Η τουρκική λίρα σημείωσε νέα υποχώρηση έως και 2% την Τρίτη, διευρύνοντας τις απότομες απώλειες που παρατηρήθηκαν κατά τη χθεσινή ημέρα και εξανεμίζοντας τα τεράστια κέρδη που σημειώθηκαν την περασμένη εβδομάδα. Πρόκειται για άλλη μια απόδειξη ότι παραμένουν στα ύψη οι ανησυχίες για τη νομισματική πολιτική της χώρας και το οικονομικό κλίμα επιβαρύνεται περαιτέρω.

Το πρωί της Τρίτης, η λίρα είχε υποχωρήσει κατά 1,7% έναντι της χθεσινής τιμής της, φτάνοντας στα 11,9 δολάρια, ενώ είχε σημειώσει ως χαμηλό τα 11,949 δολάρια νωρίτερα. Παρά την τεράστια ανάκαμψη που σημείωσε την περασμένη εβδομάδα, το τουρκικό νόμισμα έχει χάσει το 37% της αξίας του έναντι του αμερικανικού νομίσματος μέχρι στιγμής φέτος.

Να σημειωθεί ότι η λίρα σημείωσε άνοδο περισσότερο από 50% την περασμένη εβδομάδα μετά από κρατικές παρεμβάσεις στην αγορά αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων και μια κίνηση της κυβέρνησης και του Ταγίπ Ερντογάν να ανακοινώσει ότι θα καλύψει τις απώλειες σε συνάλλαγμα από ορισμένες καταθέσεις. Η εξαγγελία αυτή επανέφερε το νόμισμα στα επίπεδα που είχε στα μέσα Νοεμβρίου.

Ο Τούρκος υπουργός Οικονομικών Νουρεντίν Νεμπάτι δήλωσε αργά τη Δευτέρα ότι οι κρατικές τράπεζες και ιδρύματα της Τουρκίας δεν πούλησαν δολάρια την ημέρα που ο Ερντογάν έκανε την ανακοίνωσή του.

Μείωση κατά 8 δισ. δολ. στα αποθέματα

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των traders, τα καθαρά συναλλαγματικά αποθέματα της κεντρικής τράπεζας εξαιρουμένων των ανταλλαγών μειώθηκαν περίπου 8 δισεκατομμύρια δολάρια την περασμένη εβδομάδα, με το μεγαλύτερο μέρος της πτώσης να σημειώνεται τις πρώτες δύο ημέρες της εβδομάδας. Επιπλέον μειώθηκαν κατά 17-18 δισ. δολάρια την περασμένη Παρασκευή σε σχέση με τις αρχές του μήνα, όταν η τράπεζα ξεκίνησε τις άμεσες παρεμβάσεις της.

Να θυμίσουμε ότι η κεντρική τράπεζα μείωσε τα επιτόκια κατά 500 μονάδες βάσης στο 14% από τον Σεπτέμβριο, παρά τον πληθωρισμό που έχει αυξηθεί σε περισσότερο από 21%. Οι οικονομολόγοι αναμένουν ότι ο πληθωρισμός θα ξεπεράσει το 30% το επόμενο έτος, εν μέρει λόγω της υποτίμησης της λίρας.