Ο Αλέξης Τσίπρας ξεκίνησε την παρέμβαση του στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό με παράφραση της κλασικής φράσης του Χαρίλαου Τρικούπη: «Δυστυχώς επτωχεύσατε», απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη. «Και δεν επτωχεύσατε οικονομικά, αλλά πάθατε κάτι χειρότερο: πτωχεύσατε ηθικά κύριε Μητσοτάκη».

Στη συνέχεια επισήμανε ότι παντού υπάρχει πανδημία, ανατιμήσεις και κλιματική αλλαγή, αλλά στην Ελλάδα τα πράγματα είναι χειρότερα. «Την ώρα της υγειονομικής τραγωδίας, επιχειρήσατε να κερδοσκοπήσετε», είπε ο Αλέξης Τσίπρας, με ψέματα.

Έπειτα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για την πραγματικότητα των αγροτών, των νέων και των εργαζόμενων με την οποία θα πρέπει να αναμετρηθεί η κυβέρνηση και όχι με την «εικονική πραγματικότητα» που φτιάχνει.

Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι κάνει τους μικρομεσαίους φτωχούς και τους φτωχούς φτωχότερους. «Εμμένετε στη διάλυση του κοινωνικού κράτους και στην επιβολή ενός παραγωγικού μοντέλου, που πριν από 13 χρόνια μας οδήγησε στη χρεοκοπία της χώρας. Και θα μας οδηγήσει ξανά εκεί, εάν δεν το αλλάξουμε», τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Στη συνέχεια ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για τη διαχείριση της πανδημίας από τη μεριά της κυβέρνησης. Μάλιστα, έφερε παραδείγματα από το πώς κινούνται στις ΗΠΑ και στην προηγούμενως «άτεγκτη ΕΕ».

«Έχετε αγκυροβολήσει στον βάλτο των χρεοκοπημένων πολιτικών», είπε ο Αλέξης Τσίπρας. «Ντιλάρετε με λαϊκά συμφέροντα» στον χώρο της Υγείας και αλλού, κατηγόρησε την κυβέρνηση ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ στη συνέχεια σημείωσε ότι οι πολιτικές της κυβέρνησης υποδαυλίζουν το ΕΣΥ.

«Ντιλάρατε σε Υγεία, Παιδεία, Ενέργεια»

«Ντιλάρατε με τους σχολάρχες, με τον ΣΕΒ» είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, σχετικά με την Υγεία και την Οικονομία. «Ντιλάρατε με funds» για την Ενέργεια, είπε ο κ. Τσίπρας.

«Σε όλο τον κόσμο δυναμώνει η κρατική παρέμβαση», είπε ο Αλέξης Τσίπρας και το αντιπαρέβαλε με το τι συμβαίνει στην Ελλάδα.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι πρέπει να προετοιμαστούμε για τη νέα κρίση που πρόκειται να έρθει. «Ανήκετε σε μια πολιτική οικογένεια που τα προηγούμενα χρόνια οδήγησε την Ευρώπη, σχεδόν υπνοβατώντας, ολόκληρη την ΕΕ στον φαύλο κύκλο της χρεοκοπίας», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Το μεγάλο δίλημμα στην Ευρώπη είναι ανάμεσα «στις δυνάμεις της συντήρησης και της δυνάμεις της προόδου», «το δίλημμα είναι στροφή στις δυνάμεις της προόδου ή στη Δεξιά του πελατειακού κράτους και των συμφερόντων;», πρόσθεσε.

Αυτό φαίνεται και στον προϋπολογισμό σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας. «Εκτός πραγματικότητας», τον χαρακτήρισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέχεια κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι άφησε στο τέλος της συζήτησης για τον προϋπολογισμό τις ανακοινώσεις για την ενέργεια. «Μόνο και μόνο για να πουν κάτι για σας τα δελτία ειδήσεων».