Τηλεδιάσκεψη Ελλάδας – Λιβύης πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, η οποία περιελάμβανε πολλούς άξονες και φακέλους, με κυριότερο τη διευκόλυνση των ταξιδιωτικών διαδικασιών και το άνοιγμα απευθείας αεροπορικών και ναυτιλιακών γραμμών μεταξύ των δύο χωρών, γράφουν λιβυκά δημοσιεύματα.

Η συζήτηση

Η Βουλή των Αντιπροσώπων της Λιβύης ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων, Γιουσούφ αλ Ακούρι, συζήτησε με τον επιτετραμμένο της ελληνικής πρεσβείας στη Λιβύη, Ιωάννη Σταματέκο, την αποκλειστική οικονομική ζώνη μεταξύ των δύο χωρών και τη θαλάσσια συμφωνία που συνήψε η προηγούμενη Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας με την Τουρκική Δημοκρατία.

Ο Αλ Ακούρι τόνισε ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων, εκτός από τη σταθερότητα για τα εθνικά συμφέροντα της χώρας, λαμβάνει επίσης υπόψη τη σταθερότητα της περιοχής της ανατολικής Μεσογείου και την επίτευξη δίκαιης και συνολικής συμφωνίας για το μοίρασμα των πόρων της ανατολικής Μεσογείου.

Πρόσθεσε ότι η θαλάσσια συμφωνία μεταξύ της Λιβύης και της Τουρκίας δεν επιλύθηκε από τη λιβυκή κυβέρνηση και δεν ήρθε στη Βουλή των Αντιπροσώπων για εξέταση και συζήτηση.

Τον Νοέμβριο του 2019, η Τουρκία ανακοίνωσε την υπογραφή συμφωνίας για την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων στη Μεσόγειο με την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας, με επικεφαλής τον Φαγιέζ αλ Σάρατζ, καθώς και επιπλέον συμφωνίας για διευρυμένη ασφάλεια και στρατιωτική συνεργασία.

Να συνεχίσουν

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Λιβυκής Βουλής, η Ελλάδα και η Λιβύη συμφώνησαν να συνεχίσουν τις συναντήσεις και να ανταλλάξουν επισκέψεις για περαιτέρω συντονισμό και συζητήσεις πάνω σε θέματα που απασχολούν τις δύο χώρες.

Ενώ ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων υπογράμμισε την πολύ θετική θέση του κοινοβουλίου για τις ιστορικές και γεωγραφικές σχέσεις με την Ελλάδα σε όλους τους τομείς, ο έλληνας επιτετραμμένος τόνισε της «αποφασιστικότητα» της χώρας του να ενισχύσει τις σχέσεις με τη Λιβύη.

Ο έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε ανακοινώσει τον Απρίλιο του 2021 ότι η Αθήνα και η Τρίπολη συμφώνησαν να πραγματοποιήσουν συνομιλίες για την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων μεταξύ των δύο χωρών, κάτι που αποτέλεσε αντικείμενο διαμάχης μετά τη συμφωνία που υπέγραψε η κυβέρνηση Σάρατζ με την Τουρκία.

Πηγή: al-ain.com, libyaalhadath.net, echedoros-a.gr