Στην καθιερωμένη ενημέρωση των συντακτών Υγείας για την πορεία των εμβολιασμών στη χώρα, η κ. Μαρία Θεοδωρίδου, πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, και ο Μάριος Θεμιστοκλέους, Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, αναφέρθηκαν στην πορεία των εμβολιασμών στη χώρα.

Η κ. Θεοδωρίδου προχώρησε σε μια ανασκόπηση της χρονιάς που πέρασε σημειώνοντας την επιστημονική επιτυχία των εμβολίων κατά του κορωνοϊού. Σήμερα υπάρχουν 26 εμβόλια κατά του κορωνοϊού, ενώ υπάρχουν και θεραπείες κατά της νόσου. Τα εμβόλια έσωσαν τη ζωή εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων σε όλον τον πλανήτη.

Ωστόσο ο αρχικός ενθουσιασμός εμφάνισε μία κάμψη τόσο λόγω των αρνητών των εμβολίων όσο και της αμφιβολίας για την επιτυχία των εμβολιαστικών προγραμμάτων εξαιτίας της εμφάνισης των παραλλαγών.

Γιορτές στη «σκιά» της Όμικρον

Οι γιορτινές ημέρες περνούν υπό τη σκιά της παραλλαγής Όμικρον. Ο κίνδυνος επαναλοίμωξης είναι μεγάλος, ενώ μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να αυξάνονται οι νοσηλείες.

Η μεγάλη ανησυχία για την παραλλαγή Όμικρον, έγκειται στο αν διαφεύγει από τα εμβόλια. Σύμφωνα με νέες μελέτες φαίνεται πως η τρίτη δόση εμβολίου είναι αρκετά πιθανόν να λειτουργεί αποτελεσματικά έναντι της Όμικρον, και αποτελεί το κύριο όπλο έναντι της παραλλαγής.

Τόνισε ακόμα, ότι όλα τα εμβόλια που κυκλοφορούν είναι αποτελεσματικά έναντι της σοβαρής νόσησης και του θανάτου εξαιτίας της Όμικρον.

Ανισότητες

Η πανδημία ανέδειξε για άλλη μια φορά τις ανισότητες που υπάρχουν παγκοσμίως, με τις χώρες με χαμηλό εισόδημα να μην έχουν καταφέρει να εμβολιάσουν ούτε το 10%.

Η χρονιά που πέρασε χαρακτηρίζεται από επιτυχίες για τα εμβόλια, από επιστημονικές αβεβαιότητες αλλά και από θλίψη για τους συνανθρώπους που χάθηκαν από κοροναϊού.