«Αυτό το κεφάλαιο έκλεισε επιτέλους, όμως το πιο βασικό μόλις αρχίζει», έγραψε στο Twitter η Ρέιτσελ Ντενολάντερ, δικηγόρος, πρώην αθλήτρια της ενόργανης γυμναστικής στις ΗΠΑ και η πρώτη γυναίκα που κατήγγειλε δημόσια, το 2016, τον Λάρι Νάσαρ για το μεγαλύτερο -όπως έκτοτε αποδείχθηκε- σκάνδαλο σεξουαλικής κακοποίησης στα αθλητικά χρονικά.

«Τώρα μπορεί να αρχίσει η σκληρή δουλειά για μεταρρύθμιση», προσέθεσε. «Το αν θα έρθει δικαιοσύνη και θα γίνει η αλλαγή, εξαρτάται από το τι θα συμβεί στη συνέχεια»…

Αφορμή για την ανάρτηση στάθηκε ο δικαστικός συμβιβασμός που επιτεύχθηκε, έπειτα από πενταετή δικαστική μάχη, μεταξύ εκατοντάδων θυμάτων του (κατάδικου, μεταξύ άλλων, για παιδεραστία) πρώην αθλητιάτρου της εθνικής ομάδας ενόργανης γυμναστικής των ΗΠΑ, Λάρι Νάσαρ από τη μια, της Γυμναστικής Ομοσπονδίας των ΗΠΑ, της Ολυμπιακής και Παραολυμπιακής Επιτροπής των ΗΠΑ, καθώς και ασφαλιστικών εταιρειών από την άλλη.

Στη συμφωνία, που δημοσιοποιήθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης, αναφέρεται το ποσό των 380 εκατομμυρίων δολαρίων που θα μοιραστούν ως αποζημίωση τα θύματα -ανάμεσά τους Ολυμπιονίκες, όπως η Σιμόν Μπάιλς, η Άλι Ράισμαν και η Μακέιλα Μαρόνι-, αλλά και ο διορισμός θυμάτων του Νάσαρ σε θέσεις στα διοικητικά συμβούλια της Γυμναστικής Ομοσπονδίας και της Ολυμπιακής και Παραολυμπιακής Επιτροπής των ΗΠΑ, στο πλαίσιο μεταρρυθμίσεων για την αποτροπή ανάλογων φαινομένων.

Η συμφωνία χαρακτηρίζεται μεν «ιστορική». Δεν αναμένεται ωστόσο να είναι ο επίλογος σε αυτό το σκάνδαλο μεγατόνων, που συγκλόνισε όχι μόνο τον αμερικανικό αθλητισμό, αλλά οι τιγμοί τους φτάνουν μέχρι και τις ομοσπονδιακές υπηρεσίες των ΗΠΑ.

Έπεται και συνέχεια;

Ο Λάρι Νάσαρ κατηγορήθηκε για σεξουαλική κακοποίηση περισσότερων από 330 ανήλικων κοριτσιών και νεαρών αθλητριών στη Γυμναστική Ομοσπονδία των ΗΠΑ και στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, για σχεδόν μία 30ετια.

Έχοντας αναλάβει καθήκοντα από τα μέσα της δεκαετίας του ‘80, άρχισε την εγκληματική δράση του στις αρχές του ‘90 και τη συνέχισε μέχρι και το 2016, εκμεταλλευόμενος τη θέση του για να ικανοποιεί τις διεστραμμένες σεξουαλικές ορέξεις του, κατά τη διάρκεια ιατρικών εξετάσεων και στο πλαίσιο δήθεν «εξελιγμένων» θεραπευτικών μεθόδων.

Παρά τις πολυάριθμες καταγγελίες σε βάρος του στο FBI, ο Νάσαρ βρέθηκε αντιμέτωπος με τις αξιόποινες πράξεις του μόνο έπειτα από τις δημόσιες καταγγελίες θυμάτων του στα ΜΜΕ, το 2016.

Ένα χρόνο αργότερα, ομοσπονδιακό δικαστήριο στο Μίσιγκαν τον καταδίκασε σε 60 χρόνια φυλάκιση για κατοχή υλικού παιδικής πορνογραφίας και παραποίηση στοιχείων. Το 2018, σε έτερες συναφείς δίκες, ο Νάσαρ καταδικάστηκε σε πάνω από 300 χρόνια φυλάκισης για σεξουαλική επίθεση σε βάρος ανηλίκων.

Μόλις τον περασμένο Ιούλιο, εν τω μεταξύ, δημοσιοποιήθηκε εσωτερική έρευνα του υπουργείου Δικαιοσύνης για τον ρόλο του FBI στην υπόθεση, εντοπίζοντας σωρεία λαθών, καθυστερήσεων, αλλά και περιπτώσεων συγκάλυψης από πράκτορες της ομοσπονδιακής υπηρεσίας.

Τώρα, μετά την ανακοίνωση του δικαστικού συμβιβασμού, ο δικηγόρος Τζον Σ. Μάνλι -κύριος νομικός εκπρόσωπος των θυμάτων του Νάσαρ- προανήγγειλε συνέχεια του αγώνα για δικαίωση.

Αυτή τη φορά, ζητά την ποινική δίωξη όσων αξιωματούχων του FBI «έπνιξαν» την έρευνα για τον Νάσαρ, καθώς και όσων στελεχών της Γυμναστικής Ομοσπονδίας και της Ολυμπιακής Επιτροπής διαπιστωθεί ότι παρακώλυσαν τη Δικαιοσύνη.

Προς τούτο, δικαστική επιτροπή της αμερικανικής Γερουσίας συνεχίζει τις έρευνες, προκειμένου να καθίσουν στο εδώλιο του κατηγορουμένου όλοι οι ένοχοι.

«Υποφέραμε, γιατί κανείς στο FBI, στη Γυμναστική  Ομοσπονδία και στην Ολυμπιακή Επιτροπή δεν έπραξε ότι ήταν απαραίτητο για να μας προστατεύσει», ανέφερε τον περασμένο Σεπτέμβριο σε μία συγκλονιστική κατάθεση ενώπιον της επιτροπής η Σιμόν Μπάιλς.

«Ο Νάσαρ βρίσκεται εκεί που ανήκει» ήτοι στη φυλακή, τόνισε.

«Όμως εκείνοι που το επέτρεψαν πρέπει να λογοδοτήσουν».

Γυρίζοντας «σελίδα»

Με τον τελευταίο δικαστικό διακανονισμό, πάντως, η Γυμναστική Ομοσπονδία των ΗΠΑ ευεπλιστεί να γυρίσει οριστικά σελίδα στο σκάνδαλο που αμαύρωσε την εικόνα της και οδήγησε την ίδια στη χρεοκοπία.

Είχε υποβάλει σχετική αίτηση από το 2018, καθώς οι καταγγελίες κατά του πρώην αρχιάτρου της έπαιρναν τότε τη μορφή χιονοστιβάδας και οι αξιώσεις προστίθεντο η μία στην άλλη.

Όχι τυχαία, η διακανονισμός της Τρίτης επιβεβαιώθηκε κατά τη διάρκεια ακρόασης σε ομοσπονδιακό πτωχευτικό δικαστήριο, αφότου η TIG Insurance συμφώνησε να πληρώσει μεγάλο μέρος των χρημάτων.

Όπως προκύπτει από τα δικαστικά έγγραφα, από τα συνολικά 380 εκατομμύρια δολάρια, η Ολυμπιακή Επιτροπή των ΗΠΑ θα πληρώσει περίπου τα 34,4 εκατομμύρια δολάρια και θα δανείσει άλλα 6,1 εκατομμύρια δολάρια στη Γυμναστική Ομοσπονδία, προκειμένου να πληρώσει και αυτή το μερίδιό της.

Πρόκειται, δε, για τον δεύτερο εννιαψήφιο διακανονισμό που αφορά σε θύματα του Λάρι Νάσαρ.

Η προηγούμενη συμφωνία ήταν το 2018 με το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, ύψους 500 εκατομμυρίων δολαρίων.

Η δικαστική διαμάχη έκτοτε συνεχίστηκε με τη Γυμναστική Ακαδημία και την Ολυμπιακή Επιτροπή, που το 2020 προσέφυγαν με τη σειρά τους κατά ασφαλιστικών εταιρειών, με το επιχείρημα ότι καθυστερούσαν την επίτευξη συμφωνίας με τα θύματα.

Τώρα, η αμερικανική Γυμναστική Ομοσπονδία ευελπιστεί ότι, μετά και τη συμφωνία αυτής της εβδομάδας, θα μπορέσει να βγει από το καθεστώς χρεοκοπίας έως το τέλος του έτους.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η πρόεδρός της, Λι Λι Λέουνγκ, εξέφρασε «βαθιά λύπη για το τραύμα και τον πόνο που έχουν υποστεί τα θύματα, ως αποτέλεσμα των ενεργειών, αλλά και της αδράνειας του οργανισμού».

«Δεσμευόμαστε να συνεργαστούμε μαζί τους και με ολόκληρη την κοινότητα της ενόργανης γυμναστικής για να διασφαλίσουμε ότι θα συνεχίσουμε να δίνουμε προτεραιότητα στην ασφάλεια, στην υγεία και στην ευεξία των αθλητών», υπογράμμισε.

Όπως και να έχει, τα βλέμματα είναι τώρα στραμμένα στην αμερικανική Γυμναστική Ομοσπονδία. Ορισμένα κρίσιμα μέτωπα παραμένουν ανοιχτά…