Η εθνική εκλογική επιτροπή της Ονδούρας (CNE) ανακήρυξε επίσημα χθες Δευτέρα τη Σιομάρα Κάστρο, την υποψήφια της αριστερής παράταξης Κόμμα για την Ελευθερία και την Επανίδρυση (LIBRE), νικήτρια των προεδρικών εκλογών οι οποίες διεξήχθησαν την 28η Νοεμβρίου.

Σύζυγος του Μανουέλ Σελάγια

Σε μήνυμά του προς το έθνος ο Κέλβιν Αγκίρε, ο πρόεδρος της επιτροπής, υπενθύμισε πως η θητεία της κυρίας Κάστρο στο ανώτατο αξίωμα της χώρας της κεντρικής Αμερικής θα αρχίσει την 27η Ιανουαρίου και θα ολοκληρωθεί την 27η Ιανουαρίου 2026.

Η κυρία Κάστρο, 62 ετών, έλαβε 1.716.793 ψήφους (το 51,12%), ενώ ο Νάσρι Ασφούρα, ο δήμαρχος της πρωτεύουσας και υποψήφιος του κυβερνώντος Εθνικού Κόμματος (PN) του απερχόμενου προέδρου Χουάν Ορλάντο Ερνάντες, έλαβε 1.240.260 ψήφους (36,93%).

Η Σιομάρα Κάστρο – η σύζυγος του πρώην προέδρου της χώρας Μανουέλ Σελάγια, που ανατράπηκε το 2009 με το στρατιωτικό πραξικόπημα το οποίο υποστηρίχθηκε από επιχειρηματίες και κόμματα της δεξιάς, και αναδείχθηκε όταν πρωτοστάτησε στις κινητοποιήσεις εναντίον της δικτατορίας – είναι η πρώτη γυναίκα στην ιστορία που θα αναλάβει την προεδρία της Ονδούρας.

Πηγή: ΑΠΕ