Για τις βασικές αρχές, τις «αλήθειες» όπως εκείνος τις ονομάζει, αναφορικά με την μέθοδο της αρθροπλαστικής, μιας τεχνικής η οποία αντιμετωπίζει τις παθήσεις των μεγάλων αρθρώσεων, τα αίτια εμφάνισής τους, τα συμπτώματα, αλλά και τις νέες τεχνικές, μας μιλά ο Ευάγγελος Γάκης, Ορθοπεδικός, Διευθυντής Ορθοπεδικής Κλινικής, Ιατρικό Ψυχικού.

Γενικά:

Ευάγγελος Γάκης

Η άρθρωση του γόνατος είναι η  πολυπλοκότερη άρθρωση του ανθρώπινου σώματος και βρίσκεται στο σημείο όπου το μηριαίο οστό συναντά την κνήμη. Η σύνθετη ανατομία της άρθρωσης αποτελούμενη από συνδέσμους, μηνίσκους, χόνδρο, τένοντες, επιγονατίδα, αρθρικό θύλακο και μύες συμβάλει στην εξαιρετικά υψηλή σταθερότητα της άρθρωσης. Θα πρέπει να αναλογιστούμε ότι είναι κατασκευασμένη με τέτοιο τρόπο, ώστε να είναι σε θέση να δεχθεί σε κάθε βήμα, φορτίο, ίσο με το τριπλάσιο βάρος του σώματός μας.

Παθήσεις & συμπτώματα της άρθρωσης του γόνατος:

Δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μία έξαρση στις παθήσεις της άρθρωσης του γόνατος, τις οποίες ο εξειδικευμένος ορθοπαιδικός χειρουργός, καλείται να αντιμετωπίσει. Για τον ενήλικα είναι πολλές και ποικίλες αλλά θα μπορούσαν, πρακτικά, να διακριθούν σε δύο βασικές κατηγορίες:

  • Τις τραυματικές παθήσεις, οι οποίες είναι αποτέλεσμα κάποιου τραυματισμού. Σε αυτές υπάγονται τα φυσικά τα κατάγματα, αλλά και οι ρήξεις των συνδέσμων ή των μηνίσκων. Tα συμπτώματα εμφανίζονται αιφνίδια και μετά από κάποια έντονη-βίαιη κίνηση, είναι ισχυρά, ενώ ταυτόχρονα, περιορίζουν την κινητικότητα της άρθρωσης.
  • Τις εκφυλιστικές παθήσεις οι οποίες έρχονται ως αποτέλεσμα της αλλοίωσης των ιστών και των κυττάρων, με κύριο εκπρόσωπο την  οστεοαρθρίτιδα. Σε αυτήν την περίπτωση, τα συμπτώματα εγκαθίστανται προοδευτικά και χειροτερεύουν με την πάροδο του χρόνου. Το κυριότερο από αυτά είναι ο πόνος στο γόνατο, αρχικά κατά την κάμψη, στη συνέχεια κατά τη βάδιση. Στο τελευταίο στάδιο ο ασθενής νιώθει πόνο ακόμη και κατά την ανάπαυση και ευαισθησία στην έσω επιφάνεια της άρθρωσης. Σε πολλές περιπτώσεις, η άρθρωση παραμορφώνεται, κυρτώνει και διογκώνεται.

Διαδικασία διάγνωσης

Η διάγνωση της πάθησης είναι εφικτή, από έναν έμπειρο ορθοπαιδικό-χειρουργό, κατά την κλινική εξέταση και μόνο του ασθενούς. Σε περίπτωση όμως αμφιβολίας ή προκειμένου να σχεδιασθεί η θεραπευτική προσέγγιση του πάσχοντος, εκτελείται απλή ακτινογραφία, ή ειδική απεικόνιση με μαγνητική τομογραφία του γόνατος, ανάλογα με την περίπτωση.

Η εξέλιξη της τεχνολογίας στην υπηρεσία της επιστήμης:

Τα τελευταία χρόνια, η εξέλιξη της τεχνολογίας μας έχει προσφέρει τη δυνατότητα να εκτελούμε πράξεις που πριν από μερικά χρόνια θεωρούνταν «επιστημονική φαντασία». Μία τέτοια τεχνική είναι η εξατομικευμένη τρισδιάστατη ρομποτική ολική αρθροπλαστική γόνατος, μία χειρουργική επέμβαση η οποία αντικαθιστά τις αρθριτικές επιφάνειες μηρού και κνήμης με ειδική πρόθεση, η οποία μιμείται τη λειτουργία του φυσιολογικού γόνατος. Συγκεκριμένα, αντικαθίσταται το ανώτερο μέρος της κνήμης και το κατώτερο μέρος του μηριαίου οστού με ειδικές προθέσεις κατασκευασμένες μέσω τρισδιάστατης απεικόνισης (3D εμφυτεύματα).

Η καινοτόμα 3D Αρθροπλαστική γόνατος αποτελεί την εξέλιξη της Εξατομικευμένης Αρθροπλαστικής Γόνατος, χρησιμοποιώντας τη μαγνητική τομογραφία ή την τρισδιάστατη (3D) αξονική και τους  3D εκτυπωτές για την κατασκευή μοσχευμάτων (εμφυτευμάτων γόνατου). Σε αυτήν την περίπτωση, ο ασθενής υποβάλλεται προεγχειρητικά σε μια Τρισδιάστατη Αξονική ή Μαγνητική τομογραφία του γόνατος, όπου απεικονίζεται η άρθρωση σε τρεις διαστάσεις. Στη συνέχεια, δημιουργούνται ειδικοί οδηγοί για την τοποθέτηση της πρόθεσης του γόνατος, για τον κάθε ασθενή ξεχωριστά. Από την ανασύσταση των εικόνων παράγεται ένα τρισδιάστατο μοντέλο της άρθρωσης, επάνω στο οποίο θα κατασκευαστούν  τα μοσχεύματα με γνώμονα την ανατομία του ασθενούς. Τα μοσχεύματα εκτυπώνονται από ένα διαφορετικό 3D σαρωτή και η κατασκευή τους ολοκληρώνεται σε 3 με 4 ημέρες. Κατά τη διάρκεια του χειρουργείου, ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός καθοδηγεί τον  εποπτικό ρομποτικό βραχίονα, αποκαλύπτοντας την άρθρωση και επιτυγχάνοντας την ακριβή ευθυγράμμιση και τοποθέτηση των  3D μοσχευμάτων, με ελαχιστοποίηση του χειρουργικού τραύματος.

Τα οφέλη της εξατομικευμένης τρισδιάστατης ρομποτικής ολικής αρθροπλαστικής γόνατος & οι οργανωμένες νοσοκομειακές δομές:

Με τη χρήση της συγκεκριμένης μεθόδου, ο ασθενής, αποκομίζει σωρεία ωφελημάτων, μεταξύ άλλων, μικρότερη παραμονή σε νοσοκομειακό περιβάλλον, μικρότερο χειρουργικό χρόνο, μικρότερη απώλεια αίματος, ταχύτερη ανάρρωση και αποφυγή επιπλοκών από την ακινησία. Παράλληλα, αποτελεί μία μέθοδο η οποία πραγματοποιείται με πολύ μικρές τομές και λιγότερη καταστροφή των ιστών, προσφέροντας άμεση κινητοποίηση και επιστροφή σε σύντομο χρόνο στις καθημερινές συνήθειες. Κυρίως, όμως, προσφέρει τη σιγουριά ενός μοσχεύματος το οποίο έχει δημιουργηθεί για να βρίσκεται το δυνατόν πιο κοντά στην ιδιαίτερη φυσιολογία του κάθε ασθενούς.

Οι επεμβάσεις της 3D Αρθροπλαστικής γόνατος απαιτούν εξειδίκευση, σύγχρονο νοσοκομειακό υλικοτεχνικό εξοπλισμό και συνεργασία μεταξύ ιατρικών ειδικοτήτων, οι οποίες συνθέτουν τη Διεπιστημονική Ομάδα. Η καθημερινή ενημέρωση για τις επιστημονικές εξελίξεις σε συνδυασμό με τις συνεχείς επενδύσεις του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών σε βιοϊατρικό εξοπλισμό, μας επιτρέπει να διαθέτουμε την τελευταία λέξη της σύγχρονης τεχνολογίας ώστε να είμαστε σε θέση να προσφέρουμε την πλέον εξατομικευμένη, ακίνδυνη και ελάχιστα επεμβατική λύση, για κάθε περίπτωση, όσο σύμπλοκη κι αν είναι.