Ο κορωνοϊός συνεχίζει να πολιορκεί τη χώρα, με τους πανδημικούς δείκτες να παραμένουν σε υψηλά επίπεδα και την κυβέρνηση με τους ειδικούς να είναι «στις μύτες των ποδιών τους» εν όψει των Χριστουγέννων. Μάλιστα, ο καθηγητής Νίκος Τζανάκης πρότεινε νωρίτερα μια δέσμη μέτρων για να μην υπάρξει μεγαλύτερη διασπορά του ιού.

Στη συνέχεια ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ 100.3, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέα μέτρα και επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού.

Για τα εμβόλια και την υποχρεωτικότητα

Για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού, ο υπουργός τόνισε ότι επιβλήθηκε για τους πολίτες άνω των 60 επειδή είναι εκείνοι που νοσούν βαρύτερα και πιέζουν το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Διευκρίνισε ότι αν επεκταθεί η υποχρεωτικότητα θα αφορά αποκλειστικά τις ομάδες πολιτών που κατά τεκμήριο επιβαρύνουν το ΕΣΥ.

Παράλληλα, αν και δήλωσε αισιόδοξος ότι δεν θα χρειαστούν νέα μέτρα με βάση τα δεδομένα από τους εμβολιασμούς, σημείωσε ότι πρόκειται για ένα ενδεχόμενο που μένει πάντα στο τραπέζι.

Πόσοι είναι οι εμβολιασμένοι

Όπως είπε ο κ. Πλεύρης, με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, στον ενήλικο πληθυσμό το ποσοστό των εμβολιασμένων πολιτών ανέρχεται περίπου στο 80%.

Ειδικά για τους 520.000 ανεμβολίαστους πολίτες άνω των 60 ετών, υπογράμμισε ότι από την ημέρα που εφαρμόστηκε η υποχρεωτικότητα έχουν γίνει ή προγραμματιστεί 119.000 εμβολιασμοί και έχουν κλειστεί 20.000 ραντεβού για εμβολιασμό κατ’ οίκον.

Για την εικόνα από τα νοσοκομεία

«Στις ΜΕΘ δίνεται αγώνας. Δεν μπορούν να μπαίνουν σε μικροκομματική διάσταση», τόνισε ο υπουργός Υγείας σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει υγειονομικός σχετικής ειδικότητας που να ήθελε να προσληφθεί σε ΜΕΘ και δεν προσελήφθη.

Εξήγησε ότι οι μονάδες από 550 που ήταν έφτασαν τις 1.300 και είναι όλες πλήρως στελεχωμένες.

Απαντώντας στις καταγγελίες του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλη Γιαννάκου περί VIP ΜΕΘ,  δήλωσε ότι «είναι ελεεινό» να λέει κάποιος ότι κρατούνται κενές κλίνες για ορισμένους και εξήγησε ότι είναι αποκλειστικά θέμα ιατρών το ποιος μπαίνει σε Μονάδα.

Για τον Μητροπολίτη στο Αγρίνιο

Για τις αναφορές στον Μητροπολίτη που νοσηλευόταν στο Αγρίνιο και μεταφέρθηκε σε Μονάδα των Αθηνών, ενώ υπήρχε ΜΕΘ στο ίδιο νοσοκομείο, ο κ. Πλεύρης τόνισε ότι για να μεταφερθεί κάποιος ασθενής σε άλλο νοσοκομείο πρέπει να είναι σε σταθερή κατάσταση και να μπορεί να μετακινηθεί, κάτι που επίσης κρίνεται μόνο από τους ιατρούς.

Για τη συγκεκριμένη υπόθεση ανέφερε ότι ενημερώθηκε πως ο άλλος ασθενής δεν ήταν σταθερός για μεταφορά, κάτι που έγινε όμως μετά από δυο 24ωρα.

Για τη μελέτη Τσιόδρα και Λύτρα

Σε ό, τι αφορά στη μελέτη Τσιόδρα και Λύτρα ανέφερε ότι όπως είπε και ο ίδιος ο κ. Τσιόδρας λαμβάνει υπόψη μόνο ένα στοιχείο, ενώ υπάρχουν και άλλα.

Σχετικά με την παραλλαγή Όμικρον σημείωσε ότι το τέταρτο κύμα της πανδημίας βρίσκεται σε φάση σχετικής ύφεσης και για αυτό είναι πολύ σημαντικό να καθυστερήσει η παρουσία της συγκεκριμένης παραλλαγής στη χώρα μας.

Εξήγησε, επίσης, ότι οι αρμόδιες Αρχές αποφάσισαν να δώσουν στους ταξιδιώτες και την εναλλακτική του rapid test 24ωρων για να λύσουν τα προβλήματα που τυχόν θα προέκυπταν.