Τη νέα χρονιά η ανθρωπότητα θα κληθεί να δώσει τη μεγαλύτερη μάχη απέναντι στον κορωνοϊό και τις μεταλλάξεις του, ωστόσο τα πρώτα νέα δείχνουν ανησυχητικά. Καθώς η Δέλτα, που αποδείχτηκε η πιο φονική έως τώρα μετάλλαξη του ιού, ολοκληρώνει τον κύκλο της με ταχύ ρυθμό αφήνοντας το πεδίο ελεύθερο στην διάδοχό της Ομικρον, η επανεμφάνιση του ιού της γρίπης προκαλεί μεγάλη ανησυχία.

Νέα μετάλλαξη;

Η περίπτωση μίας εγκύου στο Ισραήλ που διαπιστώθηκε ότι προσεβλήθη ταυτόχρονα από κορωνοϊό και γρίπη με αρκετά πιθανό το ενδεχόμενο οι δύο αυτοί ιοί να συσσωματώθηκαν σε μία καινούργια μετάλλαξη, καταδεικνύει ότι η μάχη απέναντι στην πανδημία δεν θα είναι εύκολη.

Την ώρα που η φονικότερη μετάλλαξη του κορωνοϊού, η Δέλτα, παρουσιάζει στην Ελλάδα και στον υπόλοιπο κόσμο σημάδια υποχώρησης η συνδυαστική δράση του κορωνοϊού και του ιού της γρίπης μπορεί να αποτελέσει νέα απειλή.

Πάντως μέχρι τώρα η παραλλαγή Ομικρον που αποτελεί το 60% με 70% των νέων κρουσμάτων στην Ελλάδα, επεκτείνεται σε όλο τον κόσμο χωρίς να είναι ακόμα γνωστό το πόσο σοβαρή είναι η νόσηση που προκαλεί.

Οι επιστήμονες αποκτούν μέρα με τη μέρα περισσότερες γνώσεις και τα πρώτα στοιχεία από χώρες όπου έχει ήδη επικρατήσει η νέα παραλλαγή να καταδεικνύουν  ηπιότερη νόσηση και μικρότερο κίνδυνο νοσηλείας κατά 50% με 70% σε σχέση με την Δέλτα.

Δεν καθησυχάζει

Ωστόσο αυτό ελάχιστους καθησυχάζει. Η νέα μετάλλαξη από τη στιγμή που θα προσβάλλει κάποιον άνθρωπο μπορεί – σύμφωνα με εκτιμήσεις – αε μεταδοθεί σε κάποιον άλλον, μέσα σε διάστημα δύο ημερών. Αντιθέτως η Δέλτα χρειάζεται 3,5 ή 4 μέρες για να «διαπεραιωθεί» από τον έναν οργανισμό στον άλλο.

Ιδιωτικές κλινικές – Τέλος η σύμβαση με τον ΕΟΠΠΥ για όσες δηλώνουν αδυναμία να αναλάβουν περιστατικά κοροναϊού

Αυτό που ανησυχεί τους ειδικούς είναι η αντιστροφή του μοτίβου που αφορά την ικανότητα διασποράς της παραλλαγής. Προσβάλλει ιδιαίτερα τους νέους με αποτέλεσμα η διάδοση στα σπίτια να είναι ευκολότερη.

Τα τελευταία δεδομένα είναι αποκαλυπτικά. Το επταήμερο από 23 έως 29 Δεκεμβρίου, το 16,3% των κρουσμάτων που καταγράφηκαν αφορούσε άτομα έως 17 ετών, το 53,9% άτομα ηλικίας 18 έως 39 ετών, το 24,93% άτομα 40 έως 64 ετών και μόλις το 4,87% αφορούσε άτομα άνω των 65 ετών.

Ομως υπάρχει και η εξίσου ανησυχητική εκδοχή ότι η Ομικρον μολύνει ανθρώπους που έχουν νοσήσει από κοροναϊό αλλά και ανθρώπους που ναι μεν έχουν εμβολιαστεί με δύο δόσεις αλλά έχει περάσει μεγάλο χρονικό διάστημα από την τελευταία δόση.

Οι επιστήμονες έχουν κάποια στοιχεία για τη συμπεριφορά της Ομικρον σε χώρες με προγενέστερη και μεγαλύτερη παρουσία, όπως η Νότια Αφρική και ελάχιστα στοιχεία για το τι γίνεται στην Ελλάδα.

Λιγότερο επικίνδυνη

Την πεποίθηση ότι η παραλλαγή Ομικρον μπορεί να αποδειχτεί λιγότερο επικίνδυνη από την Δέλτα, ενισχύουν κάποια συμπεράσματα από τη Βρετανία που λένε ότι ο κίνδυνος εισαγωγής σε ΜΕΘ είναι 50% μικρότερος και ο μέσος όρος νοσηλείας ασθενών με Ομικρον είναι τρεις μέρες.

Οικονομία – Ανησυχία για παγκόσμια επιβράδυνση μετά την ανάκαμψη του 2021

Τα τελευταία 24ωρα κερδίζει έδαφος η εκτίμηση πως η Ομικρον μετά το ξέσπασμα με το οποίο έπληξε τη Νότια Αφρική, καταλάγιασε η ορμή της και το ίδιο μπορεί να συμβεί και σε άλλες χώρες. Ομως η εμφάνιση του ιού της γρίπης και του κοροναϊού, όπως συνέβη στο Ισραήλ, δείχνει πως πολύπλοκες διεργασίες, αόρατες στα ανθρώπινα μάτια, γίνονται συνεχώς και οποιαδήποτε στιγμή μπορεί να ενσκήψει κάποια μετάλλαξη που θα έχει βρει τρόπο να παρακάμπτει την ανοσία των εμβολίων.