Η Ελλάδα επιδιώκει έναν επιθετικό εξοπλισμό τον τελευταίο καιρό. Μετά τα αεροσκάφη Rafale προσπαθεί να αποκτήσει αεροσκάφη F-35 και μετά φρεγάτες και κορβέτες Belharra, γράφει σε άρθρο της η τουρκική εφημερίδα Sabah.

Αύξησε τους εξοπλισμούς

Η Αθήνα αύξησε το ποσό που διέθεσε στους εξοπλισμούς (2,5 δισ. ευρώ) το 2021, πέντε φορές σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Για τον επόμενο χρόνο επταπλασιάστηκε.

Αναμφίβολα, πίσω από την αγορά νέων αεροσκαφών και πολεμικών πλοίων από την Ελλάδα, υπάρχει μια προσπάθεια να αντιστραφεί η μεταβαλλόμενη ισορροπία που είναι υπέρ της Τουρκίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Υπογράφει επίσης, η Ελλάδα, συμφωνίες στρατιωτικής συνεργασίας με τη Γαλλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

T
Τουρκική… άποψη για τα 6 και τα 12 μίλια στο Αιγαίο

Η Wall Street Journal ανέφερε χθες ότι η Ελλάδα είναι «ένα νέο φωτεινό σημείο» για τις ΗΠΑ. Παρουσιάζοντας όλα όσα έγιναν, τόνισε ότι επί πρωθυπουργίας Μητσοτάκη η Ελλάδα απομακρύνθηκε από τη Ρωσία και την Κίνα και δημιούργησε στενότερες σχέσεις με τις ΗΠΑ.

Παράλληλα με την ανάπτυξη του εμπορίου υγροποιημένου φυσικού αερίου, σημειώθηκε ότι το Κογκρέσο ψήφισε δικομματική νομοθεσία για να αυξήσει την υποστήριξη των ΗΠΑ για τον στρατιωτικό εκσυγχρονισμό της Ελλάδας και τον ρόλο της για την ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Αμερικανική βάση»

Αναφέρθηκε επίσης ότι η βάση στην Αλεξανδρούπολη έχει γίνει σημαντική για την αμερικανική στρατιωτική παρουσία στις περιοχές των Βαλκανίων και της Μαύρης Θάλασσας.

Δεν είναι δυνατόν να αδιαφορεί η Τουρκία στον υπερβολικό εξοπλισμό της Ελλάδας με αυτόν τον τρόπο. Στην πραγματικότητα, ο πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε πρόσφατα ότι ολόκληρη η Ελλάδα θα «γίνει αμερικανική βάση».

Ο υπουργός Εξωτερικών Τσαβούσογλου και ο υπουργός Αμυνας Ακάρ υπενθυμίζουν μέσω των ΜΜΕ συχνά στην Αθήνα, την αποφασιστικότητα της Τουρκίας να προστατεύσει τα συμφέροντά της στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Πιο πρόσφατα, ο Ακάρ επισήμανε ότι η Ελλάδα εξόπλισε τα νησιά κατά παράβαση των διεθνών συμφωνιών και επέκρινε το «εξοπλιστικό σόου»:

«Με την ενθάρρυνση και την πρόκληση ορισμένων χωρών προσπαθούν να αποκτήσουν υπεροχή έναντι της Τουρκίας, εξοπλίζοντας τον εαυτό τους. Αυτό είναι μάταιο. Επιπλέον, παρά το γεγονός ότι είναι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, προσπαθούν να κάνουν νέες συμμαχίες. Λέμε ότι όλα είναι τεχνητά».

Μιλά πιο συχνά για τα 12 μίλια

Ο Ακάρ είπε ότι περιμένουν τις ελληνικές αρχές στην Αγκυρα να πραγματοποιήσουν την τέταρτη συνάντηση «στο πλαίσιο μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης» και υπενθύμισε ότι «θέλουν οι λαοί των δύο χωρών να ζήσουν τη ζωή τους με ασφάλεια και ευημερία αξιοποιώντας τον υπάρχοντα πλούτο».


Η Αγκυρα δεν ανέχεται τετελεσμένα γεγονότα, γράφει η Σαμπάχ

Γιατί μιλάω για όλα αυτά; Στηριζόμενος στις πρόσφατες ειδήσεις που λένε ότι η Αθήνα άρχισε να μιλά πιο συχνά για επέκταση των χωρικών της υδάτων στα 12 μίλια στο Αιγαίο.

Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης, χρησιμοποίησε για πρώτη φορά τη φράση «Αυτό είναι ένα μήνυμα και για τα ανατολικά μας σύνορα» κατά την απόφαση για επέκταση των χωρικών υδάτων από 6 μίλια σε 12 μίλια στο Ιόνιο Πέλαγος, στις 20 Ιανουαρίου 2021.

Πριν από τέσσερις ημέρες, ο Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Πέτκοφ, πρότεινε ότι «η Τουρκία θα πρέπει να βάλει τέλος στις προκλητικές της ενέργειες, συμπεριλαμβανομένης της συνεχιζόμενης απειλής «χρήσης βίας», για εξομάλυνση των σχέσεων με την Ελλάδα.

Επίδειξη θάρρους

Οι ειδικοί συζητούν το ενδεχόμενο αυτής της ιδέας, που έθεσε ο έλληνας ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας, να μετατραπεί τώρα σε επίδειξη θάρρους στην Αθήνα.

Δηλαδή, υπό το πρίσμα των σχέσεων της Ελλάδας με τις ΗΠΑ, τη Γαλλία, την Αίγυπτο, το Ισραήλ και τις χώρες του Κόλπου, να κάνουν το λάθος υπολογισμού της ισχύος.

Μιλούν για δυνατότητα επέκτασης των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια μονομερώς στο Αιγαίο.

Η τουρκική προπαγάνδα στον… χάρτη

Δεν νομίζω ότι η Αθήνα θα τρελαινόταν έτσι, καθώς μια τέτοια απόφαση θα ερχόταν σε αντίθεση με τη διαδικασία εξομάλυνσης μεταξύ των δύο χωρών και θα άνοιγε την πόρτα σε ένα εντελώς διαφορετικό περιβάλλον. Η Αγκυρα ευνοεί τον διάλογο, αλλά δεν ανέχεται τέτοιο τετελεσμένο γεγονός.

«Εναλλακτική» της Τουρκίας

Οσοι σχολιάζουν στα δυτικά ΜΜΕ ότι η Ελλάδα έχει γίνει «εναλλακτική» της Τουρκίας δεν μπορούν να αξιολογήσουν σωστά ούτε τις ισορροπίες του μεταβαλλόμενου κόσμου ούτε τη μακροπρόθεσμη ανάγκη των δύο γειτόνων μεταξύ τους.

Η Τουρκία θα συνεχίσει να διαδραματίζει σημαντικούς περιφερειακούς και παγκόσμιους ρόλους σ’ έναν κόσμο όπου ο ανταγωνισμός των μεγάλων δυνάμεων εντείνεται.

Θα ήταν χρήσιμο για την Αθήνα να λάβει υπόψη της τις φιλικές προειδοποιήσεις από την Αγκυρα, καταλήγει το άρθρο της Σαμπάχ.

Πηγή: Sabah – Burhanettin Duran, echedoros-a.gr