Πήγε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης οδικώς και οικογενειακώς για να περάσει λίγες ημέρες γιορτινές στα όμορφα Ζαγοροχώρια. Eφτασε τη Δευτέρα το βράδυ στην Αρίστη, αλλά την Τρίτη το βράδυ αναγκάστηκε να αναχωρήσει εσπευσμένα, αεροπορικώς από τα Γιάννενα. Τα κρούσματα που ξεπέρασαν τις 21.000 και η επέλαση της μετάλλαξης Ομικρον δεν άφηναν περιθώρια παράτασης της παραμονής του. Ηταν και η αντιπολίτευση που, μόλις είδε τα κρούσματα να εκτινάσσονται σε δυσθεώρητα ύψη, άρχισε τις συνήθεις επικρίσεις ότι δήθεν ο Μητσοτάκης λείπει διαρκώς σε διακοπές, ωσάν να μην έχει κι εκείνος ανάγκη λίγες ημέρες εορταστικής ανάπαυλας. Ετσι και αλλιώς ο Πρωθυπουργός θα επέστρεφε την Τετάρτη για να παραστεί στην εξόδιο ακολουθία του Κάρολου Παπούλια, αλλά, όπως σας ανέφερα, τα κρούσματα ακύρωσαν αυτή την ανάσα ξεκούρασης. Οσοι νόμιζαν ότι θα πήγαινε στην Αθήνα και θα επέστρεφε στα Ζαγοροχώρια μετά την κηδεία έπεσαν έξω, αφού στο αεροδρόμιο τον είδαν να φεύγει μαζί με τη σύζυγό του Μαρέβα. Ηταν εκεί για να τον αποχαιρετήσουν ο περιφερειάρχης, βουλευτές και οι δήμαρχοι Ιωαννίνων και Ζαγορίου. Σε όλους ευχήθηκε «χρόνια πολλά» και «καλή Πρωτοχρονιά». Συνεπώς δεν άφησε περιθώρια για να επανέλθει, τουλάχιστον σύντομα.

Σε αυτές τις 36 ώρες χριστουγεννιάτικης ανάπαυλας ο Πρωθυπουργός διανυκτέρευσε στο «Aristi Mountain Resort», βρήκε την ευκαιρία να περπατήσει στα γραφικά χωριά, να βγάλει αρκετές σέλφι, μία μάλιστα στην είσοδο του πανέμορφου χωριού Αγιος Μηνάς, με φόντο το όρος Τύμφη, το οποίο μόλις πριν από μία εβδομάδα ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Αμυράς το έθεσε (μαζί με άλλα πέντε βουνά) σε καθεστώς απόλυτης προστασίας. Τι σημαίνει αυτό; Οτι απαγορεύει τη διάνοιξη οποιουδήποτε δρόμου και κατασκευής κάθε τεχνικής επιφάνειας. Είναι αυτό το πρότζεκτ που ονομάστηκε «Απάτητα Βουνά» και το είχε προαναγγείλει ο κ. Μητσοτάκης στην ομιλία του στη Γλασκώβη για την COP26.

Στον Αγιο Μηνά στάθηκε για πολλή ώρα ο κ. Μητσοτάκης μαζί με τη σύζυγό του. Φήμες από την περιοχή (που δεν έχουν επί του παρόντος επιβεβαιωθεί) λένε ότι δείχνει ενδιαφέρον για την αγορά ενός οικοπέδου σε αυτό το γραφικό χωριό που είναι χτισμένο στις δυτικές πλαγιές της Τύμφης, σε υψόμετρο 640 μ., πάνω σε έναν καταπράσινο λόφο. Ετσι συμβάλλει και αυτός με τον τρόπο του στην ανάδειξη του «ζαγορίτικου ιδεώδους», στα πρότυπα του αναδειχθέντος κατά τον Μεσαίωνα και ειδικότερα στα χρόνια του ρομαντισμού «αρκαδικού ιδεώδους». Και για όσους δεν γνωρίζουν, σημειώνουμε ότι οι Κεντροευρωπαίοι εκείνης της εποχής, επηρεασμένοι από τις καταγεγραμμένες ταξιδιωτικές εμπειρίες των αρχαίων ρωμαίων κατακτητών, αναγνώριζαν την Αρκαδία ως ιδανικό τόπο για να ζει κανείς.

Ο δήμαρχος Ζαγορίου Γιώργος Σουκουβέλος τον ενημέρωσε για την επικείμενη διεθνή αναγνώριση της όλης περιοχής των Ζαγοροχωρίων. Σε λίγες ημέρες πρόκειται να ανακηρυχθούν από την UNESCO ως τόπος φυσικού κάλλους και πολιτιστικής κληρονομιάς. Αυτή την εποχή τα Ζαγοροχώρια είναι μαγικά. Να σκεφτείτε ότι παρά την αύξηση των κρουσμάτων (και την ακρίβεια), η πληρότητα στα ξενοδοχεία έως τις 15 Ιανουαρίου φτάνει το 85%.

Ελληνοκυπριακή μάχη για το τιμόνι του ΧΑ

Μεγάλη μάχη μαθαίνω ότι εξελίσσεται μεταξύ των υποψηφίων που διεκδικούν τη χηρεύουσα εδώ και καιρό θέση του διευθύνοντος συμβούλου του Χρηματιστηρίου, έπειτα από την παραίτηση του Σωκράτη Λαζαρίδη. Η όλη διαδικασία αναζήτησης νέου διευθύνοντος συμβούλου έχει ανατεθεί στην ελβετική εταιρεία αναζήτησης στελεχών Εγκον Ζέντερ, η οποία διευθύνεται από τον κυπριακής καταγωγής κ. Ανδρέα Γαβριηλίδη. Ετσι ίσως εξηγείται και το γεγονός ότι από τους τρεις επικρατέστερους διεκδικητές της συγκεκριμένης θέσης οι δύο κατάγονται από την Κύπρο. Και συγκεκριμένα πρόκειται για τον κ. Κριστιάν Τόμας, πρώην στέλεχος της KPMG και των ΕΛΠΕ, και τον κ. Αριστείδη Βουράκη, διευθύνοντα σύμβουλο της κυπριακής τράπεζας Astron Bank. Ανάμεσά τους και ο ελληνικής καταγωγής κ. Ευθύμιος Κυριακόπουλος, πρώην στέλεχος της Τράπεζας Πειραιώς. Μένει να δούμε πώς θα εξελιχθεί η ελληνοκυπριακή μάχη για την ηγεσία του Χρηματιστηρίου Αθηνών, το οποίο το τελευταίο διάστημα έδειξε σημάδια αναγέννησης και προσέλκυσης νέων εταιρειών.

Οι μεταρρυθμίσεις σε ένα ξεχωριστό βιβλίο

Συνήθως η στήλη δεν παρουσιάζει βιβλία. Ωστόσο θα κάνουμε μια εξαίρεση. Πρόκειται για μια ξεχωριστή έκδοση της διαΝΕΟσις που επιμελήθηκε ο κ. Θ. Γεωργακόπουλος και φέρει τον τίτλο «10 μεταρρυθμίσεις που άλλαξαν την Ελλάδα». Το ξεχωριστό ενδιαφέρον του συγκεκριμένου βιβλίου έγκειται τόσο στην προσέγγιση των εμβληματικών μεταρρυθμίσεων όσο και στα πρόσωπα που τις παρουσιάζουν. Συγκεκριμένα: για το Σύνταγμα της Τροιζηνίας του 1827 γράφει ο Ξενοφών Κοντιάδης, για την αρχή της δεδηλωμένης του 1875 η Λύντια Τρίχα, για την καταπολέμηση της ελονοσίας του 1905 η Κατερίνα Γαρδίκα, για τη μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων του 1911 ο Σπύρος Βλαχόπουλος, για την εισαγωγή και εδραίωση του θεσμού της Ανώνυμης Εταιρείας του 1920 η Ιωάννα Σαπφώ Πεπελάση, για την υποδοχή και αποκατάσταση των προσφύγων του 1923 ο Δημήτρης Π. Σωτηρόπουλος, για την αντιπαροχή του 1946 ο Θωμάς Μαλούτας, για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των αγροτών του 1955 ο Ευάνθης Χατζηβασιλείου, για την καθιέρωση της δημοτικής γλώσσας του 1976 η Μάρω Κακριδή-Φερράρι και για τη δημιουργία του ΑΣΕΠ του 1994 η Καλιόπη Σπανού. Καλή ανάγνωση.

 

Ο Γενάρης των Rafale, των Belh@rra και των Romeo

Το 2022 θα είναι η χρονιά του εκσυγχρονισμού των Ενόπλων Δυνάμεων. Από τις πρώτες ημέρες του Ιανουαρίου, δηλαδή στις 13 Ιανουαρίου, δύο υπουργοί, οι Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, αναμένεται να βρεθούν στη Δρέσδη και εν συνεχεία στα γαλλικά ναυπηγεία Λοριάν για το κόψιμο της λαμαρίνας των φρεγατών Belh@rra. Εξι ημέρες αργότερα η πολιτική και η στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας (εκτός απροόπτου μαζί με τον Πρωθυπουργό) θα βρεθούν στην Τανάγρα για την άφιξη των πρώτων έξι Rafale που θα ενισχύσουν την Πολεμική Αεροπορία. Την ίδια χρονιά αναμένονται τα υπερσύγχρονα ελικόπτερα ναυτικής συνεργασίας Romeo καθώς και οι νέες τορπίλες που θα εφοδιαστούν τα υποβρύχια. Η αποτρεπτική δύναμη της χώρας μας αυξάνεται εντυπωσιακά, κάτι που ενοχλεί τους Τούρκους, οι οποίοι με συνεχείς δηλώσεις τους αναφέρονται απαξιωτικά είτε στο εξοπλιστικό πρόγραμμα της Ελλάδας είτε στις αμυντικές της σχέσεις με τις ΗΠΑ και τη Γαλλία. Ωστόσο, όπως μου είπε ο υπουργός Αμυνας, το ελληνικό εξοπλιστικό πρόγραμμα δεν έχει επιθετικό χαρακτήρα, παρά μόνο αποτρεπτικό, και γίνεται αποκλειστικά βάσει ενός οργανωμένου σχεδίου (που εγκρίθηκε από τον Πρωθυπουργό) για την αντικατάσταση πεπαλαιωμένων οπλικών συστημάτων.

Γενικοί γραμματείς με μέλλον…

Ο ανασχηματισμός των γενικών γραμματέων μόνο αδιάφορος δεν ήταν. Ο συγκεκριμένος επικουρικός, αλλά κρίσιμος, κρίκος της διακυβέρνησης λειτουργεί πέραν των άλλων και ως φυτώριο νέων πολιτικών στελεχών, καθώς η καθημερινή τριβή με διαχειριστικά θέματα και προβλήματα της διακυβέρνησης φανερώνει δεξιότητες και αναδεικνύει δυνατότητες. Μου ανέφεραν ως χαρακτηριστική περίπτωση αυτή του άλλοτε γενικού γραμματέα Μεταφορών, ο οποίος στον προηγούμενο ανασχηματισμό προήχθη σε υφυπουργό Μεταφορών και Υποδομών με ευθύνη τις υποδομές, όπου ήδη, κατά κοινή ομολογία, διακρίνεται για το έργο και την προσπάθειά του. Αντιστοίχως μου μεταφέρουν πως και ο γενικός γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής κ. Θάνος Πετραλιάς διακρίνεται για τις ικανότητες και την άκρως επαγγελματική δουλειά του δίπλα στον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θ. Σκυλακάκη. Θα έχει και αυτός μέλλον, μας επισημαίνουν οι γνωρίζοντες. Οπότε οι νεοδιορισθέντες γενικοί γραμματείς οφείλουν να γνωρίζουν ότι θα έχουν ευκαιρία προόδου και αναγνώρισης, αρκεί να εργαστούν αναλόγως…

***

Καλύτερο ποδαρικό δεν θα μπορούσε να γίνει για το ταμείο «Φαιστός» που ίδρυσε το Δημόσιο – με αρχικά έσοδα 93 εκατ. από τη δημοπρασία διάθεσης συχνοτήτων 5G και αποστολή τη χρηματοδότηση και στήριξη των επιχειρήσεων που αναπτύσσουν προϊόντα και υπηρεσίες που έχουν σχέση με το 5G -, αφού ο πρώτος έλληνας επενδυτής που θα συμμετάσχει στον αρχικό γύρο συγκέντρωσης κεφαλαίων του ταμείου είναι το Οικογενειακό Γραφείο (Family Office) της Μαριάννας Λάτση (φωτογραφία), Latsco Family Office. Διαχειρίστρια του «Φαιστός» είναι η 5G Ventures, θυγατρική της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας (Υπερταμείο). Από το Family Office επισημαίνουν ότι η επένδυση στο «Φαιστός» αποτελεί ένδειξη εμπιστοσύνης στις δυνατότητες ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και ιδιαίτερα σε τομείς τεχνολογικής αιχμής όπως είναι τα δίκτυα 5G.