Το κλίμα δυσπιστίας και η σταδιακή απομάκρυνση των θέσεων που εκφράζουν στο Κυπριακό οι δύο πλευρές καταγράφονται στην έκθεση καλών υπηρεσιών στην Κύπρο που κατέθεσε χθες Δευτέρα ο ΓΓ του ΟΗΕ ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας, επισημαίνοντας τον κίνδυνο να αναιρεθούν και οι υπάρχουσες συγκλίσεις.

Για τα εμβόλια

Ο κ. Γκουτέρες διαπιστώνει ότι δεν υπήρξε δίκαιος διαμοιρασμός των εμβολίων κατά της Covid-19 που εστάλησαν από την ΕΕ στην Κύπρο, αφού, όπως αναφέρει, μόνο 234.038 δόσεις έχουν παραδοθεί στην τουρκοκυπριακή κοινότητα από τις 1.956.023 δόσεις που παρέλαβαν οι αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Εκφράζει, επίσης, έντονη ανησυχία για τις ενέργειες της Τουρκίας και της τουρκοκυπριακής κοινότητας στα Βαρώσια και καλεί όλες τις πλευρές να αποφύγουν δραστηριότητες που προκαλούν εντάσεις, τόσο επί του εδάφους όσο και στη θαλάσσια περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Στην έκθεσή του, ο ΓΓ του ΟΗΕ αναφέρεται και στις διαφορετικές θέσεις που εκφράζουν οι δύο πλευρές στο θέμα του διορισμού απεσταλμένου στο Κυπριακό. Τονίζει όμως τη σημασία που έχει για την πορεία των συνομιλιών ο διορισμός απεσταλμένου.

ΜΟΕ

Ο κ. Γκουτέρες αναφέρει ότι δεν υπήρξε πρόοδος στην προσπάθεια επίτευξης συμφωνίας σχετικά με τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και σημειώνει τα προβλήματα ορολογίας που παρουσιάζονται στις διάφορες τεχνικές επιτροπές.

«Είναι λυπηρό», σημειώνει, «που δεν σημειώθηκε πρόοδος στο αίτημα του Συμβουλίου Ασφαλείας να αντιμετωπίσει τα εμπόδια στην ειρήνη με τη διεξαγωγή κοινής αναθεώρησης του σχολικού υλικού, συμπεριλαμβανομένων των σχολικών βιβλίων, ως συμβολή στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης μεταξύ των κοινοτήτων».

Τονίζει όμως τα επιτεύγματα της Τεχνικής Επιτροπής Πολιτιστικής Κληρονομιάς και τον ευεργετικό ρόλο που διαδραμάτισε η Τεχνική Επιτροπή Υγείας στο πλαίσιο της πανδημίας.

Ο ρόλος των γυναικών

Ο ΓΓ του ΟΗΕ προτρέπει τα μέρη «να εξασφαλίσουν τη συμμετοχή τουλάχιστον 30% γυναικών σε οποιαδήποτε από τις μελλοντικές τους αντιπροσωπείες στις συνομιλίες καθώς και σε άλλα όργανα που σχετίζονται με τις διαπραγματεύσεις».

Οσον αφορά το σχέδιο δράσης που ζήτησε το Συμβούλιο Ασφαλείας, συγχαίρει την Τεχνική Επιτροπή για την Ισότητα των Φύλων για το έργο της και προτρέπει τους ηγέτες να συμφωνήσουν, κατά προτεραιότητα, σε κοινό σχέδιο δράσης.

«Προτρέπω επίσης τους ηγέτες», προσθέτει, «να εφαρμόσουν τις συστάσεις της αξιολόγησης κοινωνικοοικονομικού αντικτύπου με ευαισθησία ως προς το φύλο για την αντιμετώπιση των υφιστάμενων φραγμών στην πλήρη οικονομική συμμετοχή των γυναικών – προς όφελος των γυναικών σήμερα, αλλά και να διασφαλίσουν ότι μια μελλοντική ειρηνευτική συμφωνία θα ωφελήσει εξίσου τόσο τους άνδρες όσο και τις γυναίκες στην Κύπρο».

Πηγή: politis.com.cy