Ένας άνδρας έχασε τη ζωή του από πυρά στις διαδηλώσεις της Κυριακής κατά των στρατιωτικών ηγετών του Σουδάν, στις οποίες τραυματίστηκαν επίσης δεκάδες άνθρωποι στο Χαρτούμ και άλλες πόλεις της χώρας, ανακοίνωσαν σήμερα γιατροί που έχουν συνταχθεί με το κίνημα διαμαρτυρίας κατά του στρατιωτικού πραξικοπήματος.

Εκατοντάδες χιλιάδες Σουδανοί διαδήλωσαν χθες στην σουδανική πρωτεύουσα με αίτημα μια πολιτική και δημοκρατική εξουσία, καταδικάζοντας το πραξικόπημα της 25ης Οκτωβρίου του Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν, του στρατηγού που ενίσχυσε πρόσφατα την κυριαρχία του στρατού στη χώρα, οι οποίοι αντιμετωπίστηκαν με τη ρίψη δακρυγόνων και χειροβομβίδων κρότου-λάμψης από τις δυνάμεις ασφαλείας.

Νεκρός είναι ο 28χρονος Μάτζουμπ Μοχάμεντ Άχμαντ, που δέχθηκε «σφαίρες στο στήθος κατά την άγρια καταστολή» των διαδηλώσεων στο Χαρτούμ, διευκρινίζει η Κεντρική Επιτροπή Σουδανών Γιατρών σε ανακοίνωσή της.

Προσέγγισαν μετά από εβδομάδες το προεδρικό μέγαρο

Οι διαδηλωτές προσπάθησαν να πραγματοποιήσουν καθιστική διαμαρτυρία έξω από το προεδρικό μέγαρο, το οποίο μπόρεσαν να προσεγγίσουν για πρώτη φορά έπειτα από εβδομάδες διαδηλώσεων, αλλά το πλήθος διαλύθηκε μετά τη δύση του ηλίου.

Συνολικά 123 άνθρωποι τραυματίστηκαν, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, ως αποτέλεσμα των, όπως αναφέρει αυτό στην ανακοίνωσή του, συγκρούσεων με την αστυνομία και της ρίψης δακρυγόνων.

Οι διαδηλώσεις αυτές έγιναν κατόπιν αιτήματος επιτροπών αντίστασης γειτονιών με την υποστήριξη πολιτικών κομμάτων και συνθήματα κατά της διακυβέρνησης της χώρας από στρατιωτικούς.

Σε ανακοίνωσή του, ο σύμβουλος μέσων ενημέρωσης του στρατιωτικού ηγέτη, στρατηγού Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν, δηλώνει ότι ο στρατός και οι δυνάμεις ασφαλείας θα διατηρήσουν την ασφάλεια του Σουδάν.

«Ο κατάφωρα αμφιλεγόμενος και εχθρικός τόνος (των διαμαρτυριών) θα μπορούσε να παρεμποδίσει μια ομαλή δημοκρατική μετάβαση», σημείωσε σε ανακοίνωση που εξέδωσε αργά χθες το βράδυ, στην οποία υπογράμμισε ότι ο στρατός υποστηρίζει τις φιλοδοξίες του λαού για δημοκρατία.

Οι χθεσινές διαδηλώσεις έγιναν στην τρίτη επέτειο της έναρξης της εξέγερσης που είχε οδήγησε στην πτώση του δικτάτορα Όμαρ αλ Μπεσίρ τον Απρίλιο του 2019.

Η διαδικασία μετάβασης στην δημοκρατία, η οποία ακολούθησε της πτώσης του Μπεσίρ, διακόπηκε τον Οκτώβριο με το πραξικόπημα.

Οι Δυνάμεις της Ελευθερίας και της Αλλαγής (FLC), αιχμή του δόρατος της εξέγερσης, κάλεσαν τον πληθυσμό να συνεχίσει τις κινητοποιήσεις του κατά της στρατιωτικής εξουσίας, προβλέποντας τη διεξαγωγή διαδηλώσεων στις 25 και 30 Δεκεμβρίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ