«Βεντέτα» μεταξύ του Νίκου Δένδια και του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών είναι σε εξέλιξη. Μετά τη συνάντηση που είχε χθες με τον σαουδάραβα ομόλογό του, ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στην «έξαρση επιθετικής ρητορικής» από πλευράς Άγκυρας, χαρακτηρίζοντας ως «επιτομή του παραλογισμού» την απειλή πολέμου της Τουρκίας εναντίον της Ελλάδας, εάν η δεύτερη επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα.

Ο κ. Δένδιας κατηγόρησε την Τουρκία ότι ενώ «έχει αντιπαρατάξει έναντι των νησιών μας τη μεγαλύτερη αποβατική δύναμη και τον μεγαλύτερο αποβατικό στόλο στη Μεσόγειο», ταυτόχρονα ζητά από την Ελλάδα να τα αποστρατιωτικοποιήσει. Πρότεινε, δε, στην γειτονική χώρα να αποδείξει την πίστη της στο Διεθνές Δίκαιο ανακαλώντας το casus belli και αναγνωρίζοντας άμεσα «την ανυπαρξία του τουρκολιβυκού ‘’μνημονίου’’».

«Αντιτουρκικές δηλώσεις, λαϊκιστικοί ισχυρισμοί»

Άμεση και οργίλη ήταν η αντίδραση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, χαρακτηρίζοντάς αντιτουρκικές τις δηλώσεις Δένδια, ενώ έκανε λόγο για «λαϊκιστικούς και μη ρεαλιστικούς ισχυρισμούς που δεν υπηρετούν την ειρήνη και την σταθερότητα».

«Οι αυταπάτες του Δένδια αποτελούν μια νέα απόδειξη ότι η Ελλάδα προτιμά την ένταση αναζητώντας βοήθεια από τρίτα μέρη και δημιουργώντας τεχνητές συμμαχίες κατά της Τουρκίας, αντί να επιλύει τα διμερή της ζητήματα και να αναπτύσσει σχέσεις μέσα από έναν ειλικρινή και ουσιαστικό διάλογο με τη χώρα μας. Οι χώρες που έχουν αυτοπεποίθηση δεν επιδεικνύουν τέτοια συμπεριφορά» σημείωσε ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ, Tanju Bilgiç, υποστηρίζοντας ότι η ένταση στην ευρύτερη περιοχή προέρχεται από «μονομερείς ελληνικές ενέργειες».

Η απάντηση της Αθήνας

«Λυπηρές» χαρακτήρισε τις τουρκικές επιθέσεις εναντίον του πρωθυπουργού και του κ. Δένδια ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Παπαϊωάννου, τονίζοντας ότι είναι «οξύμωρο η χώρα που συστηματικά τις τελευταίες ημέρες έχει προβεί σε σειρά επιθετικών δηλώσεων, μέσω κυβερνητικών αξιωματούχων της, οι οποίοι απειλούν ευθέως την Ελλάδα και αμφισβητούν ακόμη και την εδαφική κυριαρχία της, να εγκαλεί τη χώρα μας για ‘’προκλητικές δηλώσεις και ενέργειες’’». Η Αθήνα, επισήμανε ο Παπαϊωάννου, θα συνεχίσει να οικοδομεί σχέσεις με γειτονικές χώρες και «θα συνεχίσει να ενισχύει τις συμμαχικές και εταιρικές της σχέσεις, οι οποίες έχουν καθαρά αμυντικό χαρακτήρα».

Επίθεση σε Δένδια

Υπό το πρίσμα αυτό, μόνο τυχαία δεν μπορεί να θεωρηθεί η δριμεία επίθεση της φιλο-κυβερνητικής εφημερίδας «Σαμπάχ» εναντίον του έλληνα υπουργού Εξωτερικών. Σε άρθρο με τίτλο «Κανένας δεν παίρνει στα σοβαρά τον Έλληνα υπουργό Νίκο Δένδια», η Ελλάδα αποκαλείται ως «το κακομαθημένο παιδί της Ευρώπης, που παραπονιέται για την Τουρκία σε όλους όσους συναντά, δεν λαμβάνεται πλέον στα σοβαρά».