Νέο σοκ προκάλεσε το ρεκόρ κρουσμάτων κορωνοϊού που σημειώθηκε σήμερα Τετάρτη στην Ελλάδα, ενώ ο Θεοκλής Ζαούτης εκτιμά ότι το 60 – 70% σχετίζεται με την παραλλαγή Όμικρον.

«Βλέπουμε πως όντως μεταδίδεται πάρα πολύ γρήγορα η «Όμικρον», έχει απλωθεί σε όλο τον πλανήτη», είπε συγκεκριμένα στον Νίκο Ευαγγελάτο και το «Live News», ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ και καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνιας.

Το ενθαρρυντικό στοιχείο

Όμως, το θετικό που φαίνεται από αυτή την παραλλαγή του ιού, είναι ότι δεν δίνει περισσότερες νοσηλείες και θανάτους.

«Οι μελέτες δείχνουν πως είναι πιο ήπια η νόσος, δεν υπάρχει σημαντική αύξηση στις νοσηλείες. Η ανησυχία είναι ότι και μια πιο ήπια νόσος, αν μολυνθούμε όλοι μαζί ταυτόχρονα, θα πιεστεί το σύστημα και θα έχουμε αυξημένη νοσηρότητα».

Πού εστιάζουν τα μέτρα

Αναφερόμενος στα μέτρα που έχουν ληφθεί και θα ισχύουν από αύριο Πέμπτη, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ είπε: «Τα μέτρα εστιάζουν στους παράγοντες κινδύνου που συζητάμε από την αρχή της πανδημίας, όπως ο συνωστισμός», σημείωσε και τόνισε τη σημαντικότητα του εμβολιασμού.

«Το εμβόλιο είναι το πιο σημαντικό μέτρο, προστατεύει από σοβαρή νόσο και θάνατο. Η τρίτη δόση αυξάνει την αποτελεσματικότητα του εμβολίου και τη φέρνει κοντά στην αποτελεσματικότητα που είχε απέναντι στη μετάλλαξη Δέλτα».

Τι θα γίνει με τα σχολεία

Σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων, το οποίο μέχρι στιγμής δεν έχει μετατεθεί για αργότερα, λέει: «Να δούμε τη γενική εξίσωση για τις συνέπειες της πανδημίας στα παιδιά. Μελέτες έχουν δείξει ότι αυξήθηκε η κατάθλιψη, το άγχος. Άλλες δείχνουν ότι επηρεάζεται το προσδόκιμο ζωής των παιδιών. Πρέπει να ζυγίσουμε πολύ προσεκτικά τις αρνητικές συνέπειες του κορονοϊού στην ευρύτερη υγεία των παιδιών μας».

Για τέταρτη δόση του εμβολίου

Αναφορικά με μια πιθανή τέταρτη δόση του εμβολίου, ο κ. Ζαούτης σημείωσε πως «αν τα δεδομένα συγκλίνουν προς αυτήν την κατεύθυνση, θα πρέπει να το σκεφτούμε σοβαρά» και τόνισε πως δε θα πρέπει να πανικοβαλλόμαστε από τον αριθμό των κρουσμάτων.

Για τα κρούσματα

«Ο απόλυτος αριθμός κρουσμάτων δεν είναι ο πιο σημαντικός δετικής σε αυτήν τη φάση. Κοιτάμε νοσηλείες και θανάτους». Όσο για το αν η «Όμικρον» σηματοδοτεί το τέλος της πανδημίας: «Είμαι επιφυλακτικά αισιόδοξος», δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ.