Συμβαίνει κάθε χρόνο τέτοια εποχή στην περιοχή γύρω στα Ίμια. Αυτή τη φορά όμως οι Τούρκοι φαίνεται πως το έχουν παρακάνει. Η τουρκική ακτοφυλακή στηρίζει τις παράνομες ενέργειες των Τούρκων ψαράδων, εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων. Ο πόλεμος της μαύρης τσιπούρας και της κωλοχτύπας ανατολικά της Καλύμνου, κοντά στις βραχονησίδες των Ιμίων βρίσκεται για ακόμη μια χρονιά σε εξέλιξη. Όπως συμβαίνει τα τελευταία χρόνια, έτσι και τώρα, τούρκοι ψαράδες εισέρχονται παρανόμως στα ελληνικά χωρικά ύδατα για να ψαρέψουν τσιπούρες και κωλοχτύπες συνοδευόμενοι όμως από σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής με έναν και μόνον στόχο: Να «γκριζάρουν» την περιοχή θεωρώντας την αυθαίρετα και προκλητικά… επικράτειά τους.

Υπήρξαν μαρτυρίες από Καλύμνιους ψαράδες ότι τουρκικές ακταιωροί προσέγγισαν ελληνικά αλιευτικά που είχαν απλώσει τα παραγάδια τους προκειμένου να τους απομακρύνουν από την περιοχή. Μόνον με επέμβαση ελληνικών σκαφών του Λιμενικού απομακρύνονται οι τουρκικές ακταιωροί. Αν και η πανδημία με την μετάλλαξη Όμικρον επελαύνει και στην Τουρκία, ωστόσο οι Τούρκοι θέλουν να την αγνοούν, προκειμένου να προκαλέσουν για άλλη μια φορά ένταση στο Αιγαίο.

***
Ο πάντα προκλητικός Ακάρ

Τον χορό των προκλήσεων, εν μέσω πανδημίας, τον σέρνει (ως συνήθως) ο Χουλουσί Ακάρ. Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας δημοσίευσε στο επίσημο λογαριασμό του υπουργείου του στο Twitter, προπαγανδιστικό βίντεο που στοχεύει το Καστελλόριζο. Το βίντεο δείχνει χάρτη με τα τουρκικά παράλια και ακολουθούν Τούρκοι σπουδαστές να κολυμπούν προς την Τούζλα που απέχει 1.950 μέτρα, όσο δηλαδή, όπως λέει ο Ακάρ απέχει το Καστελλόριζο από την Τουρκία. Πώς υποδέχονται όμως αυτές τις προκλήσεις οι δικοί μας, εδώ στο υπουργείο Άμυνας;

***
Α/ΓΕΕΘΑ: Εμείς τη δουλειά μας κάνουμε

Μαθαίνω, λοιπόν, ότι στο υπουργείο Άμυνας μετά βίας συγκρατούνται ώστε, να μην κάνουν δηλώσεις περί τουρκικών ισχυρισμών για το Καστελλόριζο. Ακούν και βλέπουν και αυτοί την κλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων, συνιστούν ψυχραιμία, διαθέτουν την απαραίτητη αποφασιστικότητα και παρακολουθούν με προσοχή τι ακριβώς συμβαίνει από την άλλη πλευρά του Αιγαίου. Γνωρίζουν επίσης πολύ καλά για την τουρκική προσπάθεια εξαγωγής της κρίσης στα ελληνικά νησιά λόγω των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η τουρκική κυβέρνηση. Προκαλούν κρίση για εγχώρια κατανάλωση. Στο ελληνικό Πεντάγωνο ακολουθείται η ατζέντα, της διαφύλαξης της εθνικής κυριαρχίας και της συνεκπαίδευσης με φίλια κράτη. Άλλωστε ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος πολλές φορές έλεγε στους επιτελείς τους ότι «επαγρυπνούμε αλλά κοιτάζουμε και τη δική μας αποστολή. Αφήστε τα σκυλιά να σκούζουν…! Εμείς κάνουμε τη δουλειά μας». Λέει συγκεκριμένα. Ο στρατηγός μπορεί ανά πάσα στιγμή (όπως έκανε στο παρελθόν) να δώσει εντολή σε ένα ζεύγος F-4 να πετάξει χαμηλά πάνω από το Καστελλόριζο ή εντολή σε κάποιο από τα αόρατα υποβρύχια που διαθέτει η χώρα μας να αναδυθεί στο λιμάνι του ακριτικού αυτού νησιού για την τόνωση του ηθικού των κατοίκων, οι οποίοι, να σημειώσω, υποδέχονται τέτοιες κινήσεις συνήθως με πανηγυρισμούς, αφού πάντοτε το ηθικό τους είναι υψηλό..

***
«Δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα…»

Θέση στο προκλητικό βίντεο που έχει διαρρεύσει τις τελευταίες ώρες στο διαδίκτυο, με τους Τούρκους στρατιωτικούς σπουδαστές να κολυμπούν από τις εγκαταστάσεις της σχολής τους στο νησί Τούζλα, μια απόσταση ίση με το Καστελόριζο, παίρνει ο δήμαρχος του ακριτικού νησιού : «Ο Ακάρ μπορεί να λέει ό,τι θέλει. Αυτά τα προκλητικά παιχνίδια της Τουρκίας τα ξέρουμε και δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα». Σύμφωνα με τον δήμαρχο Καστελόριζου Γιώργο Σαμσάκο η απόσταση του νησιού από τα παράλια της Τουρκίας είναι όντως 1.950 ναυτικά μίλια, μια απόσταση που κολυμπώντας καλύπτεται σε κάτι παραπάνω από δυο ώρες:

***
Άλλοι θεραπεύουν και άλλοι νοσούν

Θα πρέπει να σας πω ότι δεκάδες υγειονομικοί (γιατροί νοσηλευτές και νοσηλεύτριες) πέρασαν την αλλαγή του χρόνου και την Πρωτοχρονιά στα νοσοκομεία, άλλοι νοσηλεύοντας ασθενείς με Covid και άλλοι ως ασθενείς της Covid. Η μετάλλαξη Omicron χτύπησε και το υγειονομικό προσωπικό της χώρας, πολλοί ιατροί βρίσκονται σε καραντίνα είτε επειδή κόλλησαν είτε επειδή ήρθαν σε επαφή με κρούσμα και οι ελλείψεις στα νοσοκομεία είναι ήδη αισθητές. Κάτι πρέπει να γίνει, λένε ώστε τα νοσοκομεία, τώρα με την επέλαση της μετάλλαξης Omicron, να λειτουργούν χωρίς ελλείψεις.

***
Πίεση στο Σύστημα Υγείας, 96 γιατροί σε καραντίνα

Την ίδια ώρα με πάνω από 36.000 κρούσματα (τα οποία κατά τους ειδικούς θα αυξηθούν κατά τις επόμενες ημέρες) με 615 συμπολίτες μας διασωληνωμένους και με 78 θανάτους, τα νοσοκομεία σιγά- σιγά γεμίζουν, ορισμένα μάλιστα έκοψαν και τις εφημερίες και γενικά αρχίζει να γίνεται αισθητή η πίεση στο Σύστημα Υγείας. Για να διαπιστώσετε πόσο πιέζεται το σύστημα Υγείας, στον Ευαγγελισμό, ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της χώρας 96 γιατροί και νοσηλευτές μπήκαν σε καραντίνα, αλλά όπως έγινε είναι γνωστό ουδείς μπαίνει σε καραντίνα εάν δεν έχει θετικό μοριακό τεστ. Ο Ευαγγελισμός δεν έχει διακόψει τις εφημερίες του, αλλά αναστέλλει τηνεργασία όλων των ιατρικών επισκεπτών.

***
Οι… λεβεντοκόπανοι

Οργισμένος εμφανίστηκε ο Νίκος Καπραβέλος, Διευθυντής στη Β΄ ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου» για όσους παραβίασαν τα μέτρα περιορισμού της εξάπλωσης της Covid-19 και έκαναν πάρτι την Πρωτοχρονιά-ακόμη και σε τουαλέτες μαγαζιών όπως στην Θεσσαλονίκη. Μιλώντας μάλιστα σε τηλεοπτικό σταθμό δεν απέφυγε τους χαρακτηρισμούς. «Θρηνούμε νεκρούς, χάνονται συνέχεια άνθρωποι. Αυτό δεν είναι λεβεντιά. Είναι λεβεντοκόπανοι, όπως έλεγε και η γιαγιά μου».

***
Ο καλύτερος οικογενειακός γιατρός στον κόσμο

Το Βραβείο του Καλύτερου Οικογενειακού Ιατρού στον κόσμο για το 2021 (Global Family Doctor) απένειμε στον Ανάργυρο Δ. Μαριόλη, διευθυντή του Κέντρου Υγείας Αρεόπολης και διδάκτορα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Οικογενειακών Γιατρών, WONCA. Πρόκειται για τιμητική διάκριση, διεθνούς ακτινοβολίας, η οποία απονέμεται κάθε δύο χρόνια σε ιατρούς από όλο τον κόσμο. Τα κριτήρια της βράβευσης αφορούν σε οικογενειακό ιατρό που είναι ταυτόχρονα πάροχος ολιστικής, ανθρωποκεντρικής, ποιοτικής φροντίδας, υπεύθυνος λήψης τεκμηριωμένων αποφάσεων, διεπιστημονικός επικοινωνός, και κοινοτικός ηγέτης με διοικητικές αρετές. Με το εφετινό βραβείο αναγνωρίζεται η προσφορά ενός ανθρώπου, όχι μόνο σε αστικές περιοχές, αλλά πρωτίστως σε μια απομακρυσμένη γωνιά της Ελλάδας, όπως είναι η Μάνη.

***
Τα γλυπτά του Παρθενώνα και η κόρη του Τζόνσον

Ο Πρωθυπουργός απευθύνθηκε (για άλλη μια φορά) προσωπικά στον Βρετανό Πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον με την ευκαιρία της επιστροφής θραυσμάτων των Γλυπτών του Παρθενώνα από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο στο Μουσείο της Ακρόπολης. Αφού υπενθύμισε πως ο Βρετανός Πρωθυπουργός είναι λάτρης της Αρχαίας Ελλάδας, με κλασικές σπουδές, εξέφρασε την σιγουριά του πως δεν θα εμποδίσει οποιαδήποτε δυνητική μελλοντική συμφωνία, για την επιστροφή των Γλυπτών, εν ανάγκη, όπως είπε, τροποποιώντας και τον βρετανικό νόμο περί μουσείων ώστε να διευκολύνει την επανένωση: Και πρόσθεσε: «Αυτή την ανάγκη θα τη θυμίζει καθημερινά στο φίλο μου Μπόρις η ίδια του κόρη στην οποία έδωσε το όνομα της Ίριδας».

***
Οι τσολιάδες η Πρόεδρος και το φλoυρί

Η σκηνή που θα σας περιγράψω συνέβη στο στρατόπεδο της Προεδρικής Φρουράς ανήμερα της Πρωτοχρονιάς με την (επίσημη) κοπή της πρώτης βασιλόπιτας από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Η Πρόεδρος αφού ευχήθηκε χρόνια πολλά στους εύζωνες σταύρωσε την πίτα. Εν συνεχεία ανέλαβε ο διευθυντής του στρατιωτικού της γραφείου αντιναύαρχος Μικρός να κόψει και να διανέμει τα κομμάτια. Δεν θα πιστέψετε όμως πού έπεσε το φλουρί. Οχι δεν έπεσε στην Πρόεδρο, αλλά στο… Τσαρουχοποιείο της Φρουράς, ένα από τα δύο παραδοσιακά εργαστήρια που διαθέτει η Προεδρική Φρουρά (το άλλο είναι το Ραφείο). Τι σημαίνει όμως να σου πέσει το φλουρί στην Προεδρική Φρουρά; Παίρνεις τιμητικά αρκετές ημέρες άδεια. Και κάτι ακόμα. Μαθαίνω ότι ανήμερα των Φώτων η Πρόεδρος θα μεταβεί στην Γαύδο για την εορτή του αγιασμού των υδάτων.

***
Το φλουρί των ΜΑΤ και οι παμπάλαιες κλούβες

Όσοι είδατε Κυριακάτικα, 2 Ιανουαρίου, τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκο με μία βασιλόπιτα ανά χείρας και μια κούτα εμφιαλωμένα νερά να μπαίνει σε μια παμπάλαια κλούβα των ΜΑΤ, να ξέρετε ότι πήγε για να γιορτάσει το νέο έτος με τους άνδρες των ΜΑΤ: «Γεια σας παιδιά κερνάω βασιλόπιτα και νερό», είπε στους έκπληκτους αστυνομικούς (ήταν εκείνη την ώρα μέσα στην κλούβα 12 άνδρες των ΜΑΤ) και άρχισε να μοιράζει κομμάτια. Το φλουρί έπεσε σε έναν αστυνομικό, ο οποίος θα πάρει τρεις μέρες ρεπό. Κάτι είναι και αυτό. Οι αστυνομικοί του είπαν τα πρόβλημά τους που είναι το οικονομικό και η παλαιότητα των λεωφορείων. Όπως τους είπε ο υπουργός θα προσπαθήσει μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης η Αστυνομία να προμηθευτεί νέες κλούβες.