Το ναυάγιο στη Φολέγανδρο, παραμονές Χριστουγέννων, θα είναι όπως όλα δείχνουν ένα από τα πιο πολύνεκρα που έχουν συμβεί στο Αιγαίο τα τελευταία χρόνια. Δώδεκα άτομα έχουν διασωθεί ενώ στο σκάφος σύμφωνα με μαρτυρίες επέβαιναν δεκάδες με έναν μάρτυρα να κάνει λόγο για μέχρι και πενήντα άτομα. Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες στο σκάφος επέβαιναν συνολικά 32 άτομα.

Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη ενημέρωση, έχουν ανασυρθεί από τη θάλασσα νεκροί τρεις άνδρες.

Η είδηση έχει γίνει θέμα στα διεθνή ΜΜΕ, με τον Guardian να αναφέρει ότι οι ελληνικές αρχές δηλώνουν ότι είναι απίθανο να βρεθούν επιζώντες. Εκτενή αναφορά στο ναυάγιο κάνει και το Al Jazeera.

«Οι προσπάθειες θα συνεχιστούν, αλλά σε νερά που είναι πολύ κρύα και πολύ βαθιά, οι πιθανότητες να βρεθεί κάποιος [ζωντανός] μειώνονται κάθε ώρα», δήλωσε ο Νίκος Κοκκάλας, εκπρόσωπος Τύπου της Ελληνικής Ακτοφυλακής. «Ο φόβος μας είναι ότι οι περισσότεροι δεν κατάφεραν να βγουν από το σκάφος και έχουν βυθιστεί μαζί του».

Το θανατηφόρο ταξίδι προς την Ευρώπη

Σύμφωνα με μαρτυρίες διασωθέντων, που φέρονται να είναι ιρακινής, αιγυπτιακής και συριακής καταγωγής, το πλαστικό σκάφος παρουσίασε μηχανική βλάβη, εισροή υδάτων και βυθίστηκε.

Σημειώνεται επίσης ότι μόνο δύο εκ των 12 διασωθέντων έφεραν σωσίβιο, ενώ το σκάφος τους δε φαίνεται να διέθετε σωστικό εξοπλισμό. Πλωτό σκάφος του λιμενικού τους εντόπισε στη θαλάσσια, είναι καλά στην υγεία τους και επέβαιναν σε μικρή βοηθητική λέμβο. Όλοι τους περισυνελέγησαν από πλήρωμα σκάφους του λιμενικού και μεταφέρθηκαν στη Σαντορίνη. Πρόκειται για μία γυναίκα, επτά άνδρες και τέσσερις εφήβους.

Δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμα ο αριθμός των αγνοουμένων ούτε εάν μεταξύ τους υπάρχουν γυναίκες και παιδιά. Δεδομένο είναι ότι ακόμα δεκάδες άνθρωποι προστίθενται στη μακάβρια λίστα όσων έχασαν τη ζωή τους στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο προκειμένου να καταφέρουν να φτάσουν στην Ευρώπη αναζητώντας καταφύγιο ή μια καλύτερη ζωή.