Οι συνθήκες ωρίμασαν για τη μεγάλη… ανατροπή που θα αλλάξει τον προσανατολισμό των επενδυτών πράσινης ενέργειας στην Ελλάδα, μεταφέροντας το επόμενο «κύμα» της αιολικής τεχνολογίας από την ξηρά στη θάλασσα. Επειτα από πολύμηνες καθυστερήσεις, το ενεργειακό επιτελείο της κυβέρνησης βάζει τις τελικές πινελιές στο θεσμικό πλαίσιο το οποίο θα προσδιορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη των υπεράκτιων έργων, αλλά θα θέτει και αποκλεισμούς στη χωροθέτησή τους σε ευαίσθητες περιοχές του Αιγαίου, ώστε να περιορίσει τοπικές αντιδράσεις, αλλά και να ανακόψει τυχόν γεωπολιτικές εμπλοκές.

Κινητικότητα

Δεν είναι τυχαίο ότι τελευταία παρατηρείται έντονη κινητικότητα, με τις επαφές μεταξύ κυβερνητικών στελεχών και ξένων επενδυτών να πληθαίνουν. Την περασμένη Δευτέρα και την Τρίτη έφτασαν στην Αθήνα στελέχη του Norwegian Offshore Wind Cluster (NOWC), του εθνικού επιχειρηματικού δικτύου της Νορβηγίας για τα υπεράκτια πάρκα, στο οποίο μετέχουν 328 εταιρείες που καλύπτουν ολόκληρη την αλυσίδα εφοδιασμού, μεταξύ των οποίων και μεγαθήρια όπως η Equinor, ο κατασκευαστικός κολοσσός Aker Solutions, ο νορβηγικός νηογνώμονας DNV κ.ά.

Σκοπός της επίσκεψης ήταν η διερεύνηση της αγοράς για ευκαιρίες ανάπτυξης συμμαχιών με έλληνες «παίκτες».  Μάλιστα, ο επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του πρωθυπουργού κ. Αλέξης Πατέλης σε συνάντηση που είχε με εκπροσώπους του NOWC, παρουσία του νορβηγού πρέσβη στην Αθήνα κ. Φρόντε Οβερλαντ Αντερσεν, μετέφερε τη δέσμευση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ότι η υπεράκτια τεχνολογία θα αποτελέσει τον βασικό πυλώνα για τη στροφή της χώρας στην πράσινη ενέργεια με στόχο την εγκατάσταση τουλάχιστον 2 GW έως το 2030.

Εκβιομηχάνιση

Από την πλευρά της η γενική γραμματέας Ενέργειας κυρία Αλεξάνδρα Σδούκου επεσήμανε ότι η Ελλάδα δεν ενδιαφέρεται για πιλοτικά projects αλλά για πλήρη εκβιομηχάνιση του κλάδου, ενώ τους παρουσίασε τις γενικές γραμμές του νέου πλαισίου που προετοιμάζεται, το οποίο θα θέσει τις βάσεις για την ανάπτυξη 40 GW θαλάσσιων πλωτών αιολικών πάρκων και 10 GW σταθερού πυθμένα. Στόχος είναι να προκηρυχθεί ο πρώτος διαγωνισμός εντός του 2026.

Συναντήσεις

Στο επίκεντρο ωστόσο της ατζέντας των στελεχών της NOWC ήταν οι συναντήσεις με εκπροσώπους των ελληνικών εταιρειών ΤΕΡΝΑ, Motor Oil, ΕΛΠΕ, ΔΕΗ Ανανεώσιμες, Intrakat, ΕΝΤΕΚΑ, Eunice, Jasper Wind, RF Energy κ.ά. Μάλιστα, είναι αξιοσημείωτο ότι τo «παρών» σε αυτές έδωσαν ο νορβηγικός νηογνώμονας (DNV) και η ναυτιλιακή Kongsberg maritime, καθώς ο κλάδος της ναυτιλίας θεωρείται παίκτης-«κλειδί» για την ανάπτυξη των offshore αιολικών πάρκων. Στη Νορβηγία άλλωστε η ναυτιλία έχει εμπλακεί ενεργά στην αλυσίδα καινοτομίας των θαλάσσιων πάρκων.

Λιμάνια, ναυπηγεία

Οι εταιρείες του cluster, παρουσίασαν στους έλληνες συνομιλητές τους την υψηλή προστιθέμενη αξία της ανάπτυξης υπεράκτιων αιολικών πάρκων που δημιουργεί συνέργειες με λιμάνια και ναυπηγεία. Μάλιστα, αναφέρθηκαν στη δυναμική της δημιουργίας ενός logistic hub, το οποίο θα έδινε ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στη χώρα και θα μπορούσε, όπως επισημάνθηκε από τους εκπροσώπους του NOWC, να δημιουργηθεί π.χ. στην Αττική (ναυπηγεία Σκαραμαγκά) ή στη Μαγνησία όπου βρίσκεται το εργοστάσιο της Sovel του ομίλου Viohalco. «Στα λιμάνια και τα ναυπηγεία της Ελλάδας μπορούν να λειτουργήσουν «mega sites» ως κόμβοι για τη συναρμολόγηση, τη συντήρηση και την εξυπηρέτηση των υπεράκτιων υποδομών» ανέφεραν χαρακτηριστικά.