Λίγες μόλις ημέρες πριν τις προγραμματισμένες στη Λιβύη εκλογές (σ.σ. στις 24 Δεκεμβρίου), τα πάντα στην πετρελαιοπαραγωγό χώρα φαίνεται πως είναι ρευστά.

Οι επικεφαλής πολέμαρχοι των πολιτοφυλακών επέστρεψαν στην ενεργό δράση, και μάλιστα με εντυπωσιακό τρόπο, καθώς κατά τη διάρκεια της νύχτας της Τετάρτης προς Πέμπτη έστειλαν τους ενόπλους τους να περικυκλώσουν το πρωθυπουργικό γραφείο και άλλα κυβερνητικά κτίρια.

H ιταλική Repubblica μετέδωσε την πληροφορία ότι οι εμπλεκόμενες στα παραπάνω νυχτερινά περιστατικά πολιτοφυλακές είναι κάποια «Ναουάζι», με επικεφαλής τον ισχυρό Μουσταφά Ιμπραήμ Γκαντούρ, και κάποια «Γκνέιουα», την οποία διοικεί ο Αμπντελχάνι αλ-Κίκλι.

Στο πλευρό αυτών των ενόπλων τάχθηκε και ο Σάλαχ Μπάντι, πολέμαρχος που έδρασε επί μήνες στην πρώτη γραμμή των συγκρούσεων κατά την εξέγερση εναντίον του συνταγματάρχη Μουαμάρ Καντάφι.

Η αφορμή δόθηκε στους πολιτοφύλακες με την εκδίωξη του στρατιωτικού διοικητή της Τρίπολης, του Αμπντελμπασέτ Μαρουάν.

Σημειώνεται πως ο πρωθυπουργός Αμπντελχαμίντ Ντμπεϊμπά αντικατέστησε τον στρατηγό με τον ομόβαθμό του, Αμπντελκαντέρ Χαλίφα, ο οποίος φέρεται πολέμιος του ISIS αλλά του πολέμαρχου Χαλίφα Χαφτάρ, όταν ο τελευταίος επιτέθηκε με τον στρατό του στη Σύρτη κατά τη διάρκεια του εμφυλίου.

Οι φήμες θέλουν τους πολιτοφύλακες να έχουν εισβάλει και στο προεδρικό μέγαρο με σκοπό να επαναφέρουν τον Μαρουάν στην παλιά θέση του. Μάλιστα, επιχείρησαν να συναντήσουν τον πρόεδρο Μοχάμεντ αλ-Μένφι, αλλά εκείνος έλειπε σε ταξίδι στο εξωτερικό.

Πάντως, στρατιωτικός αξιωματούχος που μίλησε στο Γαλλικό Πρακτορείο υποβάθμισε την επιχείρηση, λέγοντας ότι οι ένοπλες δυνάμεις δεν είχαν περικυκλώσει σημαντικές τοποθεσίες.

Δείτε βίντεο από τη δράση τους