Τα δηλωμένα και αδήλωτα απειλητικά μηνύματα μεταξύ Ιράν και Ισραήλ χτυπούν τα «τύμπανα του πολέμου» στην περιοχή, όπως αποκάλυψαν προχθές (Κυριακή) τα εβραϊκά ΜΜΕ, γράφει η αραβική ιστοσελίδα defense-arab, που ειδικεύεται σε στρατιωτικά θέματα.

Επιταχύνει τις προετοιμασίες

Η ηγεσία των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF) έχει αρχίσει να επιταχύνει τις προετοιμασίες για πιθανή επίθεση σε πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν.

Ανέφερε ότι ο στρατός είχε αρχίσει να λαμβάνει πρακτικά μέτρα σχετικά με το σενάριο έναρξης στρατιωτικής επίθεσης, όπως μετέδωσε το ραδιόφωνο του Ισραηλινού Στρατού.

Ο αρχηγός του επιτελείου Αβίβ Κοχαβί έδωσε εντολή στις ένοπλες δυνάμεις να επιταχύνουν τις προετοιμασίες για επίθεση στο Ιράν.


Οι πύραυλοι του Ιράν είναι έτοιμοι για εκτόξευση (φωτογραφίες defense-arab.com)

Επιβεβαίωσε ότι η Πολεμική Αεροπορία προέβη σε τροποποιήσεις στα προγράμματα εκπαίδευσης και προσόντων για πιλότους και πλοηγούς, διευκρινίζοντας ότι αυτές οι τροποποιήσεις αφορούν τα προχωρημένα στάδια αυτών των εκπαιδευτικών προγραμμάτων.

Το Ιράν θα απαντήσει

Το Ιράν ανανέωσε την υπόσχεσή του να ανταποκριθεί σε οποιαδήποτε απειλή εναντίον του και οι ειδησεογραφικές πληροφορίες ανέφεραν ότι οι Φρουροί της Επανάστασης πραγματοποίησαν προσομοίωση επίθεσης κατά του ισραηλινού πυρηνικού αντιδραστήρα Ντιμόνα.

Ο διοικητής της ιρανικής Πολεμικής Αεροπορίας απείλησε να απαντήσει οδυνηρά σε οποιαδήποτε απειλή για την εθνική ασφάλεια.

Είχε προηγηθεί η απειλή του προέδρου Εμπραχίμ Ραΐσι (το Σάββατο), και πάλι με αποφασιστική και συνολική απάντηση σε οποιαδήποτε επίθεση στη χώρα του.

Κατά του πυρηνικού προγράμματος

Ισραηλινοί αξιωματούχοι πύκνωσαν πρόσφατα τις δηλώσεις τους για την ανάγκη λήψης στρατιωτικών μέτρων κατά του Ιράν προκειμένου να σταματήσει το πυρηνικό του πρόγραμμα.

Το Τελ Αβίβ φοβάται ότι η Τεχεράνη θα επιτύχει «συμφωνία» στις συνομιλίες της Βιέννης που θα της επιτρέψει να συνεχίσει να εργάζεται για την ανάπτυξη του πυρηνικού της οπλοστασίου.


Ο ισραηλινός στρατός παίρνει πρακτικά μέτρα σχετικά με το σενάριο έναρξης στρατιωτικής επίθεσης στο Ιράν

Τόνισαν ότι «το Ισραήλ θέλει να επιλύσει τη διαμάχη σε σύντομο χρονικό διάστημα και με μικρό αριθμό απωλειών».

Η ισραηλινή στρατιωτική επιλογή ενισχύεται από την έγκριση της Επιτροπής Οικονομικών της Κνεσέτ για πρόσθετο αμυντικό προϋπολογισμό περίπου 2,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων ως προετοιμασία για πιθανή στρατιωτική δράση κατά της Τεχεράνης.

Προειδοποιητικό μήνυμα

Οι ναυτικές ασκήσεις που πραγματοποιήθηκαν από το Ιράν αυτήν την εβδομάδα, οι οποίες περιελάμβαναν την εκτόξευση βαλλιστικών πυραύλων και πυραύλων κρουζ, θεωρήθηκαν από τον διοικητή των Φρουρών της Επανάστασης Χοσεΐν Σαλαμί ως προειδοποιητικό μήνυμα.

Ο ισραηλινός πρόεδρος Ισαάκ Χέρτζογκ περιέγραψε το Ιράν ως ωρολογιακή βόμβα, της οποίας το πυρηνικό πρόγραμμα πρέπει να εξουδετερωθεί με ή χωρίς συμφωνία.

Σημείωσε την ικανότητα της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας να φτάσει οπουδήποτε και σε οποιαδήποτε κατάσταση.

Θεώρησε ότι «αυτή η ικανότητα είναι πιο σημαντική για εμάς αυτήν τη στιγμή, τις μέρες που το ιρανικό χταπόδι επιμένει, απλώνοντας τα πλοκάμια του σε όλη τη Μέση Ανατολή.

Πηγή: defense-arab.com, echedoros-a.gr