Στη Γαλλία υπάρχουν 110.000 πλαστά υγειονομικά πιστοποιητικά για τον κοροναϊό, ενημερώθηκε σήμερα το AFP από το περιβάλλον του υπουργού Εσωτερικών της Γαλλίας Ζεράλ Νταρμανέν.

«Έχουν γίνει περισσότερες από εκατό συλλήψεις στις 400 έρευνες που άρχισαν να ανοίγουν» μετά το καλοκαίρι που τέθηκε σε ισχύ το υποχρεωτικό υγειονομικό πάσο σε ορισμένα μέρη, δήλωσε ο Ζεράλ Νταρμανέν στο τηλεοπτικό δίκτυο France 2.

Οι συλλήψεις αυτές έχουν στόχο ταυτοχρόνως τους χρήστες και τους διακινητές, διευκρίνισε το περιβάλλον του.

«Το πρόβλημα με τα πλαστά υγειονομικά πάσα είναι ότι συχνά υπάρχει συνέργεια πραγματικών γιατρών ή πραγματικών νοσηλευτών», εξήγησε ο υπουργός, σύμφωνα με τον οποίο «αυτό είναι πολύ δύσκολο να αποδειχθεί».

Έως και πέντε χρόνια κάθειρξη η ποινή

Καταδίκες σε φυλάκιση με αναστολή «και ορισμένες φορές χωρίς αναστολή» έχουν ήδη εκδοθεί, «κυρίως για χρήστες πάσου», συνέχισε ο Νταρμανέν, ο οποίος υπογράμμισε ότι η ποινή που μπορεί να επιβληθεί ανέρχεται σε έως και πέντε χρόνια κάθειρξη.

Στα τέλη Νοεμβρίου, ένας γιατρός της περιοχής του Παρισιού που ήταν ύποπτος ότι πούλησε τουλάχιστον 220 πλαστά υγειονομικά πιστοποιητικά τέθηκε υπό προσωρινή κράτηση.

Ο υπουργός Εσωτερικών τάχθηκε εξάλλου υπέρ της παύσης της δίωξης ανθρώπων που είχαν στην κατοχή τους πλαστά πιστοποιητικά, αλλά επιθυμούν να συμμορφωθούν με τους κανόνες.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, σχεδόν 3.000 ασθενείς βρίσκονται στην εντατική και ο αριθμός αυτός αναμένεται να φτάσει τους 4.000 την εορταστική περίοδο για το τέλος του έτους, δήλωσε ο εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης Γκαμπριέλ Ατάλ.

Συμβούλιο υγειονομικής άμυνας αναμένεται να διεξαχθεί αύριο, Παρασκευή, το απόγευμα.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ