Μόλις δύο ημέρες πριν την επόμενη συνάντηση των Ανοιχτών Βαλκανίων, ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Εντι Ράμα, ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς και ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ υπέγραψαν ανοιχτή επιστολή με την οποία προτρέπουν τις άλλες χώρες της περιοχής να συμμετάσχουν στην πρωτοβουλία.

Το όραμά τους

Η επιστολή των τριών ηγετών αναφέρει ότι το όραμά τους είναι να ξεπεραστούν τα κοινωνικά, οικονομικά και εμπορικά εμπόδια που επιβραδύνουν την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής μέσω της εφαρμογής των τεσσάρων θεμελιωδών ελευθεριών της ΕΕ.

Αν και η πρωτοβουλία Ανοιχτά Βαλκάνια περιλαμβάνει μέχρι στιγμής μόνο τη Σερβία, την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία, οι Ράμα, Ζάεφ και Βούτσιτς τονίζουν ότι η πρωτοβουλία ήταν και θα είναι ανοιχτή σε όλες τις άλλες χώρες των Δυτικών Βαλκανίων.

Σύμφωνα με την αλβανική ιστοσελίδα abcnews, η ανοιχτή επιστολή των τριών ηγετών αναφέρει:

Η επιστολή

«Η Ευρώπη δεν είναι απλώς μια ήπειρος, αλλά ένα όραμα. Εδώ και καιρό, όμως, οι πολίτες των Δυτικών Βαλκανίων, ως αναπόσπαστο κομμάτι της ηπείρου και αυτού του οράματος, έμειναν εκτός.

»Η επιθυμία του λαού μας να γίνει μέλος της οικογένειας της ΕΕ έχει κατά καιρούς αγνοηθεί λόγω της εσωτερικής πολιτικής των κρατών μελών, της μη εκπλήρωσης των υποσχέσεων που έχουν δοθεί και του φόβου για το μέλλον. Αυτό έχει οδηγήσει σε απογοήτευση, αστάθεια, μετανάστευση και έλλειψη μεγάλων επενδύσεων.

»Εμείς, ως ηγέτες των χωρών μας, μπορούμε να αποφασίσουμε να μείνουμε και να μεμψιμοιρούμε ή να δράσουμε. Επιλέξαμε το δεύτερο. Τον Νοέμβριο του 2019, υπογράψαμε μια προκαταρκτική συμφωνία για την προώθηση της λεγόμενης Διαδικασίας του Βερολίνου, αναλαμβάνοντας βαθύτερη περιφερειακή συνεργασία.

Το όραμά μας είναι να ξεπεράσουμε τα κοινωνικά, οικονομικά και εμπορικά εμπόδια που επιβραδύνουν την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής μας μέσω της εφαρμογής των τεσσάρων θεμελιωδών ελευθεριών της ΕΕ στις χώρες μας.

Ανοιχτή σε όλες τις χώρες

Εκτοτε συναντηθήκαμε συστηματικά και υπογράψαμε συμφωνίες που επιτρέπουν στους πολίτες μας να εργάζονται ελεύθερα στη γειτονική χώρα, που μειώνουν τους συνοριακούς ελέγχους, που θα επιτρέπουν τη διέλευση των εμπορευμάτων σχεδόν χωρίς καθυστέρηση, που θα δημιουργούν μηχανισμούς για την ελεύθερη μετακίνηση των πολιτών μας μεταξύ των χωρών μας όπως ταξιδεύουν και οι πολίτες εντός της ΕΕ.

Η πρωτοβουλία μας, που ονομάστηκε “Ανοιχτά Βαλκάνια”, έχει δείξει αποτελεσματικότητα και χρησιμότητα ακόμη και σε δύσκολες στιγμές της πανδημίας.

Αν και η Πρωτοβουλία Ανοικτών Βαλκανίων περιλαμβάνει μέχρι στιγμής μόνο τη Σερβία, την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία, ήταν και θα είναι ανοιχτή σε όλα τα μέλη των Δυτικών Βαλκανίων. Δράττουμε αυτή την ευκαιρία και καλούμε για άλλη μια φορά όλους τους γείτονές μας να ενωθούν για να προσφέρουν στους πολίτες τους τα οφέλη που προσφέρουμε στους δικούς μας πολίτες.

Μέσω της ελεύθερης κυκλοφορίας ανθρώπων, αγαθών, κεφαλαίων και υπηρεσιών, η συνεργασία μας μπορεί να προωθήσει το εμπόριο και την οικονομική ανάπτυξη για να διευκολύνει τη ζωή του καθενός από εμάς.

Συχνά κατηγορούμενοι ως η “μπαρουταποθήκη” της Ευρώπης, εμείς ως υπεύθυνοι ηγέτες δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στην περιοχή μας να επιστρέψει στους εφιάλτες του παρελθόντος, ενώ η ΕΕ δεν είναι σε θέση να κάνει περισσότερα για τη διεύρυνση σε αυτό το στάδιο.

Οι τέσσερις θεμελιώδεις ελευθερίες

»Εχουμε τις διαιρέσεις μας, δεν συμφωνούμε σε ορισμένα πολιτικά ζητήματα, αλλά όλοι αποδεχόμαστε ότι η οικονομία και οι τέσσερις θεμελιώδεις ελευθερίες της ΕΕ είναι ο καλύτερος τρόπος για να δώσουμε στην περιοχή μας ελπίδα για διαρκή ειρήνη.

»Tα Ανοιχτά Βαλκάνια δεν είναι μια παρηγορητική κατάκτηση αντί της ένταξης στην ΕΕ, αλλά μάλλον, ένα μεγάλο βήμα προς αυτήν. Οπως η Κοινότητα Ανθρακα και Χάλυβα προηγήθηκε της γέννησης της Ευρωπαϊκής Ενωσης μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, τα «Ανοιχτά Βαλκάνια» θα μείνουν στη μνήμη μας ως η στιγμή που έφερε τα έθνη μας πιο κοντά στην Ευρωπαϊκή Ενωση και προς την πλήρη ένταξη στο μεγαλύτερο εμπορικό μπλοκ του κόσμου.

»Ορισμένοι ευρωπαίοι ηγέτες και η αμερικανική κυβέρνηση έχουν ήδη εκφράσει την υποστήριξή τους και τους ευχαριστούμε γι’ αυτό. Την υποστήριξή τους εξέφρασαν επίσης επιχειρηματίες, αγρότες, φοιτητές από όλα τα Δυτικά Βαλκάνια. Είναι η έμπνευσή μας.

»Τώρα ολόκληρη η ΕΕ πρέπει να ενωθεί και να υποστηρίξει πλήρως τα Ανοιχτά Βαλκάνια και να παροτρύνει τους άλλους γείτονες να μετατρέψουν την πρωτοβουλία μας από ανάγκη σε δράση. Είναι καιρός όλα τα έθνη και οι λαοί της περιοχής να ενωθούν για ένα καλύτερο κοινό μέλλον.

»Για ένα μέλλον που προσφέρει σταθερότητα, ειρήνη και υψηλότερο βιοτικό επίπεδο για όλους. Ενα μέλλον που ξεπερνά τις διαφωνίες του παρελθόντος και δίνει στα παιδιά μας ελπίδα στον τόπο που τους αξίζει να ζήσουν».

Πηγή: abcnews.al, echedoros-a.gr