Έπειτα από σχεδόν δύο χρόνια αβεβαιότητας εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, τα μπαρ και τα εστιατόρια της Μαδρίτης βασίζονται στις κρατήσεις για την εορταστική περίοδο για να ενισχύσουν τα οικονομικά τους, αλλά η ραγδαία αύξηση νέων κρουσμάτων έχει πυροδοτήσει κύμα ακυρώσεων της τελευταίας στιγμής.

«Όλοι μας θεωρούσαμε…ότι θα μπορούσαμε να βγάλουμε κάποια χρήματα και να αποπληρώσουμε πράγματα που είναι εκπρόθεσμα», λέει ο Χουάν Λοζάνο, ο επικεφαλής των σερβιτόρων, του εστιατορίου La Querida στη συνοικία της Μαδρίτης Ποθουέλο, το οποίο είχε κρατήσεις σχεδόν στο 100% στις αρχές Δεκεμβρίου.

Εξάπλωση με ταχύτητα φωτός

Αλλά η εξάπλωση με ταχύτητα του φωτός της παραλλαγής Όμικρον στην Ευρώπη έχει οδηγήσει σε αριθμό ρεκόρ τα κρούσματα και έχει προκαλέσει ακυρώσεις κρατήσεων με αποτέλεσμα από τα 24 τραπέζια του La Querida να είναι μόνο τέσσερα κρατημένα για την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.

Ο ημερήσιος δείκτης μόλυνσης του 14ημέρου ήταν χθες 1.775 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους, πάνω από οκτώ φορές υψηλότερος σε σχέση με έναν μήνα πριν και πάνω από τα 890 που ήταν κατά την προηγούμενη κορύφωση στο τέλος Ιανουαρίου του 2021.

Το πλήγμα στην εστίαση

Σε αντίθεση με άλλες ισπανικές περιοχές που έχουν επιβάλει όρια στη χωρητικότητα, το υποχρεωτικό υγειονομικό πάσο ακόμη και την απαγόρευση της κυκλοφορίας στην Καταλονία, η Μαδρίτη δεν έχει επιβάλει νέους περιορισμούς στις κοινωνικές συναθροίσεις και την εστίαση.

Τεράστιες οι ζημιές

Μολαταύτα, ο χώρος της εστίασης βιώνει το πλήγμα της πανδημίας. Η ένωση που εκπροσωπεί τον κλάδο της εστίασης, η Hosteleria Madrid, εκτιμά ότι μισές από όλες τις κρατήσεις για τον Δεκέμβριο στην περιοχή ακυρώθηκαν προκαλώντας ζημίες περίπου 350 εκατομμυρίων ευρώ.