Δεν είναι λίγοι οι πολιτικοί που είτε νόσησαν από τον κορωνοϊό, είτε ακόμα νοσούν. Ο ιός κτύπησε τους πολιτικούς όπως κτύπησε και έναν στους τέσσερις πολίτες και ας λένε ότι οι πολιτικοί είναι μακριά από τον λαό. Ορισμένοι πολιτικοί που δεν έχουν νοσήσει, έχουν ήδη ένα κρούσμα στο στενό οικογενειακό τους κύκλο. Ο κορωνοϊός δεν κάνει εξαιρέσεις. Και όλα αυτά την ώρα που συνεχίζεται ακάθεκτη η επέλαση της μετάλλαξης Omicron στη χώρα, με τα κρούσματα κορωνοϊού να καταγράφουν νέο αρνητικό ρεκόρ το τελευταίο 24ωρο, ξεπερνώντας και το «φράγμα» των 50.000 (50.126 για την ακρίβεια) με 61 θανάτους και με 619 διασωληνωμένους. Μόνον στην Αττική τα νέα κρούσματα αγγίζουν τις 20.000. Την ίδια ώρα τα νοσοκομεία άρχισαν να γεμίζουν, όπως και οι ΜΕΘ, με δεκάδες γιατρούς και νοσηλευτές να τίθενται εκτός μάχης λόγω κρουσμάτων.

***
Συναγερμός στο Μαξίμου

Να σημειώσω ωστόσο ότι έχει σημάνει συναγερμός και στο πρωθυπουργικό γραφείο ήτοι στο Μέγαρο Μαξίμου μετά τη διάγνωση με κορωνοϊό του υπουργού Επικρατείας, Άκη Σκέρτσου. Αμέσως, όπως ήταν φυσιολογικό ετέθη το ερώτημα αν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ήρθε σε επαφή με τον υπουργό. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου απάντησε αρνητικά: «Ο κ. Σκέρτσος σήμερα δεν ήρθε σε επαφή με τον πρωθυπουργό, αυτό όμως δεν σημαίνει πως όλοι στο Μαξίμου δεν ελεγχόμαστε καθημερινά, πόσο μάλλον όπως επιβάλλουν τα πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ, όταν παρατηρούνται κρούσματα» είπε χαρακτηριστικά κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Εδώ που τα λέμε στο Μέγαρο Μαξίμου είχε σημάνει εδώ και καιρό ο συναγερμός. Ουδείς εισερχόταν σε αυτό εάν δεν έκανε προηγουμένως rapid test κι αν δεν φορούσε μάσκα K95. Και όμως παρά τα μέτρα, κόλλησε ο κ. Σκέρτσος.

Όπως είναι γνωστό ο πρωθυπουργός έχει προγραμματιστεί στις 6 Ιανουαρίου, εορτή των Θεοφανίων, να παραστεί στην τελετή Αγιασμού των Υδάτων στον Άγιο Ευστράτιο και στη συνέχεια θα επισκεφθεί τη Λήμνο.

***
Ο κορωνοϊός κτύπησε την Θέμιδα

Θετικός στον κορωνοϊό βρέθηκε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας. Όπως αναφέρει σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, βρέθηκε θετικός μετά από μοριακό έλεγχο που έκανε και τώρα είναι σε καραντίνα. Χάρη στον εμβολιασμό του έχει εξαιρετικά ήπια συμπτώματα: «Με εξαιρετικά ήπια συμπτώματα χάρη στον πλήρη εμβολιασμό μου, βρέθηκα θετικός στον COVID-19 έπειτα από μοριακό έλεγχο PCR. Ακολουθώντας το υγειονομικό πρωτόκολλο παραμένω απομονωμένος και τις επόμενες μέρες θα ασκώ τα καθήκοντά μου εξ αποστάσεως» αναφέρει χαρακτηριστικά στην ανάρτησή του. Θετικός βρέθηκε και ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Γ. Κώτσηρας, όπως επίσης θετικός στον κορωνοϊό διαγνώστηκε και ο πρόεδρος του Συμβουλίου Επικρατείας Δημήτρης Σκαλτσούνης. Στο υπουργείο Δικαιοσύνης πάντως αυτό που μαθαίνω είναι ότι υπάρχουν πάρα πολλά κρούσματα.

***
Και στο ΚΙΝΑΛ κρούσμα

Ακόμα: Ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΙΝΑΛ, Μιχάλης Κατρίνης, είναι θετικός στον κορωνοϊό, όπως έκανε γνωστό ο ίδιος σε ανάρτησή του στο Facebook. Όπως αναφέρει τα συμπτώματα που παρουσιάζει είναι ήπια, όπως σε ένα κοινό κρυολόγημα: «’Έπειτα από τη διενέργεια rapid test, βρέθηκα θετικός στον covid-19. Ευτυχώς, είμαι τριπλά εμβολιασμένος και τα συμπτώματα είναι εξαιρετικά ήπια, όπως σε ένα κοινό κρυολόγημα. Έχω απομονωθεί τόσο εγώ, όσο και η οικογένεια μου, ενώ ενημέρωσα και όσους έχουν έρθει σε επαφή μαζί μου» έγραψε στα σόσιαλ μίντια.

***
Συναγερμός και στο Αγροτικής Ανάπτυξης

Συναγερμός και στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Θετικοί στον ιό οι συνεργάτες και η οικογένεια του υπουργού Σπήλιου Λιβανού. Ο κ. Λιβανός απέκτησε αντισώματα αφού κόλλησε προσφάτως. Οι άλλοι όμως ; Οι συνεργάτες του; Άπαντες , πάντως, είναι εμβολιασμένοι

***
Δημοσιογραφία και κορωνοϊός

Θετικοί στον κορωνοϊό βρέθηκαν και βρίσκονται και αρκετοί συνάδελφοι- δημοσιογράφοι (ανάμεσά τους και η Πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Μαρία Αντωνιάδου), ευτυχώς εμβολιασμένοι τους οποίους εύχομαι περαστικά και σύντομα να βρεθούν πάλι στις επάλξεις.

***
Στο τραπέζι και ο υποχρεωτικός εμβολιασμός των Ενόπλων Δυνάμεων

Θα σας μεταφέρω τώρα στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας για να σας πω μία αποκλειστική πληροφορία. Λόγω της επέλασης της Omicron έπεσε για άλλη μια φορά στο τραπέζι (ίσως αυτή τη φορά πιο επιτακτικά) το θέμα της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού σε όλο το προσωπικού (πολιτικό και στρατιωτικό) των Ενόπλων Δυνάμεων. Σε λίγες ημέρες έρχονται νεοσύλλεκτοι. Θέλετε μια πρόβλεψη; Ίσως να ισχύσει ο υποχρεωτικός εμβολιασμός των νεοσυλλέκτων και σταματούν κατά την κατάταξη τα διάφορα τεστ.

***
Οι γιατροί του Ευαγγελισμού

Μια πολύ θετική εξέλιξη εν μέσω της «έξαρσης» στο μεγαλύτερο δημόσιο νοσοκομείο της χώρας που προκάλεσε μεγάλη ανησυχία και «μπλόκαρε» τα επισκεπτήρια για δύο εβδομάδες. Επιστρέφουν σήμερα στα καθήκοντά τους στον «Ευαγγελισμό» 35 από τους 96 υγειονομικούς που είχαν βρεθεί θετικοί στον κορωνοϊό, μια ιδιαίτερα θετική εξέλιξη εν μέσω της «έξαρσης» εντός του μεγαλύτερου δημοσίου νοσοκομείου της χώρας που είχε προκαλέσει μεγάλη ανησυχία. Όπως ανακοινώθηκε εχθές, «μπλοκάρονται» για δύο εβδομάδες όλα τα επισκεπτήρια του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» εξαιτίας της μεγάλης διασποράς του κορωνοϊού στους εργαζόμενου.

***
Και μετάλλαξη Καμερούν

Στη νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού που εντοπίστηκε στη Γαλλία, από ταξιδιώτη προερχόμενο από το Καμερούν, αναφέρεται με ανάρτησή του στο Facebook ο καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος. Έγραψε λοιπόν ο κ. Μόσιαλος: «Τι ξέρουμε για τη νέα παραλλαγή από το Καμερούν που ανιχνεύθηκε στη Γαλλία. Πρόσφατες αναφορές στα διεθνή ΜΜΕ περιγράφουν την εμφάνιση μιας νέας παραλλαγής του ιού σε 7 ενήλικες και 5 παιδιά και, που ζουν στην ίδια γεωγραφική περιοχή της νοτιοανατολικής Γαλλίας. Επί του παρόντος, η παραλλαγή αυτή (ΙΗU ή B.1.640.2) δεν έχει εντοπιστεί σε άλλες χώρες, δεν έχουμε επίσημη ανακοίνωση από τις Γαλλικές υγειονομικές αρχές και δεν έχει χαρακτηριστεί ως παραλλαγή υπό έρευνα (VOC) από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

***
Τι άκουσαν οι βουλευτές τα Χριστούγεννα

Αυτή τη φορά για πολλούς βουλευτές της ΝΔ δεν ήταν και τόσο ευχάριστη και ανέμελη η χριστουγεννιάτικη ανάπαυλα στις εκλογικές τους περιφέρειες. Υπήρξε από τους ψηφοφόρους τους, όπως οι ίδιοι αναφέρουν, βροχή από αιτήματα αλλά και γκρίνια. Για παράδειγμα βουλευτές της Θεσσαλίας (για ευνόητους λόγους δεν αναφέρω τα ονόματά τους) μου έλεγαν ότι οι ψηφοφόροι τους διαμαρτύρονταν πρωτίστως για την ακρίβεια (δείχνοντάς τους μάλιστα, ωσάν να μην το γνώριζαν, τους λογαριασμούς της ΔΕΗ και του φυσικού αερίου πόσο έχουν αυξηθεί) και δευτερευόντως για την αύξηση των κρουσμάτων. Έως και για την μη αξιοποίηση υδροηλεκτρικών σταθμών παραγωγής ενέργειας στη Θεσσαλία διαμαρτυρήθηκαν. Να ξέρετε πάντως ότι πολλοί βουλευτές της ΝΔ αναμένουν να γίνει ανασχηματισμός. Ορισμένοι εκτιμούν πως αυτός θα γίνει τον άλλο μήνα, ενώ οι περισσότεροι μετά τον Μάρτιο ακόμα και την Άνοιξη. Άλλοι υπενθυμίζουν ότι ο Πρωθυπουργός ποτέ δεν είπε ότι ο ανασχηματισμός που είχε γίνει θα ήταν και ο τελευταίος πριν από τις εκλογές, αλλά επέμεινε πως οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας.

***
Ένας Τουρκοκύπριος Βρετανός Πρόξενος

Ο Kenan Poleo με τουρκοκυπριακές ρίζες διορίστηκε ως νέος γενικός πρόξενος της Βρετανίας στην Κωνσταντινούπολη μόλις πριν από τρεις μήνες, αποκαλώντας την τουρκική μητρόπολη της Κωνσταντινούπολης την «πόλη των ονείρων» του. O Pole με καταγωγή από τ/κ οικογένεια της Κύπρου σπούδασε Ιστορία της Ανατολικής Μεσογείου στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ και ακολούθησε μεταπτυχιακό στις Τουρκικές Σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου (SOAS). «Οι γονείς μου ήταν πολύ μικροί όταν ήρθαν στο Λονδίνο. Η ζωή ήταν δύσκολη εκείνη την εποχή στην Αγγλία. Υπήρχε και ρατσισμός», είπε, περιγράφοντας πώς η οικογένεια του μετανάστευσε από την Κύπρο τη δεκαετία του