Με μεγάλη ταχύτητα αυξάνονται τα κρούσματα της μετάλλαξης Όμικρον στην Ελλάδα. Σύμφωνα με το MEGA, τα κρούσματα έφτασαν τα 54, ενώ την ίδια στιγμή ακόμα 150 ελέγχονται ως ύποπτα.

Αυτός άλλωστε είναι κι ο λόγος που από την κυβέρνηση προχώρησαν σε νέα δέσμη μέτρων, τα οποία τέθηκαν σε εφαρμογή από σήμερα, Παρασκευή, ενώ και το 2022 αναμένεται να μας βρει με… ανακοινώσεις για νέα μέτρα.

Πιθανόν να φτάσουμε τα 12.000 κρούσματα τη μέρα μετά τις γιορτές

«Είναι αρκετά πιθανό να φτάσουμε  τα 10 χιλιάδες ακόμα και τα 12 χιλιάδες κρούσματα, αυτό το νούμερο όμως δεν θα πρέπει να μας τρομάξει» ανέφερε στον ΣΚΑΙ, ο καθηγητής-επιδημιολόγος Γκίκας Μαγιορκίνης και αναφορικά με την Όμικρον τόνισε ότι πρόκειται για ένα αρκετά μεταδοτικό στέλεχος που δίνει συμπτώματα απλού κρυολογήματος, «πάντα με βάση όσα αναφέρονται».

Χτύπησε δε  το καμπανάκι του κινδύνου για τους ανεμβολίαστους: «Να προσέχουν όμως οι ανεμβολίαστοι μεγαλύτερης ηλικίας και να εμβολιαστούν γιατί θα το περάσουν πιο βαριά από τους εμβολιασμένους, να μην θεωρήσουν ότι η Όμικρον είναι ήπια για αυτούς».

Ο ίδιος,  δήλωσε ότι είναι πολύ νωρίς να γίνει συζήτηση για χορήγηση 4ης δόσης στη χώρα μας, καθώς σε αυτή την φάση η 3η δόση είναι υπερ-αρκετή.

Για τα επιπρόσθετα μέτρα

Παράλληλα για την επιπρόσθετη λήψη μέτρων, εξήγησε πως ενδέχεται να υπάρξουν διαφορετικά μέτρα μετά την πρωτοχρονιά και η Επιτροπή θα συζητήσει για αυτά στις 27 Δεκεμβρίου:

«Τα μέτρα είναι αναλογικά με την πίεση που αισθάνεται το σύστημα υγείας, αυτή τη στιγμή είναι σε φάση αποσυμπίεσης. Ήδη έχει ανακοινωθεί ότι από τις  3 Ιανουαρίου μπορεί να υπάρχουν διαφορετικά μέτρα. Την Δευτέρα η Επιτροπή των εμπειρογνωμόνων θα συνεδριάσει. Η πίεση από την Όμικρον φαίνεται θα είναι μικρότερη σε σύγκριση με άλλα στελέχη. Όμως μπορούμε να αποκλείσουμε μέτρα περιορισμού όπως να κλείνουν νωρίτερα τα μαγαζιά στην εστίαση».

Όσον αφορά στα σχολεία δήλωσε ότι στη χώρα μας εφαρμόζεται ένα από τα πιο δυναμικά συστήματα παρακολούθησης και τόνισε ότι δεν υπάρχουν πολλές χώρες με τόσο έντονο τέστινγκ.

Επεσήμανε ο ίδιος ότι σε αυτή τη φάση είμαστε σε πολύ υψηλό επίπεδο προστασίας ωστόσο το θέμα των σχολείων υπογράμμισε πως θα ξανασυζητηθεί.