Η Δανία, που είναι αυτή τη στιγμή παγκοσμίως η χώρα με τα περισσότερα κρούσματα Covid-19 σε σχέση με τον πληθυσμό της, κατέρριψε σήμερα το απόλυτο ρεκόρ της με 23.228 νέες μολύνσεις σε διάστημα 24 ωρών.

Πώς εξηγείται το νέο ρεκόρ

Το ρεκόρ αυτό εξηγείται, εντούτοις, σε μεγάλο βαθμό από τον πολύ υψηλό αριθμό τεστ PCR που πραγματοποιήθηκαν μετά τα Χριστούγεννα, με το ποσοστό των θετικών τεστ να παραμένει σχεδόν σταθερό, στο 12,3%, σύμφωνα με τα δεδομένα των υγειονομικών αρχών.

Διαβάστε επίσης: Σοκ – Κάθε δευτερόλεπτο δύο Γάλλοι πολίτες βγαίνουν θετικοί στον κοροναϊό

Ένας στους 60 εντοπίστηκε θετικός στον ιό την περασμένη εβδομάδα

Το προηγούμενο ρεκόρ σημειώθηκε τη Δευτέρα κι ανερχόταν σε 16.164 κρούσματα. Ο δείκτης επίπτωσης σημαίνει ότι πάνω από ένας κάτοικος στους 60 διαγνώστηκε θετικός κατά τη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται κατέγραψε μικρή άνοδο, με 675 ασθενείς (+9 σε 24 ώρες), εκ των οποίων 77 (+6) βρίσκονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας, όμως η εξέλιξη του δείκτη αυτού είναι πιο αργή σε σύγκριση με την αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων.

Δέκα έξι νέοι θάνατοι καταγράφηκαν σε διάστημα μίας ημέρας. Σε μία εβδομάδα, ο αριθμός των νεκρών αυξήθηκε κατά 17%, στους 89 θανάτους, όμως παραμένει μακριά από τα ρεκόρ του περασμένου χειμώνα (249 νεκροί σε μία εβδομάδα του Ιανουαρίου του 2021), μια διαφορά που αποδίδεται στον προστατευτικό αντίκτυπο των εμβολίων, σύμφωνα με ειδικούς.

Κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου, ο διευθυντής της Αρχής Δημόσιας Υγείας Σέρεν Μπρόστρεμ κάλεσε τους Δανούς να γιορτάσουν την Πρωτοχρονιά σε «όσο το δυνατόν πιο περιορισμένο» κύκλο.

Είναι η πρώτη φορά που η Δανία ξεπερνά τα 100.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα σε μία εβδομάδα.

Σύμφωνα με επίσημα δεδομένα που συνέλεξε το Γαλλικό Πρακτορείο, η Δανία είναι αυτή τη στιγμή μακράν η χώρα με τον υψηλότερο δείκτη επίπτωσης παγκοσμίως, με περισσότερα από 1700 κρούσματα για 100.000 κατοίκους το τελευταίο επταήμερο.

Την ακολουθούν η Μάλτα (1333), η Ιρλανδία (1312) και η Βρετανία (1173).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ