Πέθανε ο δημοφιλής σκηνοθέτης Jean Marc Vallee σε ηλικία 58 ετών.

Σύμφωνα με τους New York Times βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του και μέχρι στιγμής δεν έγιναν γνωστά τα αίτια του θανάτου του.

Σημειώνεται, πως ο Jean Marc Vallee ήταν ο βραβευμένος σκηνοθέτης του «Dallas Buyers Club» που απέσπασε τρία Όσκαρ με πρωταγωνιστή τον Μάθιου ΜακΚόναχι και της δημοφιλούς σειράς του HBO «Big Little Lies».

Γεννημένος στις 9 Μαρτίου του 1963 στο Μόντρεαλ, ο Ζαν Μαρκ Βαλέ αφού σπούδασε κινηματογράφο στο Πανεπιστήμιο του Κεμπέκ, έγινε κατ’ αρχάς γνωστός από την ταινία «C.R.A.Z.Y.» (2005), ένα οικογενειακό δράμα εστιασμένο στο πρόσωπο ενός νεαρού που προσπαθεί να βρει τρόπους επικοινωνίας με τα αδέλφια και τους γονείς του.

Η αίσθηση που προκάλεσε η ταινία «C.R.A.Z.Y.» οδήγησε τον Βαλέ σε μεγαλύτερα κλιμάκια και έτσι ανέλαβε την σκηνοθεσία του ακριβού δράματος εποχής «Βασίλισσα Βικτώρια: Τα χρόνια τής νιότης» (2009) με την Εμιλι Μπλαντ στον ρόλο της βασίλισσας Βικτόρια σε νεαρή ηλικία. Ακολούθησε το σύγχρονο ρομαντικό δράμα «Café de Flore» με την Βανέσα Παραντί και αμέσως μετά ήρθε η μεγάλη αναγνώριση του Ζ. Μ Βαλέ με την ταινία «Dallas Buyers Club», την αληθινή ιστορία του Ρον Γούντρουφ ο οποίος όταν το 1985 διαγνώστηκε με AIDS αποφάσισε να αφοσιωθεί ολοκληρωτικά στην προσφορά φαρμάκων σε ασθενείς με την ίδια ασθένεια. Ο Μάθιου Μακ Κόναχι και ο Τζάρεντ Λίτο απέσπασαν τα Οσκαρ Α και Β ρόλου αντιστοίχως για αυτή την ταινία ενώ ο ίδιος ο Βαλέ απέσπασε μια υποψηφιότητα για το Οσκαρ μοντάζ (μαζί με τον Μάρτιν Πένσα).

Για την αμέσως επόμενη ταινία του Βαλέ, «Αγρια», το οδοιπορικό μιας γυναίκας που αποφασίζει να περπατήσει μόνη 1000 μίλια προκειμένου να λυτρωθεί από μια προσωπική τραγωδία της, η Ρις Γουίδερσπουν (στον ρόλο της παραπάνω ηρωίδας) ήταν υποψήφια για το Οσκαρ Α ρόλου. Για την ίδια ταινία η Λόρα Ντερν προτάθηκε για το Οσκαρ Β ρόλου.

Τόσο η Γουίδερσπουν όσο και η Νικόλ Κίντμαν κέρδισαν το ΕΜΜΥ για την δουλειά τους στην μίνι σειρά «Μυστικά και ψέματα», για την οποία ο ίδιος ο Βαλέ, το 2017 κέρδισε το ΕΜΜΥ σκηνοθεσίας.

Από το 1990 ως το 2006 ο Ζαν Μαρκ Βαλέ ήταν παντρεμένος με την συγγραφέα και σεναριογράφο Σαντάλ Καντιέ με την οποία απέκτησε δύο παιδιά.

Γιάννης Ζουμπουλάκης