Η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα ότι είναι έτοιμη να στείλει «ανά πάσα στιγμή» τον διαπραγματευτή της, για να ξεκινήσει άμεσα συνομιλίες με τις Ηνωμένες Πολιτείες σχετικά με τις εγγυήσεις ασφαλείας που επιδιώκει, προκειμένου να εκτονωθεί η κρίση στην Ουκρανία.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε μάλιστα ότι οι πρόεδροι Βλαντίμιρ Πούτιν και Τζο Μπάιντεν, οι οποίοι είχαν στις 7 Δεκεμβρίου συνομιλίες μέσω βιντεοδιάσκεψης, θα μπορούσαν να μιλήσουν ξανά πριν από την Πρωτοχρονιά, αν και δεν έχει συμφωνηθεί κάτι.

Ο Πεσκόφ είπε συγκεκριμένα ότι «ο σύμβουλος του Ρώσου προέδρου, Γιούρι Ουσακόφ, διεμήνυσε στον σύμβουλο του Αμερικανού προέδρου επί θεμάτων ασφαλείας, Τζέικ Σάλιβαν, ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να αρχίσει άμεσα συνομιλίες επί των σχεδίων συμφωνιών για τις εγγυήσεις ασφαλείας», όπως και ότι ο υφυπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Ριαμπκόφ, θα είναι «έτοιμος να πάει ανά πάσα στιγμή σε οποιαδήποτε ουδέτερη χώρα» για να ξεκινήσει τις συνομιλίες.

Προσέθεσε, επίσης, ότι «ο Ουσακόφ έδωσε στον Σάλιβαν διευκρινίσεις αναφορικά με τα σχέδια δύο εγγράφων, που αφορούν στην συνθήκη και την συμφωνία για τις εγγυήσεις ασφαλείας, τα οποία χθες παραδόθηκαν στην αμερικανική πλευρά διά της διπλωματικής οδού». Ωστόσο, ο Πεσκόφ δεν αποκάλυψε λεπτομέρειες για το περιεχόμενο των δύο εγγράφων, λέγοντας στους δημοσιογράφους ότι θα τις μάθουν «εν ευθέτω χρόνω».

«Αυτό που είναι σημαντικό – είπε ο Πεσκόφ – είναι ότι ο Ουσακόφ μετέφερε στον Σάλιβαν τη θέση μας ότι είμαστε έτοιμοι να αρχίσουμε άμεσα συνομιλίες για τα σχέδια των δύο αυτών εγγράφων», επισημαίνοντας ότι «σύμφωνα με τη ληφθείσα απόφαση, ο υφυπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Ριαμπκόφ, ο οποίος θα διεξαγάγει αυτές τις συνομιλίες με διάφορους αρμόδιους εμπειρογνώμονες, θα είναι έτοιμος ανά πάσα στιγμή να ταξιδέψει σε οποιαδήποτε ουδέτερη χώρα για να αρχίσουν αυτές οι συνομιλίες».

Όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη η αμερικανική πλευρά, Ουσακόφ και Σάλιβαν είχαν τηλεφωνική συνομιλία για την επανάληψη της βιντεοδιάσκεψης μεταξύ Πούτιν και Μπάιντεν.

Η Ουκρανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες λένε ότι η Ρωσία έχει μετακινήσει στρατιωτική δύναμη μεγαλύτερη των 90.000 στρατιωτών σε απόσταση αναπνοής από τα ουκρανικά σύνορα και μπορεί να είναι έτοιμη να εισβάλει, κάτι που η Μόσχα αρνείται.

Η Ρωσία λέει ότι αισθάνεται πως απειλείται από τους αυξανόμενους δεσμούς μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ουκρανίας, η οποία θέλει να ενταχθεί στη συμμαχία, καθώς και από την πιθανότητα να αναπτυχθούν εναντίον της πύραυλοι του ΝΑΤΟ σε ουκρανικό έδαφος.

Ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο συνομιλιών μεταξύ του Πούτιν και του Ουκρανού προέδρου, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο Πεσκόφ επανέλαβε τη θέση της Μόσχας ότι δεν είναι σαφές ποια θα είναι η ατζέντα μιας τέτοιας συζήτησης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ