.

Η ίδια εικόνα συνεχίστηκε και στο δεύτερο ημίχρονο, με τον Ολυμπιακό να βρίσκεται συνεχώς στο μισό του Απόλλωνα και να «σφυροκοπάει» την εστία του Βέρχουλστ. Στο 52’ ο Μπουχαλάκης είδε την μπάλα να στρώνεται μπροστά του, σούταρε, αλλά ο τερματοφύλακας του Απόλλωνα μπλόκαρε.

Τέσσερα λεπτά αργότερα ο Τικίνιο βρέθηκε στην περιοχή των γηπεδούχων, πλάσαρε από πλάγια θέση, αλλά το σουτ που έκανε δεν είχε δύναμη και ο Βέρχουλστ μπλόκαρε εύκολα την προσπάθειά του Βραζιλιάνου επιθετικού. Δευτερόλεπτα μετά την ευκαιρία του Τικίνιο, ο Ελ Αραμπί απείλησε με κεφαλιά, αλλά ο Βέρχουλστ ήταν και πάλι στη σωστή θέση και «καθάρισε» τη φάση.

Στο 57’ ο Πέδρο Μαρτίνς έκανε τη δεύτερη αλλαγή του στο παιχνίδι, με τον Βαλμπουενά να παίρνει τη θέση του Μασούρα. Τέσσερα λεπτά αργότερα οι Πειραιώτες έχασαν μια ακόμα μεγάλη ευκαιρία για να ανοίξουν το σκορ. Ο Βαλμπουενά εκτέλεσε το φάουλ που είχαν κερδίσει οι Ερυθρόλευκοι, ο Τικίνιο έκανε την καρφωτή κεφαλιά, αλλά ο Βέρχουλστ απέκρουσε ενστικτωδώς.

Οσο περνούσε η ώρα οι Πειραιώτες ανέβαζαν συνεχώς την πίεσή τους και έκαναν τη μία ευκαιρία μετά την άλλη, με τον Βέρχουλστ, όμως, να είναι ανίκητος. Στο 63’ ο Βρουσάι σούταρε από το ύψος της μεγάλης περιοχής, αλλά ο τερματοφύλακας του Απόλλωνα απέκρουσε. Στη συνέχεια η μπάλα έφτασε στον Ρέαμπτσιουκ, αυτός έκανε το γυριστό, αλλά ο Βέρχουλστ μπλόκαρε. Στο 73’ ο Πέδρο Μαρτίνς είδε τους παίκτες του να χάνουν μια ακόμα σπουδαία ευκαιρία για να ανοίξουν το σκορ.

Ο Βαλμπουενά σέντραρε από δεξιά, ο Ελ Αραμπί έκανε την προβολή μέσα στην μικρή περιοχή του Απόλλωνα, αλλά έστειλε την μπάλα ψηλά άουτ, χάνοντας την μεγαλύτερη ευκαιρία στο ματς. Στο 77’ ο Βρουσάι δοκίμασε το πόδι του, αλλά ο Βέρχουλστ. Εξι λεπτά αργότερα ο νεαρός εξτρέμ των Πειραιωτών σούταρε ξανά, αλλά αυτή τη φορά η μπάλα έφυγε άουτ.

Πέντε λεπτά πριν τη συμπλήρωση των 90’ ο Πέδρο Μαρτίνς έκανε δύο ακόμα αλλαγές, με τον Ιβηρα τεχνικό να βάζει στο ματς τους Κώστα Μανωλά και Μάξι Λοβέρα αντί των Αβραάμ και Καρμπόβνικ.

Ο Μανωλάς έκανε την επανεμφάνισή του με την ερυθρόλευκη φανέλα, ξεκινώντας τη δεύτερη θητεία του στο μεγάλο λιμάνι. Στα τελευταία λεπτά της αναμέτρησης οι Πειραιώτες προσπάθησαν να πετύχουν το γκολ της νίκης, αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Στο 90+2’ ο Πέδρο Μαρτίνς ολοκλήρωσε τις κινήσεις του, με τον Βασίλη Σουρλή να παίρνει τη θέση του Μπουχαλάκη, που τραυματίστηκε.

Το τελευταίο σφύριγμα του διαιτητή βρήκε τις δύο ομάδες κολλημένες στο 0-0, με τον Ολυμπιακό να χάνει πολλές και κλασσικές ευκαιρίες, ειδικά στο δεύτερο ημίχρονο.

Απόλλων Σμύρνης: Βέρχουλστ, Ντεντάκης, Γιακιμόφσκι, Μπαξεβανίδης, Βιτλής, Κραγιόπουλος, Φατιόν, Γιαννιώτας (80′ Γιαννάκη), Φαν Λα Πάρα (90’+5′ Ντάουντα), Ιωαννίδης (87′ Δούμας), Σίγκνεβιτς.

Ολυμπιακός: Βάτσλικ, Καρμπόβνικ (85′ Λοβέρα), Μπα, Παπαδόπουλος (85′ Μανωλάς), Ρέαμπτσιουκ, Εμβιλά, Μπουχαλάκης, (90’+2′ Σουρλής) Μαντί Καμαρά (46′ Τικίνιο), Μασούρας (57′ Βαλμπουενά), Βρουσάι, Ελ Αραμπί.