Για νέα μέρα στις διμερείς σχέσεις Ελλάδας και Βουλγαρίας έκανε λόγο ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στις κοινές δηλώσεις με τον ομόλογό του από την γειτονική χώρα, Κιρίλ Πετκόφ, ενώ έστειλε και μήνυμα στην Τουρκία.

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως η χώρα μας στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, υπογραμμίζοντας πως απαραίτητη προϋπόθεση είναι η τήρηση των δεσμεύσεών τους και η πλήρωση των κριτηρίων.

Στην ατζέντα των συνομιλίων, όπως είπε, ήταν και το μεταναστευτικό, οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή αλλά και την πανδημία.

«Η Ελλάδα θα στηρίξει την Βουλγαρία με όλες της τις δυνάμεις στο νέο ξεκίνημα που κάνει» κατέληξε ο έλληνας πρωθυπουργός αναφερόμενος στη νέα μέρα μετά την εκλογή του Πετκόφ στην πρωθυπουργία.

Μήνυμα στην Τουρκία

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο έλληνας πρωθυπουργός είπε πως είναι θέμα μηνών να ολοκληρωθεί το ζήτημα με τον αγωγό IGB, σημειώνοντας πως ο ίδιος δεσμεύθηκε στον βούλγαρο ομόλογό του ότι τα οποία ζητήματα θα λυθούν τους επόμενους μήνες.

Στη συνέχεια, ερωτηθείς για την Τουρκία, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως το ευρωπαϊκό συμβούλιο έχει ορίσει το πλαίσιο των ευρωτουρκικών σχέσεων.

Η παύση των προκλητικών ενεργειών, όπως και το αδιανόητο casus belli με το οποίο απειλεί η Τουρκία την Ελλάδα, είναι προϋπόθεση για την εξομάλυνση των σχέσεων, είπε και τόνισε πως στο μεταναστευτικό τα ελληνικά και βουλγαρικά σύνορα είναι ευρωπαϊκά σύνορα.

«Ελλάδα και Βουλγαρία προστατεύουμε τα σύνορά μας με σεβασμό» σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο βούλγαρος πρωθυπουργός από πλευράς του, στο ίδιο θέμα, είπε πως η Σόφια είναι έτοιμη να συζητήσει κάθε θέμα που αφορά σε προβλήματα στην περιοχή με στόχο μία μακροπρόθεσμα καλή γειτονία. Όπως σημείωσε πρέπει να υπάρχει καλύτερος συντονισμός για την προστασία των ευρωπαϊκών συνόρων.

Δείτε τη συνέντευξη Τύπου: