Το ισπανικό ποδόσφαιρο πέρασε μια μεγάλη οικονομική κρίση την προηγούμενη πενταετία με την ομοσπονδία της χώρας να είναι στο «χείλος» του γκρεμού. Τα χρέη βρίσκονται στα ύψη, τα έσοδα ήταν μηδαμινά, ενώ ακολούθησε και ο κοροναϊός για να βάλει ακόμη πιο δύσκολα στον Λουίς Ρουμπιάλες και τους συνεργάτες του.

Ωστόσο, η οικονομική ανάκαμψη και οι συγκρίσεις με πριν από τρία χρόνια είναι εντυπωσιακές για την ισπανική ομοσπονδία που αποτελεί παράδειγμα για ομοσπονδίες σαν την ΕΠΟ, που βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο από οικονομικής (και όχι μόνο) άποψης. Συγκεκριμένα, οι Ισπανοί κατάφεραν μέσα σε μια τριετία να τριπλασιάσουν το μπάτζετ τους και από τα 150.000.000 ευρώ που ήταν να εκτοξευτεί στα 406.000.000 για το 2022, σε μια απίστευτη αύξηση των εσόδων και εν μέσω πανδημίας.

Μέσα στον τελευταίο χρόνο το μπάτζετ ανέβηκε κατά 49.000.000 ευρώ και την ίδια ώρα στην Ελλάδα η ομοσπονδία βυθίζεται στα χρέη και είναι υπό σκληρή οικονομική επιτήρηση από τις FIFA και UEFA. Στην ΕΠΟ όμως παρότι είναι σε πολύ δύσκολη θέση από οικονομικής άποψης δεν υπάρχει κάποιο πλάνο όπως υπήρχε και υπάρχει από τους Ισπανούς. Τα πάντα είναι στον… αέρα ειδικά από τη στιγμή που ανέλαβε ο Βαγγέλης Γραμμένος, ενώ έχουν βγει στη φόρα ουκ ολίγα σκάνδαλα μέσα στην ομοσπονδία. Όπως αυτό με τον Δημητρίου και τις αδειοδοτήσεις, αλλά και με τον Ιάκωβο Φιλιππούση, ο οποίος «εξαργυρώνει» γραμμάτια και ουσιαστικά διασύρει την ΕΠΟ.

Πλέον η ισπανική ομοσπονδία έχει καταφέρει να έχει το δεύτερο μεγαλύτερο μπάτζετ πίσω από την αγγλική ομοσπονδία μόνο, ενώ το πιο σημαντικό είναι ότι δεν χρωστάει ούτε ευρώ. Η εύρυθμη λειτουργία των Ισπανών υπό την ηγεσία του Λουίς Ρουμπιάλες έχει φέρει σε ένα τέτοιο σημείο το ποδόσφαιρο της χώρας που είναι πιθανό να διεκδικήσει ακόμη και τη διεξαγωγή του Μουντιάλ του 2030! Το παράδειγμα των Ισπανών και της ανάκαμψης τους είναι ιδανικό για την ΕΠΟ και κυρίως τον τρόπο διαχείρισης των τελευταίων ετών που έχουν φέρει την ομοσπονδία να χρωστάει δεκάδες εκατομμύρια ευρώ και να είναι υπόλογος στις διεθνείς ομοσπονδίες…