Ξεκίνησε χθες επισήμως η εκστρατεία «Ελευθερία» για τα παιδιά 5-11 ετών, με τα προγραμματισμένα ραντεβού για πρώτες δόσεις να εκτελούνται ήδη, ενισχύοντας αποφασιστικά το «τείχος ανοσίας». Μάλιστα, η ζήτηση που καταγράφηκε είναι τόσο αυξημένη που πλέον τα  ραντεβού έχουν εξαντληθεί. Συνολικά έχουν κλειστεί περισσότερα από 31.000 ραντεβού, με τον γενικό γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους, να διευκρινίζει ότι η τροφοδοσία με παιδικά εμβόλια έναντι της Covid-19 θα καθορίσει το «ξεκλείδωμα» των νέων διαθέσιμων ημερομηνιών στα εμβολιαστικά κέντρα. Και προσθέτει πως τη νέα χρονιά η κατάσταση θα εξομαλυνθεί.

Την ίδια ώρα, τα μέλη της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών χτίζουν ένα ακόμη… τείχος ενάντια στη δυσπιστία και στις αμφιβολίες που εκφράζουν αρκετοί γονείς, τονίζοντας σε κάθε ευκαιρία πως τα εμβόλια είναι ασφαλή και αποτελεσματικά, απαντώντας παράλληλα σε κρίσιμες ερωτήσεις.

1 Γιατί να εμβολιάσω το παιδί μου αφού η νόσος στην ηλικία του είναι ήπια;

Για να προστατευτεί το ίδιο, για να μην παρεμποδίζεται η διαδικασία της εκπαίδευσης και των εξωσχολικών δραστηριοτήτων του και για να συμβάλει στο «τείχος ανοσίας» που είναι τόσο σημαντικό για τη συνολική επιστροφή μας στην καθημερινότητα. Κατά κανόνα, ο κίνδυνος για σοβαρή λοίμωξη Covid-19 είναι μικρός αλλά υπαρκτός. Σπάνια στα παιδιά εμφανίζεται το πολυσυστηματικό φλεγμονώδες σύνδρομο (MIS-C), που σχετίζεται με τη λοίμωξη Covid, ενώ ιδιαίτερα απασχολεί και η παραμονή συμπτωμάτων μετά από νόσο, για πολλές εβδομάδες (long Covid).

2 Τι δείχνουν πρόσφατες μελέτες για τους επιπλέον κίνδυνους που διατρέχουν τα παιδιά από τον πανδημικό ιό;

Σύμφωνα με την πρόεδρο της Επιτροπής Εμβολιασμού Μαρία Θεοδωρίδου, νέα μελέτη από τη Σκωτία που δημοσιεύτηκε στο Lancet of Respiratory Medicine κατέληξε πως παιδιά ηλικίας έως 17 ετών με μη ελεγχόμενο άσθμα είχαν τρεις έως έξι φορές μεγαλύτερο κίνδυνο εισαγωγής στο νοσοκομείο λόγω Covid: «Μεταφράζοντας αυτά τα νούμερα, στη Σκωτία αντιστοιχεί σε 9.000 περίπου εισαγωγές και στο Ηνωμένο Βασίλειο σε 109.000 εισαγωγές. Η μελέτη αυτή ζητήθηκε ουσιαστικά από την αντίστοιχη Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών της Αγγλίας για την εκτίμηση του κινδύνου», διευκρίνισε η ίδια.

3 Τα εμβόλια είναι το ίδιο αποτελεσματικά για ένα παιδί με χαμηλό βάρος έξι ετών και ένα υπέρβαρο 10 ετών;

Ναι. Οι μελέτες των εμβολίων έχουν βασιστεί στην ηλικιακή ομάδα του παιδιού και την ωριμότητα του ανοσιακού συστήματος να ανταποκριθεί στον εμβολιασμό και όχι στη σωματική του διάπλαση ή άλλους αναπτυξιακούς δείκτες.

4 Μπορούν να εμβολιαστούν παιδιά με αλλεργίες;

Ναι. Οι συνήθεις αλλεργίες σε τροφές, φάρμακα, περιβαλλοντικά αλλεργιογόνα, χρωστικές, νυγμούς εντόμων, δεν αποτελούν αντενδείξεις. Ο εμβολιασμός αντενδείκνυται σε σπάνιες περιπτώσεις αλλεργίας στα συστατικά των mRNA εμβολίων (πολυαιθυλενογλυκόλη Peg και το πολυσορβικό 80). Παιδιά με ιστορικό αλλεργίας παραμένουν στο εμβολιαστικό κέντρο για παρακολούθηση για 30 λεπτά μετά τον εμβολιασμό.

5 Συστήνεται πριν από τον εμβολιασμό η χορήγηση του αντιπυρετικού;

Οχι. Δεν ενδείκνυται προληπτικά, γιατί μπορεί να μειώσει την ανοσιακή αντίδραση του οργανισμού. Ομως, εάν το παιδί παρουσιάσει πυρετό ή μυαλγίες μετά τον εμβολιασμό μπορεί να του χορηγηθεί αντιπυρετικό/παυσίπονο.

6 Μπορεί το εμβόλιο να έχει επιπτώσεις στη γονιμότητα ή στον έμμηνο κύκλο στις νεαρές έφηβες;

Οχι. Το μόριο των εμβολίων mRNA καταστρέφεται μόλις ολοκληρώσει την αποστολή του στον οργανισμό και αποβάλλεται από το σώμα. Δεν υπάρχει καμία βιολογική σύνδεση εμβολίου και γονιμότητας και δεν έχει διαπιστωθεί βλαπτική επίδραση στη γονιμότητα ανδρών και γυναικών.

7 Το εμβόλιο mRNA μπορεί να προκαλέσει βλάβη στην καρδιά;

Σε σπάνιες περιπτώσεις τα m-RNA εμβόλια έχουν συσχετιστεί με φλεγμονή του μυοκαρδίου ή του περικαρδίου. Οι εκδηλώσεις αυτές είναι συχνότερες σε αγόρια ηλικίας 12 έως 29 ετών και εμφανίζονται λίγες ημέρες μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, η νόσος αυτοπεριορίζεται. Τα συμπτώματα είναι: Πόνος στο στήθος, δυσκολία στην αναπνοή και αίσθημα παλμών. Στη σπάνια αυτή περίπτωση χρειάζεται επικοινωνία με γιατρό και συμπλήρωση της κίτρινης κάρτας. Υπογραμμίζεται ότι η νόσος Covid προκαλεί πολλαπλάσιο αριθμό περιπτώσεων μυοκαρδίτιδας.

8 Φοβάμαι για παρενέργειες που μπορεί να εμφανιστούν χρόνια μετά τον εμβολιασμό.

Οι περισσότερες ανεπιθύμητες ενέργειες των εμβολίων παρουσιάζονται τις πρώτες εβδομάδες μετά τη χορήγησή τους. Τα mRNA εμβόλια καταστρέφονται απ’ τον οργανισμό μέσα σε ώρες αφού δώσουν το «μήνυμα» για την παραγωγή αντισωμάτων. Κανένα συστατικό του εμβολίου δεν αθροίζεται στον οργανισμό για να συνδεθεί με μακροπρόθεσμη ανεπιθύμητη ενέργεια.