Η κλήρωση του Nations League διεξάγεται απόψε (19:00) και η Εθνική μας ομάδα θα βρίσκεται στη League C της διοργάνωσης. Οι πιθανοί αντίπαλοι της Εθνικής Ελλάδας στο Nations League 2022 έχουν καθοριστεί και θέλει την καλύτερη δυνατή κλήρωση από το Pot 1.

Στην κληρωτίδα μπαίνουν όλες οι χώρες της Ευρώπης και υπενθυμίζεται ότι η συγκεκριμένη διοργάνωση μπορεί να δώσει εισιτήρια για το Euro 2024. Όσον αφορά την κλήρωση τώρα, Η Ελλάδα έχει συγκαταλεγεί στο Pot 2 της League C και δεν θα μπορεί κληρωθεί με τις ευρισκόμενες στο ίδιο γκρουπ Εθνικές, δηλαδή την Λευκορωσία, το Λουξεμβούργο και την Βόρεια Μακεδονία. Άρα, οι πιθανοί αντίπαλοι της Εθνικής είναι οι ομάδες που σχηματίζουν τα Pot 1, 3 και 4 στην League C.

Στο Pot 1 υπάρχουν οι Τουρκία, Σλοβακία και Βουλγαρία και από εκεί η Εθνική θα ήθελε την πιο ευνοϊκή κλήρωση. Από εκεί και πέρα υπάρχουν αγώνες μπαράζ για να δούμε ποιος θα είναι ο αντίπαλος μας από το Pot 4. Αξίζει να σημειωθεί πως η κλήρωση είναι προγραμματισμένη για τις 19.00 και θα καλυφθεί από το NS PRIME.

Ο τρόπος διεξαγωγής του Nations League

Οι Λίγκες Α, Β, C θα αποτελούνται από 16 Εθνικές Ομάδες η καθεμιά, οι οποίες θα χωριστούν σε τέσσερις ισάριθμους ομίλους. Οι επικεφαλής στη βαθμολογία των 4 ομίλων της League A θα αγωνιστούν για το τρόπαιο τον Ιούνιο του 2023 (οι αγώνες θα διεξαχθούν σε μία από τις τέσσερις χώρες). Στην Λίγκα D, οι επτά Εθνικές Ομάδες θα χωριστούν σε δύο ομίλους των τεσσάρων και των τριών ομάδων.

Οι ομάδες που θα τερματίσουν τελευταίες στην League A και League B, θα υποβιβαστούν στις αμέσως κατώτερες λίγκες. Οι ομάδες που θα τερματίσουν τελευταίες στους ομίλους της League C, θα συμμετάσχουν σε αγώνες play-out τον Μάρτιο του 2024 και οι δύο εκ των τεσσάρων θα υποβιβαστούν στην League D.

Σήμερα, οι 51 από τις 55 συμμετέχουσες ομάδες στο UNL 2022, γνωρίζουν σε ποια λίγκα θα αγωνιστούν. Το Καζακστάν, η Μολδαβία, η Κύπρος και η Εσθονία θα αγωνιστούν τον προσεχή Μάρτιο σε αγώνες play-out μέσω των οποίων θα καθοριστεί ποιες δύο Εθνικές Ομάδες θα διατηρηθούν στην League C και ποιες θα υποβιβαστούν στην League D.

Οι ημερομηνίες λόγω και του φορτωμένου προγράμματος τη νέα σεζόν για το Μουντιάλ στο Κατάρ είναι ιδιαίτερες. Υπό κανονικές συνθήκες, το Nations League θα ολοκληρωνόταν σε τρία αγωνιστικά παράθυρα με δύο παιχνίδια το καθένα (σύνολο έξι ματς), αλλά το πρόγραμμα πιέζεται από το Μουντιάλ που θα γίνει 21 Νοεμβρίου-18 Δεκεμβρίου του 2022.

Τα Pot της League C που απασχολούν την Ελλάδα

Pot 1
Τουρκία
Σλοβακία
Βουλγαρία
Βόρεια Ιρλανδία

Pot 2
Ελλάδα
Λευκορωσία
Λουξεμβούργο
Βόρεια Μακεδονία

Pot 3
Λιθουανία
Γεωργία
Αζερμπαϊτζάν
Κόσοβο

Pot 4
Καζακστάν ή Μολδαβία
Κύπρος ή Εσθονία
Γιβραλτάρ
Νησιά Φερόε

Οι Εθνικές ομάδες ανά λίγκα

League A
Βέλγιο, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Ολλανδία, Δανία, Γερμανία, Αγγλία, Πολωνία, Ελβετία, Κροατία, Ουαλία, Αυστρία, Τσεχία, Ουγγαρία.

League B
Ουκρανία, Σουηδία, Βοσνία, Ισλανδία, Φινλανδία, Νορβηγία, Σκοτία, Ρωσία, Ισραήλ, Ρουμανία, Σερβία, ΕΪΡΕ, Σλοβενία, Μαυροβούνιο, Αλβανία, Αρμενία.

League C
Τουρκία, Σλοβακία, Βουλγαρία, Βόρ. Ιρλανδία, ΕΛΛΑΔΑ, Λευκορωσία, Λουξεμβούργο, Βόρεια Μακεδονία, Λιθουανία, Γεωργία, Αζερμπαϊτζάν, Κόσοβο, Γιβραλτάρ, Νησιά Φερόε.

League C ή D
Καζακστάν ή Μολδαβία
Κύπρος ή Εσθονία

League D
Λιχτενστάιν, Μάλτα, Λετονία, Σαν Μαρίνο, Ανδόρα.