Το πώς, πού και μέχρι τι ώρα θα κάνουμε ρεβεγιόν την Πρωτοχρονιά είναι πλέον το κρίσιμο ζήτημα που εξετάζουν επιστήμονες και κυβέρνηση και το οποίο και δεν έχει «κλειδώσει» ακόμη.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως η κυβέρνηση επιθυμεί να μην κλείσουν από τις 12 τα εστιατόρια και τα μπαρ την Πρωτοχρονιά, ωστόσο κάποιοι από τους ειδικούς της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων φαίνεται να μην συμφωνούν με αυτό το μέτρο και να αντιδρούν.

Σκληρή η στάση των ειδικών – Σε έντονο κλίμα η συνεδρίαση

Από την μία λοιπόν η κυβέρνηση έχει προτείνει να γίνει μία εξαίρεση για την εστίαση εκείνη την ημέρα και να κλείσει στις 2:00 μετά τα μεσάνυχτα, ωστόσο μεγάλη μερίδα των ειδικών της επιτροπής θεωρεί πως κάτι τέτοιο θα πυροδοτήσει ακόμη περισσότερο τη παραλλαγή Όμικρον, προτείνοντας να μην γίνει καμία εξαίρεση για εκείνη την ημέρα και έτσι ο κόσμος να κάνει Πρωτοχρονιά στο σπίτι.

Η κρίσιμη συνεδρίαση των ειδικών έχει ξεκινήσει από τις 12.45 και αυτό το ζήτημα βρίσκεται στο επίκεντρο της συνεδρίασης, με τους ειδικούς ήδη να έχουν κάνει εμφανή την σκληρή στάση τους.

Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες του in.gr η συνεδρίαση ξεκίνησε σε έντονο κλίμα με μέλη της επιτροπής να διαφωνούν κάθετα με την απόφαση να γίνει εξαίρεση για την Πρωτοχρονιά.

Οι ειδικοί συζήτησαν επίσης και για την κατάσταση στα σχολεία και για το ενδεχόμενο να δοθεί παράταση στην έναρξη λειτουργίας τους.

Αποφάσεις δεν αναμένεται να λυθούν σήμερα, ωστόσο όλα παραμένουν «ανοιχτά» αν τα κρούσματα συνεχίζουν να παρουσιάζουν εκθετική αύξηση.

Κυβέρνηση vs Eπιτροπής

Πάντως είναι σαφές πως τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν αφήνουν περιθώρια στους ειδικούς.

Βλέποντας τα κρούσματα σήμερα ότι ενδεχομένως να φτάσουν τα 30.000 σήμερα και πως σχεδόν των 70% των κρουσμάτων στην Αττική είναι με την παραλλαγή Όμικρον, η στάση για καθολική ισχύ των μέτρων χωρίς εξαιρέσεις είναι αναμενόμενη.

Από την άλλη η κυβέρνηση σταθμίζει δύο παράγοντες. Αφενός αν η εστίαση έκλεινε στις 12 τότε πρακτικά κανείς δεν θα μπορούσε να κάνει Πρωτοχρονιά έξω ή αν έκανε θα έπρεπε να φύγει την ώρα της αλλαγής του χρόνου, αφετέρου η απόφαση αυτή αποτελεί τεράστιο πλήγμα για όλους όσους εργάζονται στην εστίαση, οι οποίοι έτσι κι αλλιώς θα «βιώσουν» από αύριο και για ακόμη μία φορά τις συνέπειες της πανδημίας καθώς αναμένεται μεγάλος αριθμός ακυρώσεων σε κρατήσεις για τις γιορτινές ημέρες.

Σε περίπτωση πάντως που αποφασίσουν να βρουν μία κοινή λύση κυβέρνηση και ειδικοί, τότε αυτό ενδεχομένως να ήταν να κλείσει η εστίαση όντως στις 2 παραμονή Πρωτοχρονιάς, ωστόσο να απαγορευτεί εντελώς η μουσική και να ισχύσει ο περιορισμός των 6 ατόμων ανά τραπέζι. Έτσι θα ελαχιστοποιεί κατά το μέγιστο δυνατό η διασπορά του κοροναϊού.

Σε κάθε περίπτωση, οι τελικές ανακοινώσεις θα ανακοινωθούν στις 15.00 από τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη.