Οι οικογένειες της Ισπανίας θα μπορέσουν να γιορτάσουν μαζί τα Χριστούγεννα, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός πριν από μια συνάντηση με ηγέτες περιφερειών προκειμένου να συζητηθούν τρόποι για να συγκρατηθεί το παραλλαγμένο στέλεχος Όμικρον του κορονοϊού.

Κατά 80% εμβολιασμένοι

Με σχεδόν το 80% του πληθυσμού της να έχει εμβολιαστεί και το πρόγραμμα ενισχυτικής δόσης να ανεβάζει ταχύτητα, η Ισπανία έχει σε μεγάλο βαθμό γλιτώσει από το σφοδρό κύμα μολύνσεων που έχει οδηγήσει αρκετές χώρες της βόρειας Ευρώπης να αυστηροποιήσουν τους περιορισμούς το φθινόπωρο.

Αλλά η άφιξη της Όμικρον εκτόξευσε τα νούμερα, καθώς χθες καταγράφηκε αριθμός ρεκόρ σχεδόν 50.000 νέων μολύνσεων, αν και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία και τα περιστατικά σε μονάδες εντατικής θεραπείας παραμένουν σχετικά χαμηλά συγκριτικά με προηγούμενα κύματα COVID-19.

Η Ισπανία αντιστάθηκε

«Μην ανησυχείτε, οι οικογένειες θα μπορέσουν να γιορτάσουν τα Χριστούγεννα», δήλωσε ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ στο Κοινοβούλιο. «Η Ισπανία αντιστάθηκε, δεν εγκατέλειψε και συνεχίζει μπροστά».

Η Όμικρον αντιστοιχεί περίπου στο 47% του συνόλου των μολύνσεων στην Ισπανία, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες, από μόλις 3% μία εβδομάδα νωρίτερα.

Εκλεισαν στην Καταλωνία

Στην Καταλονία, όπου η κάλυψη κλινών σε μονάδες εντατικής θεραπείας είναι διπλάσια του εθνικού μέσου όρου στο 30%, η αριστερή κυβέρνηση έδωσε εντολή να κλείσουν τα κέντρα νυχτερινής διασκέδασης, όρισε όρια για τις συναθροίσεις και ζήτησε την έγκριση δικαστηρίου για να επιβάλει νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας – το σκληρότερο διαθέσιμο μέτρο χωρίς να έχει κηρυχθεί εθνική κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Αντίθετα, η επικεφαλής της περιφερειακής κυβέρνησης στη Μαδρίτη Ισαμπέλ Ντίαθ Αγιούσο δεσμεύθηκε να διατηρήσει ανοικτό τον κλάδο εστίασης ό,τι κι αν συμβεί.