Η Πορτογαλία, μία από τις χώρες με το υψηλότερο ποσοστό εμβολιασμών παγκοσμίως, ξεκινάει σήμερα την εκστρατεία εμβολιασμού των παιδιών ηλικίας 5 ως 11 ετών, ακολουθώντας τα βήματα άλλων ευρωπαϊκών χωρών, την ώρα που η νέα παραλλαγή του κοροναϊού Όμικρον εξαπλώνεται.

Σχεδόν 800.000 παιδιά, από τα οποία περίπου 640.000 βρίσκονται σε αυτή την ηλικιακή ομάδα, έχουν κλείσει ραντεβού για να εμβολιαστούν με την πρώτη δόση του σκευάσματος της Pfizer για τα παιδιά, αυτό το Σαββατοκύριακο.

«Ανησυχούσα, αλλά όχι πια», λέει ο δεκάχρονος Πάουλο, μετά τον εμβολιασμό του σε ένα εμβολιαστικό κέντρο της Λισσαβώνας.

«Ο μεγάλος του αδελφός, που είναι 12 ετών, έχει ήδη εμβολιαστεί και έτσι ήθελε και εκείνος να έρθει», λέει η μητέρα του, Ζέλια Μόντε, δηλώνοντας «ανακουφισμένη» που όλη η οικογένεια είναι εμβολιασμένη, γιατί ο 85χρονος παππούς των παιδιών ζει μαζί τους.

«Σέβομαι τη γνώμη των γιατρών και λένε ότι τα εμβόλια είναι ασφαλή», σημειώνει από την πλευρά της η Γιοάνα Εσπίριτο Σάντο, μια μητέρα 41 ετών, που εργάζεται ως τηλεφωνήτρια και συνοδεύει τα 11χρονα δίδυμά της. «Τα fake news με τρομάζουν», σχολιάζει η ίδια.

Ο πρωθυπουργός, Αντόνιο Κόστα, έκανε έκκληση στους πολίτες να εμβολιαστούν και εξήγησε την Παρασκευή ότι η εξάπλωση του νέου κορωνοϊού είναι μεγαλύτερη «μεταξύ των ανεμβολίαστων παιδιών και των γονιών τους».

Με το 88,9% του πληθυσμού των 10,3 εκατομμυρίων κατοίκων να έχει εμβολιαστεί, η Πορτογαλία καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση παγκοσμίως στην κατάταξη με τα υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού, μετά τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, σύμφωνα με στοιχεία της ιστοσελίδας «Our World in Data».

Επιπλέον, περισσότερες από 2,2 εκατομμύρια αναμνηστικές δόσεις έχουν ήδη χορηγηθεί, προσφέροντας μια προστασία που φθάνει το 80% στους άνω των 80 ετών και 70% στους 65 – 79 ετών, σύμφωνα με την υπουργό Υγείας, Μάρτα Τεμίντο.

Πέραν της εμβολιαστικής κάλυψης, η κυβέρνηση έχει επιβάλει από τις αρχές Δεκεμβρίου πολλά μέτρα, όπως η ευρύτερη χρήση της μάσκας, το πιστοποιητικό εμβολιασμού και τα διαγνωστικά τεστ.

Η Πορτογαλία συγκαταλέγεται στις χώρες εκείνες που ζητούν αρνητικό τεστ για κοροναϊό από τους ταξιδιώτες που φθάνουν στο έδαφός της, ακόμη και από τους εμβολιασμένους.

Αυτό το μέτρο θα επεκτεθεί και πέραν της αρχικά προγραμματισμένης ημερομηνίας που είχε ανακοινώσει ο πρωθυπουργός, της 9ης Ιανουαρίου.

Παρά τους περιορισμούς, ο αριθμός των νέων ημερήσιων κρουσμάτων βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδό του μετά τον περασμένο Φεβρουάριο και ο αριθμός των νοσηλειών σε ΜΕΘ διπλασιάστηκε μέσα σε ένα μήνα, αυξάνοντας την πληρότητα πέραν του 60%.

Όπως και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, η παραλλαγή Όμικρον εξαπλώνεται και προβλέπεται ότι θα ευθύνεται για το 80% των νέων κρουσμάτων μέχρι το τέλος του χρόνου.

Για τον περιορισμό των επαφών μετά τις συναθροίσεις που προβλέπονται για τις γιορτές, η κυβέρνηση αποφάσισε να παρατείνει τις σχολικές διακοπές και να καταστήσει υποχρεωτική την τηλεργασία για την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ