Η Βουλγαρία δεν θεωρεί αναγκαία την ανάπτυξη στρατευμάτων του ΝΑΤΟ στο έδαφός της, ως απάντηση για τη συγκέντρωση ρωσικών δυνάμεων κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, ανέφερε σήμερα ο υπουργός Άμυνας.

Ο Στέφαν Γιάνεφ επιβεβαίωσε τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες στους κόλπους του ΝΑΤΟ συζητιούνται διάφορες επιλογές. Μία εξ αυτών είναι η εγκαθίδρυση παρουσίας της στρατιωτικής συμμαχίας στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, τις δύο χώρες μέλη του ΝΑΤΟ στη Μαύρη Θάλασσα, στο πλαίσιο της αποστολής «Ενισχυμένη Προκεχωρημένη Παρουσία» (EfP).

Το ΝΑΤΟ έχει χρησιμοποιήσει αυτήν την αποστολή για να αναπτύξει δυνάμεις στις χώρες της Βαλτικής και την Πολωνία.

«Η θέση μου είναι ότι μια τέτοια συζήτηση, αντίστοιχα μια τέτοια προσέγγιση, έχει τη δυνατότητα να οδηγήσει σε ανεπιθύμητη αύξηση των εντάσεων στην περιοχή» ανέφερε ο Γιάνεφ σε ανάρτησή του στο Facebook.

Προς το παρόν δεν υπάρχει λόγος να θεωρηθεί η συγκέντρωση ρωσικών δυνάμεων ως άμεση απειλή για τη Συμμαχία και τη ζώνη ασφαλείας της. «Υπό αυτήν την έννοια, δεν πιστεύω ότι πληρούνται οι αναγκαίες συνθήκες που θα δικαιολογούσαν μια απόφαση για την ανάπτυξη πρόσθετων δυνάμεων στο έδαφός μας», υπογράμμισε.

Η Βουλγαρία, η οποία εντάχθηκε στο ΝΑΤΟ το 2004, θα παρακολουθεί στενά την κατάσταση και είναι έτοιμη να αυξήσει τις δυνατότητες των δικών της εθνικών δυνάμεων «στο πλαίσιο των συμμαχικών δυνατοτήτων αποτροπής και άμυνας» αν χρειαστεί, κατέληξε ο υπουργός.