Στην καλπάζουσα εξάπλωση της παραλλαγής Όμικρον του κοροναϊού αναφέρθηκε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης, μιλώντας το πρωί της Τρίτης (27/12) στην ΕΡΤ3.

Σημείωσε δε ότι τα μέτρα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή είναι ικανοποιητικά για τον έλεγχο της διασποράς, αρκεί να εφαρμόζονται από όλους.

«Η μετάλλαξη Όμικρον έχει αρχίσει να αναπτύσσεται γρήγορα στη χώρα, με το 20% των καθημερινών νέων κρουσμάτων να οφείλονται σε αυτή», τόνισε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Μέχρι τέλος του έτους, όπως είπε, η μετάλλαξη Όμικρον θα αφορά το 50% των νέων κρουσμάτων.

Θα επικρατήσει η Όμικρον – Η Δέλτα βρίσκεται σε αποκλιμάκωση

Σημείωσε επίσης ότι η μετάλλαξη Όμικρον θα επικρατήσει, την ώρα που η Δέλτα βρίσκεται σε αποκλιμάκωση από τα τέλη Νοεμβρίου.

Πάντως, οι στατιστικές στο Ηνωμένο Βασίλειο, δείχνουν ότι παρότι η Όμικρον είναι 1,5 φορά πιο μεταδοτική από τη Δέλτα, η πιθανότητα να μπει κανείς στο νοσοκομείο ή να νοσήσει σοβαρά, είναι σημαντικά μικρότερη.

Ο κ. Σαρηγιάννης είπε επίσης ότι η εμβολιαστική κάλυψη με την τρίτη δόση δεν κινείται σε ικανοποιητικά επίπεδα, αφού στη χώρα έχει εμβολιαστεί μόνο το 30 % του πληθυσμού, γεγονός που σημαίνει ότι ένα 70%, δεδομένης και της ταχύτατης διάδοσης της νέας αυτής παραλλαγής, μπορεί να είναι εκτεθειμένο σε μία πιθανή μόλυνση.

Ο καθηγητής κατέληξε λέγοντας ότι τα μέτρα που υπάρχουν αυτή την στιγμή στο τραπέζι είναι ικανοποιητικά, ώστε να ελεγχθεί η διασπορά και πρέπει να τηρούνται από όλους.