Στη Βουλγαρία θα βρεθεί σήμερα Δευτέρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος θα έχει συνομιλίες με το νέο πρωθυπουργό της χώρας Κιρίλ Πετκόφ καθώς και με τον επανεκλεγέντα πρόεδρο της δημοκρατίας της Βουλγαρίας Ρούμεν Ράντεφ.

Νέα κυβέρνηση μετά από μια δεκαετία κυριαρχίας του Μπορίσοφ

Συγκεκριμένα, ο κ. Μητσοτάκης θα έχει αύριο το πρωί στις 09:45 στη Σόφια συνάντηση με τον Βούλγαρο πρωθυπουργό και στις 11:00 συνάντηση με τον Βούλγαρο πρόεδρο.

Σύμφωνα με τον Τύπο της Βουλγαρίας η έκτακτη αυτή επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στη Σόφια και οι επαφές του με τη νέα κυβέρνηση της γειτονικής χώρας ήταν αίτημα του ίδιου του Έλληνα πρωθυπουργού.

Σημειώνεται ότι η Βουλγαρία μετά από μια δεκαετία πολιτικής κυριαρχίας του Μπόικο Μπορίσοφ έχει νέα κυβέρνηση συνεργασίας η οποία φαίνεται καταρχήν να θέλει να κρατήσει μεγαλύτερες αποστάσεις από τον Ταγίπ Ερντογάν και την Τουρκία σε σχέση με την κυβέρνηση Μπορίσοφ και παράλληλα ο προσανατολισμός της είναι πιο ένθερμα φιλοευρωπαϊκός και φιλονατοϊκός έναντι του προκατόχου της.

Αλλαγή πλεύσης ως προς τη Βόρεια Μακεδονία

Αυτό μάλιστα φαίνεται ότι μπορεί να δρομολογήσει εξελίξεις σε ότι αφορά τα Δυτικά Βαλκάνια και τη διεύρυνση της ΕΕ με αιχμή το ζήτημα της Βόρειας Μακεδονίας. Σημειώνεται ότι η Σόφια είχε θέσει βέτο για τα Σκόπια καθώς οι σχέσεις των δύο χωρών είχαν οξυνθεί το τελευταίο διάστημα με αφορμή το γλωσσικό και αυτό το βέτο πρόθεση του νέου πρωθυπουργού Κιρίλ Πέτκοφ είναι να το αποσύρει.

Αυτό το σήμα έστειλε άλλωσε σε συνέντευξή του στους Financial Times ότι «είμαστε 100% στη σωστή πλευρά των πολιτικών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ», και «Θα προτείνουμε μια νέα διαδικασία για τη Βόρεια Μακεδονία, πολύ γρήγορη, με πολύ σύντομη προθεσμία μόνο 6 μηνών».  Ο κ. Πετκόφ ανέφερε επίσης ότι η νέα κυβέρνηση θα θέσει τις διαπραγματεύσεις με τη Βόρεια Μακεδονία σε νέα βάση.

Εκκρεμότητα με τα μνημόνια συνεργασίας και φυσικό αέριο

«Θα χρησιμοποιήσουμε ομάδες εργασίας για να προετοιμάσουμε αποφάσεις για θέματα όπως η κοινή οικονομική δραστηριότητα, οι υποδομές, ο πολιτισμός και η ιστορία» είπε ο κ. Πετκόφ.

Αν η Βουλγαρία άρει το βέτο τότε πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι και η ελληνική κυβέρνηση δεν θα είναι εύκολο να διατηρεί την εκκρεμότητα με την κύρωση από την Βουλή των μνημονίων που απορρέουν από τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Από εκεί και πέρα το ζήτημα της ενεργειακής συνεργασίας Ελλάδας και Βουλγαρίας είναι ένα πολύ σημαντικό κεφάλαιο. Μάλιστα το καλοκαίρι του 2020, παρουσία των Κυριάκου Μητσοτάκη και τον τότε Βούλγαρο ομόλογό του Μπόικο Μπορίσοφ είχε υπογραφεί συμφωνία της ελληνικής Gastrade ΑΕ με την Bulgartransgaz για τη μεταφορά υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη.