Η Παγκόσμια Τράπεζα ανακοίνωσε ένα πακέτο 93 δισεκατομμυρίων δολαρίων της Διεθνούς Ένωσης Ανάπτυξης (IDA) για να βοηθήσει τις χώρες χαμηλού εισοδήματος να ανταποκριθούν στην κρίση της COVID-19 και να οικοδομήσουν ένα πιο πράσινο, πιο ανθεκτικό και χωρίς αποκλεισμούς μέλλον .

Η χρηματοδότηση συγκεντρώνει συνεισφορές 23,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων από 48 χώρες υψηλού και μεσαίου εισοδήματος με χρηματοδότηση που αντλείται από τις κεφαλαιαγορές, τις αποπληρωμές και τις συνεισφορές της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Πακέτο ρεκόρ

Το πακέτο χρηματοδότησης, που συμφωνήθηκε σε μια διήμερη συνάντηση που φιλοξενήθηκε από την Ιαπωνία, είναι το μεγαλύτερο που έχει κινητοποιηθεί ποτέ στην 61χρονη ιστορία του IDA.

Το μοναδικό μοντέλο μόχλευσης του IDA του δίνει τη δυνατότητα να επιτύχει μεγαλύτερη αξία από πόρους χορηγών – κάθε 1 δολ. που συνεισφέρουν οι δωρητές στο IDA χρησιμοποιείται πλέον σε σχεδόν 4 δολ. οικονομικής υποστήριξης για τις φτωχότερες χώρες.

«Η σημερινή γενναιόδωρη δέσμευση των εταίρων μας είναι ένα κρίσιμο βήμα προς την υποστήριξη των φτωχών χωρών στις προσπάθειές τους να ανακάμψουν από την κρίση της COVID-19», δήλωσε ο Πρόεδρος του Ομίλου της Παγκόσμιας Τράπεζας Ντέιβιντ Μάλπας .

«Είμαστε ευγνώμονες για την εμπιστοσύνη που έχουν οι εταίροι μας στο IDA ως μια αποτελεσματική πλατφόρμα για την αντιμετώπιση των αναπτυξιακών προκλήσεων και τη βελτίωση της ζωής εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο».

Πού θα πάνε τα χρήματα

Τα κεφάλαια θα παραδοθούν στις 74 φτωχότερες χώρες του κόσμου στο πλαίσιο του προγράμματος 20ης αναπλήρωσης (IDA20), το οποίο επικεντρώνεται στη βοήθεια των χωρών να ανακάμψουν από τις επιπτώσεις της κρίσης COVID-19.

Σε αυτές τις χώρες, η συνεχιζόμενη πανδημία επιδεινώνει τη φτώχεια, υπονομεύει την ανάπτυξη και θέτει σε κίνδυνο τις προοπτικές μιας ανθεκτικής και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξης.

Για να βοηθηθούν οι χώρες να ξαναχτίσουν πιο πράσινες οικονομίες, ένα σημαντικό μέρος αυτών των κονδυλίων διατίθεται για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, με έμφαση στη βοήθεια των χωρών να προσαρμοστούν στις αυξανόμενες κλιματικές επιπτώσεις και να διατηρήσουν τη βιοποικιλότητα.

Το IDA θα εμβαθύνει επίσης την υποστήριξη προς τις χώρες για να προετοιμαστούν καλύτερα για μελλοντικές κρίσεις, συμπεριλαμβανομένων πανδημιών, οικονομικών κρίσεων και φυσικών κινδύνων.

Ενώ το IDA20 θα υποστηρίξει χώρες παγκοσμίως, οι πόροι ωφελούν όλο και περισσότερο την Αφρική, η οποία θα λάβει περίπου το 70 τοις εκατό της χρηματοδότησης.

Με αυτό το ισχυρό πακέτο, το IDA θα είναι σε θέση να κλιμακώσει την υποστήριξή του στην πανδημία και να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις για την υγεία, βοηθώντας 400 εκατομμύρια ανθρώπους να λάβουν βασικούς πόρους για την υγεία και τη διατροφή. Το πρόγραμμα για τα δίχτυα κοινωνικής ασφάλειας αναμένεται επίσης να φτάσει τα 375 εκατομμύρια άτομα.

Τα επιτεύγματα IDA19 κλειδί για το IDA20 περιλαμβάνουν:

  • Ισχυρή ανταπόκριση στην COVID-19 με σχεδόν 70 χώρες να επωφελούνται από τη χρηματοδότηση του IDA για εμβόλια, εκπαίδευση επαγγελματιών υγείας και νοσοκομειακό εξοπλισμό.
  • Πάνω από το 60% της χρηματοδότησης για το κλίμα, μόνο το οικονομικό έτος 2021, επικεντρώθηκε στην προσαρμογή και την ανθεκτικότητα. Το IDA βοήθησε 62 χώρες να θεσμοθετήσουν σχέδια μείωσης του κινδύνου καταστροφών.
  • Μεγαλύτερη διαφάνεια για το χρέος μέσω της χρηματοδοτικής πολιτικής για τη βιώσιμη ανάπτυξη που εισήχθη στο IDA19, με 19 χώρες να δημοσιεύουν ετήσιες και έγκαιρες εκθέσεις για το χρέος το οικονομικό έτος 2021.

Πηγή: ot.gr