Για «σκόνη» από τη μεριά της αντιπολίτευσης έκανε λόγο ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος στα όσα του καταλογίζει η αντιπολίτευση για το αν παρέλαβε και πότε τη μελέτη Τσιόδρα – Λύτρα.

«Σε όλα αυτά απάντησε ο ίδιος ο καθηγητής κ. Τσιόδρας επαναλαμβάνοντας το βασικό συμπερασμα της μελέτης που δεν είναι άλλο από το ότι όσο πιέζεται το σύστημα υγείας τόσο αυξάνονται οι απώλειες και το μοναδικό όπλο είναι το εμβόλιο. Ότι το ΕΣΥ είναι δύο ταχυτήτων και χρειάζεται ενίσχυση» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

Σημείωσε ότι αυτά «είναι δεδομένα που πρώτος εγώ επικαλούμαι εδώ και μήνες, πολύ πριν την παράδοση της μελέτης στην κυβέρνηση και όχι στο μέγαρο Μαξίμου. Τη μελέτη ουδέποτε την πήραμε εμείς στα χέρια μας».

Πρόσθεσε μάλιστα ο πρωθυπουργός ότι «δεν περίμενα καμία μελέτη για να αυξήσω τον αριθμό των ΜΕΘ και να ενισχύσω το σύστημα υγείας».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος στην πίεση προς το σύστημα υγείας από την πανδημία υπογράμμισε ότι «η γεννεσιουργός αιτία είναι ότι δεν πετύχαμε εμβολιαστική κάλυψη αντίστοιχη των ευρωπαικών χωρών που σε αυτό τον τομέα τα πέτυχαν καλύτερα από εμάς».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην κατάσταση των ΜΕΘ επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στην αναμονή και τη διαλογή ασθενών και τόνισε ότι με το ξέσπασμα της πανδημίας «φτιάξαμε με τη μεγαλύτερη δυνατή ταχύτητα κλίνες ΜΕΘ».

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι τα προβλήματα που εμφανίζονται στην Ελλάδα συμβαίνουν σε πολύ πιο ώριμα και ισχυρά συστήματα υγείας σε όλο τον κόσμο και επικαλέστηκε τη Σουηδία όπου η διαλογή γινόταν πολύ πριν τη διασωλήνωση, πριν καν οι πιο ηλικιωμένοι φτάσουν στο νοσοκομείο, σύμφωνα με τα όσα είπε ο πρωθυπουργός.

«Αν είχαμε μια σοβαρή αντιπολίτευση θα κοιτάζαμε να λύσουμε αυτά τα προβλήματα, συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης και αναφερόμενος στην περιφερειακή ανισότητα των νοσοκομείων είπε πως «όταν είπα ότι εχουμε δύο και όχι ένα συστήμα υγείας, όταν μίλησα με θάρρος για την αναμόρφωση του υγειονομικού χάρτη η λαϊκίστικη αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ μας επιτέθηκε».

Όπως σημείωσε ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στο σχέδιό του για το νέο ΕΣΥ «δεν μπορούμεσε κάθε μικρή πόλη να έχουμε ένα νοσοκομείο που να υπολειτουργεί».

Κλείνοντας αυτή την ενότητα της παρέμβασής του για τα θέματα της δημόσιας υγείας ο κ. Μητσοτάκης επιτέθηκε με σφοδρότητα στον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι «17 πρωτοβουλίες της κυβέρνησης καταψηφίσατε. Για να δούμε πόση… πλάτη βάλατε. Να τη χαίρεστε τη στήριξη που μας παρείχατε».