Κορωνοϊός – Πώς επιτίθεται στο ανθρώπινο σώμα – Τι αποκαλύπτει νέα έρευνα

Πόσα και ποια όργανα και ιστούς προσβάλλει

Επιστήμονες από τις ΗΠΑ πιστεύουν ότι ανακάλυψαν τον λόγο για τον οποίο ο κορωνοϊός προκαλεί σε πολλούς ασθενείς επίμονα συμπτώματα επί πολλούς μήνες.

Σε έρευνα που πραγματοποίησαν επιβεβαίωσαν ότι ο ιός εξαπλώνεται σε σχεδόν ολόκληρο το σώμα. Σαν να μην έφτανε αυτό, όμως, διαπίστωσαν ότι πάει και «κρύβεται» σε ορισμένα όργανα, απ’ όπου δεν φεύγει.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε 44 ασθενείς οι οποίοι είχαν χάσει τη ζωή τους. Οι ασθενείς είχαν καταλήξει λόγω της COVID-19, είτε από άλλη αιτία αλλά όντας μολυσμένοι με τον κορωνοϊό. Η έρευνα έγινε σε θύματα του 2020, επομένως κανένας από τους ανθρώπους αυτούς δεν ήταν εμβολιασμένος.

Οι ερευνητές εξέτασαν τα επίπεδα του ιικού φορτίου σε 85 ανατομικές θέσεις και σωματικά υγρά. Με μεγάλη τους έκπληξη διαπίστωσαν ότι και στους 44 αποβιώσαντες, ο κορωνοϊός υπήρχε σε 79 από αυτά. Το πιο εκπληκτικό, όμως, είναι ότι ο ιός βρέθηκε σε αυτές τις θέσεις έως και 230 ημέρες μετά την αρχική νόσησή τους.

Επιπλέον, δεν χρειαζόταν να έχει κάποιος περάσει βαριά την COVID για να έχει παντού στο σώμα του ίχνη του κορωνοίού. Ακόμα και πρακτικά ασυμπτωματικός ή με ήπια νόσο να ήταν, πάλι είχε σε όλο του το σώμα το γενετικό υλικό του (RNA).

«Τα ευρήματα αυτά ρίχνουν νέο φως στον τρόπο με τον οποίο επιτίθεται ο κορωνοϊός στον ανθρώπινο οργανισμό», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr. Daniel Chertow, από τον Τομέα Αναδυόμενων Παθογόνων των αμερικανικών ομοσπονδιακών Εθνικών Ιδρυμάτων Υγείας (NIH), σύμφωνα με το iatropedia.gr.

Πού κρύβεται

Η νέα μελέτη δεν έχει ακόμα δημοσιευθεί σε κάποια ιατρική επιθεώρηση. Ωστόσο, αναρτήθηκε στον διακομιστή ερευνών υγείας in Review.  Οι αυτοψίες έδειξαν ότι «το υψηλότερο φορτίο» της λοίμωξης βρισκόταν στο αναπνευστικό σύστημα, κυρίως:

 • Στην τραχεία
 • Στους βρόγχους
 • Στους πνεύμονες

Ωστόσο ο κορωνοίός εξαπλώνεται νωρίς στην πορεία της λοίμωξης. Έτσι, ίχνη από το RNA του εντοπίστηκαν και σε δεκάδες άλλα όργανα, όπως:

 • Στα μάτια (π.χ. στον οφθαλμικό ιστό)
 • Στους μυς
 • Στο δέρμα
 • Στα περιφερειακά νεύρα
 • Στο καρδιαγγειακό σύστημα (π.χ. στον καρδιακό μυ)
 • Στο γαστρεντερικό σύστημα (π.χ. στο λεπτό έντερο)
 • Στους ενδοκρινείς αδένες (π.χ. στα επινεφρίδια, στον θυρεοειδή αδένα)
 • Στο λεμφικό σύστημα (π.χ. στους θωρακικούς λεμφαδένες)
 • Στο κεντρικό νευρικό σύστημα (π.χ. σε πολλά σημεία του εγκεφάλου)

«Τα ευρήματά μας υποστηρίζουν μια πρώιμη ιαιμική φάση, κατά την οποία ο κορωνοϊός διασκορπίζεται σε όλο το σώμα μετά την πνευμονική προσβολή», σημειώνουν οι ερευνητές στο άρθρο τους.

Τα επίμονα (εμμένοντα) συμπτώματα της COVID-19 κάνουν πολύ δύσκολη τη ζωή των πασχόντων. Μελέτες έχουν δείξει ότι περισσότεροι από ένας στους δέκα νοσήσαντες έχουν συμπτώματα επί μήνες μετά την ανάρρωσή τους. Μάλιστα πολλοί βασανίζονται ακόμα έναν χρόνο αργότερα.

Γιατί συμβαίνει αυτό σε κάποιους και όχι σε όλους τους ασθενείς, δεν είναι γνωστό. Ούτε είναι γνωστό πόσο θα διαρκέσει η εμμένουσα COVID (ή long COVID), όπως αποκαλείται η κατάσταση. Το σίγουρο είναι ότι πολλοί ασθενείς χρειάζονται μακροχρόνια, εξειδικευμένη φροντίδα. Και όσο περισσότερα γνωρίζουν οι επιστήμονες για τη συμπεριφορά του κορωνοϊού, τόσο καλύτερη θα είναι η φροντίδα αυτή.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Science
Σίβυλλα
Helios Kiosk