Ένα εκατομμύριο δόσεις του φαρμάκου Paxlovid της Pfizer, το οποίο έχει λάβει έκτακτη έγκριση στις ΗΠΑ για χορήγηση σε ασθενείς με βαριά νόσο Covid-19, παρήγγειλε η γερμανική κυβέρνηση, ανακοίνωσε «ενθουσιασμένος» ο υπουργός Υγείας Καρλ Λάουτερμπαχ.

90% αποτελεσματικότητα

Οι πρώτες παραδόσεις αναμένονται πριν από το τέλος Ιανουαρίου, δήλωσε στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa) ο υπουργός Υγείας Καρλ Λάουτερμπαχ, εκφράζοντας τον ενθουσιασμό του, καθώς, όπως είπε, «το φάρμακο είναι εξαιρετικά υποσχόμενο, επειδή μπορεί να αντιμετωπίσει σοβαρά περιστατικά, όταν χορηγηθεί νωρίς». Ο υπουργός δήλωσε ακόμη ότι περιμένει το φάρμακο να εμποδίσει σε πολλές περιπτώσεις τη νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Σύμφωνα με την Pfizer, στις κλινικές δοκιμές το σκεύασμα έδειξε 90% αποτελεσματικότητα στην αποτροπή νοσηλείας και θανάτου για περιστατικά υψηλού κινδύνου. Το Paxlovid χορηγείται σε συνδυασμό με το παλαιότερο αντιικό Ritonavir κάθε 12 ώρες επί πέντε ημέρες, αμέσως μετά την εμφάνιση των συμπτωμάτων.

Νέα μέθοδος αντιμετώπισης του ιού

«Το φάρμακο δίνει στους γιατρούς μια νέα μέθοδο αντιμετώπισης του ιού. Σιγά-σιγά, με τον συνδυασμό εμβολίων μεγαλύτερης αποτελεσματικότητας και επιλογών θεραπείας, η Covid-19 εξελίσσεται σε νόσο η οποία θα χάσει τον τρόμο της», ανέφερε ο κ. Λάουτερμπαχ και πρόσθεσε ότι η γερμανική κυβέρνηση βρίσκεται σε επικοινωνία με όλες τις εταιρίες οι οποίες αναπτύσσουν αντίστοιχα φάρμακα. «Προτιμώ να δώσουμε αυτή τη μάχη με εμβολιασμούς και φάρμακα από το να πρέπει να κλείσουμε τα σχολεία», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας.

Το γερμανικό υπουργείο Υγείας ετοιμάζει κατεπείγουσα έγκριση του φαρμάκου της Pfizer, προκειμένου η χορήγησή του να ξεκινήσει το συντομότερο δυνατό, κατέληξε ο κ. Λάουτερμπαχ.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ