Εφιαλτικές είναι οι προβλέψεις των επιστημόνων για την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα μας, εφόσον επικρατήσει η μετάλλαξη Όμικρον.

Ο Γιώργος Ατσαλάκης, αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης, εξήγησε μιλώντας την τηλεόραση του ΣΚΑΪ, πως μόλις τα κρούσματα της νέας αυτής μετάλλαξης φτάσουν στα 50 με 100, η αύξηση των μολύνσεων θα είναι εκθετική.

Εκθετική αύξηση

«Μόλις φτάσουμε περίπου στα 50 με 100 κρούσματα από εκεί και πέρα θα γίνει μια εκθετική αύξηση και μέσα σε 2 – 3 εβδομάδες θα έχουμε έναν πολύ μεγάλο αριθμό κρουσμάτων που ίσως να μην τον έχουμε ξαναδεί ημερησίως», τόνισε ο καθηγητής.

Ο κ. Ατσαλάκης είπε επίσης ότι η Όμικρον εξαπλώνεται με τετραπλάσια ταχύτητα από την Δέλτα και «δεν την σταματάει σχεδόν κανένα μέτρο».

Lockdown;

«Μερικώς αυστηρά lockdown για να εμποδιστούν οι επαφές και οι συνωστισμοί. Ένα ολικό lockdown ίσως να είναι ένα τελευταίο μέτρο», ανέφερε ο καθηγητής.

Σύμφωνα με τα μοντέλα των επιστημόνων, τυχόν εκθετική αύξηση των κρουσμάτων λόγω Όμικρον, θα συμπαρασύρει τις εισαγωγές στα νοσοκομεία που θα μπορούσαν ακόμη και να τετραπλασιαστούν, επιβαρύνοντας δραματικά το ήδη επιβαρυμένο σύστημα υγείας. Ακόμη και οι θάνατοι ενδέχεται να διπλασιαστούν.