Μέσα σε ένα δύσκολο περιβάλλον υψηλής διασποράς της Covid-19, αυξημένου πληθωρισμού και σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής θα κληθούν τη νέα χρονιά να λειτουργήσουν οι διεθνείς αγορές, οδηγώντας αρκετούς αναλυτές να θεωρούν ότι μετά από μια ανοδική κίνηση που κράτησε πολλά χρόνια ίσως ήρθε η ώρα για τη μεγάλη διόρθωση.

Η «τριπλέτα» των προκλήσεων δεν αναμένεται να εξαλειφθεί τη νέα χρονιά, καθώς όπως εκτιμούν οι περισσότεροι αναλυτές, το γεγονός ότι οι μεγάλοι δείκτες βρίσκονται σε πολυετή, αν όχι ιστορικά υψηλά, δεν αφήνει περισσότερο χώρο στην ανάληψη ρίσκου. Έτσι, μεγάλοι χρηματοπιστωτικοί οίκοι, όπως οι Βank of America και Morgan Stanley, προειδοποιούν πως είναι θέμα χρόνου να υπάρξει διόρθωση, αν και δεν λείπουν και οι αισιόδοξες προβλέψεις των JP Morgan, η BlackRock και η Citigroup.

Οι απαισιόδοξοι…

Ιδιαίτερα απαισιόδοξη είναι η Bank of America σε ό,τι αφορά τις προοπτικές των αγορών το 2022, καθώς ο βασικός καταλύτης είναι ο υψηλός πληθωρισμός που θα επιμείνει και τη νέα χρονιά. Και αυτή η εξέλιξη αναγκαστικά θα οδηγήσει τις κεντρικές τράπεζες να περιορίσουν την χαλαρή νομισματική της πολιτική, με τα περιουσιακά στοιχεία να καθοδηγούνται από τα επιτόκια και τα εταιρικά κέρδη.

Σε αυτό το πλαίσιο οι αποδόσεις των περιουσιακών στοιχείων το 2022 μάλλον θα επιβραδυνθούν, καθώς τα οφέλη της οικονομικής ανάπτυξης θα αντισταθμιστούν από τις πληθωριστικές πιέσεις. Σύμφωνα με την BofA όμως, το δολάριο (λόγω Fed), το πετρέλαιο (λόγω ζήτησης) και ο χρυσός (λόγω πληθωρισμού) θα συνεχίσουν ανοδικά, σε αντίθεση με την πλειονότητα των μετοχικών αγορών. Οι μετοχικοί τίτλοι που μπορεί να αποδώσουν είναι αυτοί που εμπεριέχουν αξία λόγω ανάπτυξης.

Για μια δύσκολη επόμενη χρονιά με κλυδωνισμούς θα πρέπει να προετοιμάζονται οι επενδυτές των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, σύμφωνα με την Morgan Stanley. Μάλιστα, εκτιμά ότι το 2022 θα φέρει μια σημαντική διόρθωση και μάλιστα σε διψήφιο ποσοστό.

«Οι μετοχές κινήθηκαν ανοδικά επί 18 μήνες, σχεδόν σε ευθεία γραμμή, χωρίς καμία διόρθωση σοβαρού μεγέθους. Δεν νομίζω πως αυτό μπορεί να συνεχιστεί για άλλους δώδεκα μήνες» τονίζει η Morgan Stanley. Εξάλλου, την ίδια ώρα οι ρυθμοί ανάπτυξης θα κινηθούν σε πιο μετριοπαθείς ρυθμούς, ενώ βέβαια οι κεντρικές τράπεζες θα έχουν μπει σε τροχιά απομείωσης των μέτρων στήριξης.

Οι αισιόδοξοι…

Σύσταση «overweight» για τις μετοχές στις παγκόσμιες αγορές δίνει από τη μεριά της η Citigroup, με τους κυκλικούς τίτλους να ευνοούνται, χάρη στην ισχυρή επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας. «Παρόλο που ο οικονομικός κύκλος είναι πλέον πιο ώριμος, εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι οι μετοχές θα έχουν καλύτερη απόδοση μεταξύ των περιουσιακών στοιχείων για το 2022», αναφέρει χαρακτηριστικά η Citigroup.

Θετική στις εκτιμήσεις της είναι και η BlackRock, η οποία θεωρεί ότι οι προκλήσεις θα αντιμετωπιστούν από την οικονομική ανάκαμψη και τη μερική διατήρηση των μέτρων στήριξης από κυβερνήσεις και κεντρικές τράπεζες. Μάλιστα, οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι η Fed δεν πρόκειται να αυξήσει τα επιτόκια, όπως ούτε και η ΕΚΤ.

Στο θετικό σενάριο ποντάρει και η JP Morgan, εκτιμώντας ότι η επιφυλακτικότητα λόγω της πανδημίας έχει κρατήσει πολλά κεφάλαια εκτός αγοράς. Εάν η πορεία της πανδημίας ομαλοποιηθεί, οι διαθέσεις ανάληψης ρίσκου θα αυξηθούν. Και αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξει ακόμα μεγαλύτερη είσοδος επενδυτών.

«Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάποιος λόγος ο οποίος θα μπορούσε να προκαλέσει κάποιο sell off, δεδομένων της χαμηλής θέσης των επενδυτών, των εξαγορών ρεκόρ και των θετικών εποχιακών τάσεων του Ιανουαρίου» αναφέρει η JP Morgan.

Διφορούμενη όμως είναι η στάση της UBS, η οποία προβλέπει αύξηση κερδών κατά 15% το 2022, αλλά αυτά θα λάβουν χώρα κυρίως το πρώτο εξάμηνο του έτους, πριν τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής και τη μετατροπή του μομέντουμ σε αρνητικό.

Morgan Stanley: Πτώση στις αγορές λόγω Omicron, επιλέξτε αμυντικά assets

Με την ανησυχία για τις μετοχές να διογκώνεται λόγω της ραγδαίας αύξησης του πληθωρισμού, της νέας παραλλαγής του κορωνοϊού Omicron και του σοκ που έχει προκαλέσει η άνοδος στις τιμές των εμπορευμάτων του κλάδου της Ενέργειας, η Morgan Stanley αναφέρει ότι ο δείκτης-βαρόμετρο του αμερικανικού χρηματιστηρίου S&P 500 θα σημειώσει πτώση.

Από την άλλη, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στις μετοχές δείχνουν ανάκαμψη, μετά την αναταραχή που προκάλεσε η παραλλαγή ανησυχίας Omicron στον δείκτη S&P 500 και, γενικότερα, στη Wall Street.

Σε κάθε περίπτωση, καλό είναι οι επενδυτές να είναι επιφυλακτικοί…

«Αυτή είναι μια καλή προειδοποίηση για τους όσους πάσχουν από FOMO, δηλαδή από τον φόβο μη χάσουν κάποιο ανοδικό ράλι.

Αυτό το συναίσθημα παραμένει εξαιρετικά εύθραυστο, ενώ τα πράγματα περιπλέκονται δεδομένης της ραγδαίας μείωσης ρευστότητας στις κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων εν όψει της εορταστικής περιόδου και του τέλους του έτους.

Ωστόσο, η Morgan Stanley παροτρύνει τους επίδοξους επενδυτές να πάνε το βλέμμα τους πέρα από το 2021, επισημαίνοντας πως η παραλλαγή Omicron είναι κακός οιωνός για την ανάπτυξη, που αναμένεται να επιβραδυνθεί στα μέσα του 2022.

Συνεπώς, «καλό είναι να επιλέγετε μόνο αμυντικές μετοχές και ανάλογα assets» προσθέτει η αμερικανική τράπεζα.

Moody’s: Προκλήσεις για τις αναδυόμενες αγορές

Την εκτίμηση ότι οι αναδυόμενες αγορές θα αντιμετωπίσουν προκλήσεις στη διαχείριση της οικονομικής τους ανάκαμψης, αλλά πιθανόν η Ασία θα τα καταφέρει καλύτερα, εκφράζουν οι αναλυτές της Moody’s.

«Η πανδημία ήταν σκληρότερη για τις αναδυόμενες αγορές της Ασίας σε σχέση με τις προηγμένες οικονομίες… Η ύφεση ήταν σκληρότερη στις αναδυόμενες αγορές απ’ ό,τι στις προηγμένες οικονομίες» δήλωσε η Atsi Sheth από τη Moody’s.

Με τους ρυθμούς εμβολιασμών να παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα και τη μετάλλαξη Omicron να εξαπλώνεται, η ζήτηση για πολλές αναδυόμενες αγορές δεν έχει επιστρέψει στα προ πανδημίας επίπεδα. Σύμφωνα με τη Sheth, η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής παγκοσμίως επίσης πλήττει τη ζήτηση.

Την περασμένη εβδομάδα, η Fed είπε ότι θα τερματίσει τη χαλαρή νομισματική πολιτική, ενώ προέβλεψε τρεις αυξήσεις επιτοκίων το επόμενο έτος για να συγκρατήσει τον αυξανόμενο πληθωρισμό. Επιπροσθέτως, η Bank of England προχώρησε σε αύξηση των επιτοκίων για πρώτη φορά μετά το ξέσπασμα της πανδημίας.

«Κατά συνέπεια, η διαχείριση της ανάκαμψης αναμένεται να είναι πολύ δύσκολη για τις αναδυόμενες αγορές, αλλά θα υπάρξουν πολλές διαφοροποιήσεις» σημείωσε η ίδια και συμπλήρωσε «για παράδειγμα, η Ασία φαίνεται να τα πηγαίνει καλύτερα σε σχέση με κάποιες άλλες περιοχές».

Ενώ η δυναμική της ζήτησης παραμένει ισχυρή στην Ασία και ορισμένοι περιορισμοί από την πλευρά της προσφοράς μειώνονται, υπάρχουν επιπλοκές που ενέχουν κινδύνους, σύμφωνα με τη Sheth.

Ένας τομέας ανησυχίας είναι η επιβράδυνση της οικονομίας της Κίνας λόγω των σημερινών προβλημάτων στον τομέα των ακινήτων της χώρας. Ωστόσο, η Sheth είπε ότι οι κινεζικές αρχές διαθέτουν τα απαραίτητα εργαλεία πολιτικής για να διαχειριστούν την επιβράδυνση.

«Αυτό που υποθέτουμε είναι ότι αυτή η επιβράδυνση δεν θα έχει κανένα χαρακτηριστικό οικονομικής κρίσης», πρόσθεσε και τόνισε «αυτό που συμβαίνει στον τομέα των ακινήτων θα περιφραχτεί και δεν θα οδηγήσει σε μετάδοση σε ολόκληρο τον χρηματοπιστωτικό τομέα».

Σύμφωνα με τη Steth, ακόμα μία πρόκληση για τις χώρες της Ασίας θα μπορούσε να είναι ο πληθωρισμός. Αυτό ισχύει κυρίως για κάποιες κεντρικές τράπεζες, όσον αφορά το πόσο μπορούν να στηρίξουν την οικονομία εάν η Omicron απειλήσει την ανάπτυξη.

Πηγή: ot.gr