Η Εθνική Υπηρεσία Φυσικών Καταστροφών στις Φιλιππίνες ανακοίνωσε σήμερα ότι εκτιμά πως ο αριθμός των νεκρών από τον τυφώνα Ράι έχει ανέλθει σε 31, σχεδόν τριπλάσιος απολογισμός σε σχέση με μια ημέρα πριν καθώς τα σωστικά συνεργεία έχουν προσεγγίσει τις πληγείσες περιοχές και οι τηλεπικοινωνίες έχουν αποκατασταθεί.

Τέσσερις είναι οι επιβεβαιωμένοι νεκροί, ενώ 27 άνθρωποι θεωρείται ότι σκοτώθηκαν από τον τυφώνα, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Υπηρεσία.

Ο Ράι είναι ο 15ος τυφώνας που πλήττει αυτή τη χρονιά το αρχιπέλαγος των Φιλιππίνων και μεταξύ των πιο φονικών. Ο τυφώνας Ράι ξερίζωσε δέντρα, προκάλεσε την κατάρρευση του δικτύου ηλεκτροδότησης αλλά και πλημμύρες σε πολλά χωριά του αρχιπελάγους.

Εκατοντάδες χιλιάδες εγκατέλειψαν τις εστίες τους

Περισσότεροι από 300.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους την Πέμπτη. Εξαιτίας του τυφώνα διακόπηκαν οι τηλεπικοινωνίες σε κάποιες περιοχές, ενώ ξηλώθηκαν και στέγες κτιρίων.

Οι επιστήμονες προειδοποιούν εδώ και καιρό ότι οι τυφώνες γίνονται ολοένα και πιο ισχυροί, καθώς ενισχύονται όσο επιταχύνεται η κλιματική αλλαγή που οφείλεται στην ανθρώπινη δραστηριότητα.

Οι Φιλιππίνες, αρχιπέλαγος 7.600 και πλέον νησιών, ανάμεσα στις χώρες που θεωρούνται οι πιο ευάλωτες στην κλιματική αλλαγή, πλήττονται κάθε χρόνο από περίπου είκοσι τροπικούς κυκλώνες και τυφώνες που συχνά σπέρνουν την καταστροφή, μετατρέποντας σπίτια σε συντρίμμια, σαρώνοντας υποδομές και σοδειές σε ήδη φτωχές περιοχές.

Ο πιο φονικός τυφώνας που έχει πλήξει ποτέ τις Φιλιππίνες ήταν ο «σούπερ τυφώνας» Χαϊγιάν το 2013, εξαιτίας του οποίου περισσότεροι από 7.300 άνθρωποι σκοτώθηκαν ή αγνοούνται.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ