Τις προβλέψεις του για το 2022, τις προοπτικές και τις εστίες έντασης, δημοσιοποίησε το Stratfor.

Στη ανάλυσή του, που δημοσιεύει το euro2day, το Stratfor αναφέρεται σε κρίσιμα ζητήματα της παγκόσμιας ατζέντας, ενώ κάνει προβλέψεις και για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας για το νέο έτος.

Ισχυρή η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη, αλλά κατεβάζει ταχύτητα

Η παγκόσμια οικονομία θα συνεχίσει την άνιση ανάκαμψή της εν μέσω προόδου στους εμβολιασμούς κατά της Covid-19 στις περισσότερες αναπτυγμένες χώρες, καθυστέρησης εμβολιασμών στο μεγαλύτερο μέρος του υπόλοιπου κόσμου και απειλών για νέες εξάρσεις.

Ενώ η παγκόσμια ανάπτυξη θα είναι σχετικά ισχυρή, είναι πιθανό να επιβραδυνθεί από το 2021 λόγω των αντιξοοτήτων από την πανδημία, των επίμονων διαταράξεων στην εφοδιαστική αλυσίδα, τον υψηλότερο πληθωρισμό, τη σύσφιξη των χρηματοοικονομικών συνθηκών, καθώς και των περιορισμών στις δημόσιες δαπάνες σε πολλές χώρες, καθώς προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τα υψηλά επίπεδα χρέους και τα αυξημένα επιτόκια.

Η ανάπτυξη στις ΗΠΑ θα μετριαστεί το 2022 μετά τη πρωτοφανή δημοσιονομική τόνωση του 2020-2021. Οι ΗΠΑ πιθανότατα δεν θα νοιώσουν την επίπτωση των αυξημένων δαπανών για τις υποδομές παρά μόνον μετά το 2022, δεδομένων των χρονικών υστερήσεων των projects. Επιπλέον, η δημοσιονομική τόνωση σε συνδυασμό με τη χαλαρή νομισματική πολιτική έχουν αφήσει τις ΗΠΑ σε ένα μονοπάτι υψηλής, αλλά μη βιώσιμης ανάπτυξης που θα αυξήσει τον πληθωρισμό και θα οδηγήσει τη Fed να αυξήσει τα επιτόκια αρχής γενομένης από το 2022, κάτι που θα επιβραδύνει την ανάπτυξη του ΑΕΠ.

Στην Κίνα, οι περιορισμοί στον δανεισμό των ιδιωτικών εταιρειών ανάπτυξης θα επηρεάσει τη γενικότερη ανάπτυξη, καθώς οι επενδύσεις ακινήτων και οι υπηρεσίες αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 30% του ΑΕΠ. Η επιβράδυνση του κλάδου ακινήτων θα επηρεάσει επίσης τα έσοδα σε τοπικό επίπεδο από τις πωλήσεις γης, καθώς και τα επίπεδα δαπανών. Ως αποτέλεσμα, η ανάπτυξη της Κίνας το 2022 μπορεί να είναι μικρότερη απ’ ότι ο στόχος που είχε θέσει το 2021 για ανάπτυξη άνω του 6%.

Ο χαμηλός ρυθμός εμβολιασμού και οι «ουλές» που αφήνει η πανδημία και έχουν μειώσει τη δυνητική παραγωγή, είναι πιθανόν να καθυστερήσουν την επιστροφή στα προ πανδημίας επίπεδα ΑΕΠ σε πολλές αναδυόμενες αγορές και αναπτυσσόμενες χώρες. Επιπλέον, η παραλλαγή «Όμικρον» της Covid-19 και άλλες δυνητικές παραλλαγές θα μπορούσαν να επιδεινώσουν τα προβλήματα από την πλευρά των προμηθειών, επηρεάζοντας όλες τις οικονομίες παγκοσμίως.

Συνεχιζόμενες εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας για εμπόριο και τεχνολογία

Η κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ Joe Biden δεν έχει δείξει ιδιαίτερη προθυμία να χαλαρώσει ορισμένους από τους  περιορισμούς του προκατόχου του στο κινεζικό εμπόριο και πιθανότατα θα ξεκινήσει μια νέα έρευνα στο πλαίσιο του Section 301 αναφορικά με τις κινεζικές βιομηχανικές επιδοτήσεις, για να τη χρησιμοποιήσει ως πλεονέκτημα στις εμπορικές διαπραγματεύσεις με το Πεκίνο. Ωστόσο, η Κίνα θα συνεχίσει την μεγάλη κρατική στήριξη σε στρατηγικούς κλάδους και η κυβέρνηση Biden μπορεί να χρησιμοποιήσει την έρευνα για να τροποποιήσει ποια κινεζικά αγαθά υπόκεινται σε υψηλότερους δασμούς.

Η συνεχιζόμενη χρήση από τον Λευκό Οίκο των δασμών ως ενός εργαλείου πολιτικής πιθανότατα σημαίνει πως οι περιορισμοί που τέθηκαν σε εφαρμογή θα διαρκέσουν για χρόνια, αν όχι δεκαετίες. Η αποτυχία να σημειωθεί πρόοδος στις διαπραγματεύσεις μπορεί να οδηγήσει σε μια αύξηση των δασμών σε προϊόντα και υπηρεσίες που στηρίζει άμεσα η Κίνα, που περιλαμβάνουν τους κλάδους του χάλυβα και της πράσινης τεχνολογίας, και σε μια πτώση σε κλάδους  όπου η κινεζική υποστήριξη είναι περιορισμένη, όπως η low-end μεταποίηση.

Οι ΗΠΑ θα επεκτείνουν επίσης ορισμένους περιορισμούς στην πρόσβαση της Κίνας σε ξένη τεχνολογία, ιδιαίτερα σε κλάδους υψηλής τεχνολογίας συμπεριλαμβανομένης της τεχνητής νοημοσύνης, της ρομποτικής και των ημιαγωγών. Η στρατηγική των ΗΠΑ θα έχει ως αποτέλεσμα η Κίνα να πεισμώσει σε ό,τι αφορά την τεχνο-εθνικιστική της στρατηγική, με αποτέλεσμα το κινεζικό επιχειρηματικό περιβάλλον να γίνει ακόμα πιο περίπλοκο για τις δυτικές εταιρείες.

Περισσότερες κυβερνοεπιθέσεις σε περισσότερα μέρη

Οι κυβερνοεπιθέσεις με οικονομικό κίνητρο θα αυξηθούν ταχύτατα το 2022, ιδιαίτερα καθώς οι εγκληματίες θα στοχεύουν όλο και περισσότερο συσκευές 5G, cloud computing και Internet of Things (IoT), προκαλώντας περισσότερες διαταραχές και μια αύξηση στις απαιτήσεις κυβερνοασφάλειας στις δυτικές χώρες.

Οι αμερικανικές διπλωματικές πιέσεις στο Κρεμλίνο και η επιβολή του νόμου για την καταστολή των ρωσικών συμμοριών ransomware, σε συνδυασμό με τις επιθετικές κυβερνοεπιχειρήσεις κατά κυβερνοεγκληματιών, δεν θα αντιστρέψουν τον αυξανόμενο αριθμό των κυβερνοεπιθέσεων (ιδιαίτερα των επιθέσεων ransomware) κατά αμερικανικών οργανισμών.

Η εκστρατεία των ΗΠΑ μπορεί να διακόψει κάποιες δραστηριότητες μεμονωμένων ομάδων ή να τις αναγκάσει να επανεξετάσουν τις επιθέσεις κατά αμερικανικών κρίσιμων υποδομών. Αλλά η πληθώρα κυβερνοεγκληματιών και η αυξανόμενη αγορά κυβερνοεγκλήματος θα διασφαλίσει πως το 2022 θα δούμε μια συνεχιζόμενη αύξηση των επιθέσεων ransomware. Πολλές μικρότερες ομάδες έχουν επίσης δείξει μικρό ενδιαφέρον να σταματήσουν τις επιθέσεις κατά εταιρειών που δραστηριοποιούνται σε κλάδους που οι ΗΠΑ προσδιορίζουν ως κρίσιμες υποδομές. Οι αυξανόμενες επιθέσεις ransomware θα έχουν ως αποτέλεσμα νέους κανονισμούς αναφορικά με της πληρωμές των λύτρων και τις απαιτήσεις κυβερνοασφάλειας, προσθέτοντας περισσότερα ρυθμιστικά εμπόδια και υψηλότερα κόστη συμμόρφωσης για πολλούς δυτικούς οργανισμούς.

Οι αυστηρότερες απαιτήσεις κυβερνοασφάλειας στις ΗΠΑ και η εκστρατεία αντιποίνων των ΗΠΑ θα οδηγήσουν τις οργανώσεις κυβερνοεγκλήματος να διευρύνουν τον ορίζοντά τους και να αυξήσουν τον αριθμό των επιθέσεων σε άλλες περιοχές, περιλαμβανομένων της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής, της Νότιας Ασίας και της περιοχής Ασίας-Ειρηνικού. Η μάστιγα του ransomware στις ΗΠΑ, με τη σειρά της, θα γίνει πιο παγκόσμια, καθώς οι πολυμερείς προσπάθειες για μείωση της δραστηριότητας αυτής συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν δυσκολίες.