Δεκάδες ήταν κατά τη διάρκεια της νύχτας οι σεισμικές δονήσεις που καταγράφηκαν στο θαλάσσιο χώρο ανάμεσα στην Κρήτη και την Κάσο, μετά τον σεισμό των 5,4 Ρίχτερ ο οποίος σημειώθηκε λίγο πριν τις 21:00 της Κυριακής και των 5,2 Ρίχτερ λίγο μετά τις 18:00.

Δύο σεισμικές δονήσεις από αυτές που καταγράφηκαν πλησίασαν ή και ξεπέρασαν τα 4 Ρίχτερ, οι περισσότερες ήταν από 3 έως 3,6 Ρίχτερ, ενώ σημειώθηκαν και μικρότερες, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών.

Το επίκεντρο των σεισμών εντοπίζεται 30-50 χιλιόμετρα νότια της Κάσου, ενώ κάποιοι από αυτούς έχουν γίνει αισθητοί και στο ανατολικό τμήμα της Κρήτης, σε περιοχές όπως η Σητεία και η Ιεράπετρα, χωρίς μέχρι αυτήν την ώρα να έχει δημιουργηθεί κάποιο πρόβλημα ή να έχουν καταγραφεί ζημιές.

Πηγή: Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών

Τι λένε οι σεισμολόγοι

Σύμφωνα με όσα δήλωσε στο in.gr ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ και καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας & Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του ΕΚΠΑ, Ευθύμιος Λέκκας, είναι μια περιοχή που παρουσιάζει έξαρση.

«Η δραστηριότητα ξεκίνησε στις 17:17, και συνέχισε να δίνει σεισμούς με μεγαλύτερο αυτόν των 5,4 Ρίχτερ, που όμως είχαν επίκεντρο θαλάσσιο χώρο» σημείωσε χθες ο κ. Λέκκας, υπογραμμίζοντας πως δεν έχει δημιουργηθεί κάποιο πρόβλημα και πως οι σεισμολόγοι παρακολουθούν την εξέλιξη του φαινομένου.

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε και ο σεισμολόγος και τέως Διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Γεράσιμος Παπαδόπουλος.

«Κυρίως παρακολουθούμε από πλευράς μεγεθών τους δύο σεισμούς (5,2 και 5,4 Ρίχτερ) στην περιοχή μεταξύ Κρήτης και Κάσου» είπε στο in.gr. Ο ίδιος εκτίμησε ότι πρόκειται για «μετασεισμούς του ισχυρού σεισμού  (των 6,3 Ρίχτερ) που είχε σημειωθεί στις 12 Οκτωβρίου 2021».

Επισημαίνοντας ότι το επίκεντρο ήταν στον υποθαλάσσιο χώρο, τόνισε ότι «προς το παρόν δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας».