Γιορτές στη σκιά της Όμικρον είναι οι φετινές, με τους ειδικούς και την κυβέρνηση να παρακολουθούν την εξάπλωσή της στη χώρα, έτοιμοι να προχωρήσουν στη λήψη νέων μέτρων, αν χρειαστεί.

Τα Χριστούγεννα θα αποτελέσουν το crash test για το 2022, καθώς το νέο πανδημικό κύμα με χιλιάδες νέες διαγνώσεις αναμένεται να κορυφωθεί από τις αρχές ως τα μέσα Ιανουαρίου.

Πρωταρχικός στόχος είναι να περάσουμε με ασφάλεια τις γιορτές, χωρίς να κλείσει η οικονομία αλλά και χωρίς οι δραστηριότητες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς να έχουν αρνητικό αποτύπωμα την περίοδο μετά τις γιορτές.

Σε κάθε περίπτωση κριτήριο για τη λήψη νέων μέτρων θα αποτελέσει η πίεση στο σύστημα Υγείας, σύμφωνα με επιστήμονες, οι οποίοι επισημαίνουν ότι το μεγάλο πρόβλημα με την Όμικρον είναι ότι προκαλεί ασυμπτωματική νόσο σε πολλά άτομα και σε άτομα που έχουν εμβολιαστική κάλυψη, ενώ ο χρόνος διπλασιασμού των κρουσμάτων είναι πάρα πολύ μικρός.

Το μεγάλο πρόβλημα με την Όμικρον

Σύμφωνα με όσα δήλωσε στο MEGA, ο Νίκος Τζανάκης, καθηγητής Πνευμονολογίας, αν παρατηρηθεί αύξηση ή σταθεροποίηση κρουσμάτων, χωρίς να πέφτουν περαιτέρω, τότε αυτό σημαίνει πως η Όμικρον είναι στην κοινότητα.

«Δεν βλέπουμε την εντυπωσιακή άνοδο και αυτό είναι καθαρά μαθηματικά. Είναι ο κανόνας του διπλασιασμού, που ξεκινάει από μικρό νούμερο και καταλήγει σε κάτι τρομαχτικά νούμερα. Η Δανία με 90% εμβολιαστική κάλυψη, είχε στις 2 Δεκεμβρίου 5.5000 κρούσματα και χτες ανακοινώθηκαν 13.200 κρούσματα», είπε ο κ. Τζανάκης τονίζοντας την εφιαλτική άνοδο των κρουσμάτων μέσα σε μόλις 10 ημέρες.

«Το μεγαλο πρόβλημα είναι ότι προκαλεί ασυμπτωματική νόσο σε πολλά άτομα, σε άτομα που έχουν εμβολιαστική κάλυψη πλήρη ή προ τεσσάρων και πέντε μηνών. Η Όμικρον και η Δέλτα ίσως δεν κάνουν καθόλου ή πολύ λίγα συμπτώματα κι έτσι προχωράει», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον κ. Τζανάκη, όλα τα αντιγονικά τεστ είναι ευαίσθητα στην Όμικρον και μπορούν να την ανιχνεύσουν.

Ο κ. Τζανάκης τόνισε πως η αύξηση των κρουσμάτων που φέρουν τη μετάλλαξη Όμικρον εξαρτάται από το αρχικό νούμερο που υπάρχει στην κοινότητα. Για παράδειγμα, αν υπάρχουν 100 κρούσματα αναμένεται ανάλογη αύξηση, ενώ εάν έχουμε 200 ή και 500 κρούσματα, τότε το νούμερο ανεβαίνει πολύ περισσότερο. Ο χρόνος διπλασιασμού είναι πολύ μικρός και μάλιστα ο κ. Τζανάκης προέβλεψε πως ίσως τα Φώτα κρούσματα της Όμικρον να φτάσουν τα 3.500.

Ως προς τα λύματα, δήλωσε πως δεν ξεχωρίζει εάν το ιικό φορτίο είναι της Δέλτα ή της Όμικρον.

«Βρισκόμαστε σε ένα κύμα Δέλτα, που δεν έχει κοπάσει, και μέσα σε αυτό το κύμα ξεδιπλώνεται και το πρόβλημα της Όμικρον» υπογράμμισε.

Το σενάριο εξάπλωσης της Όμικρον

Ο Δόκτωρ Μοριακής Βιολογίας Γιάννης Πρασσάς, από το Τορόντο όπου μέσα σε μόλις 3 εβδομάδες η  Όμικρον κυριάρχησε, αποκάλυψε με ποιο τρόπο θα εξαπλωθεί η νέα μετάλλαξη – και στη χώρα μας:

«Είναι τέτοια τα χαρακτηριστικά του ιού και τέτοιες οι ομοιότητες της ανοσίας που έχουν οι χώρες στη Δύση, που είναι αρκετά πιθανό να δούμε και στην Ελλάδα αυτό που βλέπουμε και στις άλλες χώρες. Δηλαδή είτε είναι ο χρόνος διπλασιασμού 2,9 μέρες, είτε 3,5, είτε 4,5 μέρες δεν θα’ χει τόση σημασία γιατί σε μια επιθετική φύση, αυτό όπως και να’ χει θα σημαίνει ότι θα ζήσουμε ένα πολύ μεγάλο κύμα μολύνσεων.»

Με βάση την παραδοχή να διπλασιάζονται τα κρούσματα ανά 3 ημέρες, που είναι ένα πολύ πιο αισιόδοξο σενάριο από αυτό που συμβαίνει στην Αγγλία, το μοντέλο για την εξάπλωση της Όμικρον στην Ελλάδα οδηγεί στα εξής:

Στις 20 Δεκεμβρίου καταγράφηκαν 26 κρούσματα της μετάλλαξης Όμικρόν.Στις 26 Δεκεμβρίου θα έχουν ανέλθει σε 104, Πρωτοχρονιά θα είναι 416, 7 Ιανουαρίου θα φτάσουν τα 1664 και στις 13/1 θα έχουν εκτιναχθεί σε 6.656. Αυτά είναι τα κρούσματα που θα καταγράφει ο ΕΟΔΥ.

“Είναι σχεδόν σίγουρο ότι τα κρούσματα είναι πολύ περισσότερα από αυτά που έχουμε πιάσει. Ειδικά αυτό που ονομάζουμε ορφανά κρούσματα. Αυτό σημαίνει ότι ο ιός κυκλοφορεί στην κοινότητα. Είναι τέτοια τα χαρακτηριστικά του που σίγουρα θα δούμε στην Ελλάδα, στο προσεχές διάστημα, τα κρούσματα σιγά σιγά να ανεβαίνουν κ όταν αρχίσουν να ανεβαίνουν θα δούμε μία επιθετική αύξηση”, ανέφερε ο  Γιάννης Πρασσάς.

H παραλλαγή Δέλτα χρειάστηκε 6 εβδομάδες για να εκτοπίσει την Άλφα. Η Όμικρον φαίνεται πως χρειάζεται το μισό για να εκτοπίσει τη Δέλτα. Ό,τι είναι να μας συμβεί, θα μας συμβεί πάρα πολύ γρήγορα», ανέφερε σε tweet του ο επιδημιολόγος και καθηγητής Δημόσιας Υγείας Θεόδωρος Λύτρας.

Τι εξετάζεται

Κατόπιν αυτών οι ειδικοί σημειώνουν πως όλα τα μέτρα που στοχεύουν στην αναχαίτιση της Όμικρον θα πρέπει να είναι πάντα στο τραπέζι. Η κυβέρνηση έχει εξετάσει έναν ευρύ κατάλογο μέτρων, τα οποία έχουν ληφθεί ήδη σε κάποιες ευρωπαϊκές χώρες.

Μεταξύ αυτών:

-Τον περιορισμό του ωραρίου σε εστίαση και διασκέδαση, πιθανότατα ως τις 12 τα μεσάνυχτα.

-Την επέκταση της τηλεργασίας σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

-Την επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού.

Ο πρωθυπουργός ενώ φέρεται να δέχτηκε από τους ειδικούς εισηγήσεις για υποχρεωτικά rapid test σε όλους για την είσοδο σε χώρους διασκέδασης, τελικώς πήρε την απόφαση να τις απορρίψει καθώς θα ήταν άδικο για τους εμβολιασμένους και δύσκολο σε πρακτικό επίπεδο.

Ωστόσο ξεκαθάρισε πως εξετάζονται νέα μέτρα για τη διασφάλιση της υγείας των πολιτών ενώ έκανε έκκληση για τη διενέργεια self test τόσο τα Χριστούγεννα όσο και στο ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς.

Η πίεση στο Σύστημα Υγείας θα κρίνει τη λήψη νέων μέτρων

Ο καθηγητής πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης, πάντως, μιλώντας στο MEGA, άφησε, ανοιχτό ακόμη και το ενδεχόμενο ενός lockdown, καθώς αυτό θα εξαρτηθεί από την πίεση που θα δεχτεί το σύστημα υγείας.

Με αφορμή την Ολλανδία και το lockdown που έθεσε η χώρα μέχρι τις 14 Ιανουαρίου, είπε: «Κάποιες από αυτές τις χώρες είχαν σταματήσει τη χρήση μάσκας και δεν χρησιμοποιούσαν το διαβατήριο εμβολιασμού και τώρα αναγκάστηκαν και πήραν αυτά τα μέτρα.

Τα μέτρα αυτά τα καθορίζουν οι δείκτες που πιέζουν το σύστημα, δηλαδή οι διασωληνωμένοι, οι νοσηλείες και οι θάνατοι. Αν υπάρχει αύξηση κρουσμάτων θα περιμένουμε να εμφανιστεί η πίεση 10 με 15 ημέρες αργότερα».

«Μέτρα τώρα»

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Δημόσιας Υγείας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Τάκης Παναγιωτόπουλος, ζήτησε την άμεση λήψη μέτρων, για να αναχαιτιστεί μια επερχόμενη εκθετική αύξηση κρουσμάτων λόγω της παραλλαγής Όμικρον.

«Δεν νοείται να υπάρχουν χώροι με 100% πληρότητα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής, εκφράζοντας την ανάγκη οι εσωτερικοί χώροι όπως τα θέατρα, τα σινεμά και τα κέντρα διασκέδασης να λειτουργούν με πληρότητα στο 60%.

Εξήγησε ότι από ένα σημείο και μετά η εκθετική αύξηση των κρουσμάτων δεν θα μπορεί να ελεγχθεί και για αυτόν τον λόγο καθίσταται αναγκαίο να ληφθούν περιοριστικά μέτρα : «Η εκθετική αύξηση των κρουσμάτων, όταν φτάσει σε ένα συγκεκριμένο επίπεδο δεν μπορεί να συγκρατηθεί. Ότι είναι να κάνουμε πρέπει να γίνει τώρα, δεν πρέπει να περιμένουμε για να πάρουμε μέτρα. Αντιλαμβάνομαι την αγωνία για τις οικονομικές επιπτώσεις, αν όμως έχουμε ανεξέλεγκτη εξάπλωση του ιού οι οικονομικές συνέπειες θα είναι πολλαπλάσιες».