Σε νέες αποκαλύψεις προχώρησε ο Θεόδωρος Λύτρας για τους νεκρούς εκτός ΜΕΘ, δηλώνοντας σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ότι «δώσαμε τη μελέτη σε αυτούς που παίρνουν τις αποφάσεις».

Υπενθυμίζεται ότι οι επιστήμονες Σωτήρης Τσιόδρας και Θεόδωρος Λύτρας ανέδειξαν σε μελέτη τους πως 947 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους λόγω της αυξημένης πίεσης στο ΕΣΥ, 133 γιατί δεν βρήκαν κρεβάτι σε ΜΕΘ και παρέμειναν διασωληνωμένοι εκτός και 656 γιατί νοσηλεύτηκαν σε νοσοκομείο εκτός Αττικής.

Τα συμπεράσματα της μελέτης αυτής, μάλιστα, έγιναν αντικείμενο οξείας αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης.

«Ο καθένας μπορεί να βγάλει συμπεράσματα»

Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Real FM», ο κ. Λύτρας ανέφερε κατ’ αρχήν ότι η έρευνα που έκανε ο ίδιος και ο Σωτήρης Τσιόδρας περιλαμβάνει την περίοδο από τον Σεπτέμβριο του 2020 μέχρι και τις 6 Μαΐου του 2021.

Ο καθηγητής εξήγησε ότι «εξέτασαν τη θνητότητα των διασωληνωμένων ασθενών και διαπίστωσαν ότι αυτή αυξάνεται κλιμακωτά, όσο αυξάνεται το σύνολο των διασωληνωμένων ασθενών σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια. Ιδιαιτέρως όταν οι διασωληνωμένοι ασθενείς ξεπερνούν τους 400 σε όλη τη χώρα», τόνισε. Όμως, όπως επεσήμανε, «η θνητότητα αυξάνεται και όταν οι διασωληνωμένοι ασθενείς νοσηλεύονται εκτός του λεκανοπεδίου της Αττικής».

Επίσης, η θνητότητα αυξάνεται όταν οι διασωληνωμένοι ασθενείς νοσηλεύονται εκτός ΜΕΘ. «Εμείς λοιπόν επισημαίνουμε αυτή τη διαφορά. Ο καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του», ανέφερε και προσέθεσε χαρακτηριστικά:

«Η έρευνά μας καλύπτει όλα τα νοσοκομεία της Ελλάδας και η εν λόγω μελέτη ήταν ιδέα του καθηγητή Τσόδρα. Εμείς δίνουμε τα επιδημιολογικά δεδομένα σε αυτούς που παίρνουν τις αποφάσεις».

«Εγώ και ο κύριος Τσιόδρας θα ήμασταν υπόλογοι εάν δεν δίναμε τα αποτελέσματα της ανάλυσής μας σε αυτούς, εάν δεν τους ενημερώναμε», υπογράμμισε.

Σημειώνεται ότι η έρευνα εστάλη προς δημοσίευση στο τέλος Μαΐου, αλλά δημοσιεύτηκε μόλις χθες.

«Εμείς είμαστε Καθηγητές Δημόσιας Υγείας και κοινοποιήσαμε τα αποτελέσματα εκεί που έπρεπε, ως οφείλαμε. Δεν κοινοποιούμε για εμάς. Ο καθένας μπορεί να καταλάβει ότι, εφόσον το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) δεν ανταποκρίνεται όποτε οι διασωληνωμένοι ασθενείς υπερβαίνουν τους 400 και αυξάνεται η θνητότητα, το ΕΣΥ χρειάζεται ενίσχυση», διευκρίνισε ο κ. Λύτρας.

«Επιπλέον, ένα μέρος της διαφοράς μπορεί να οφείλεται στη διαλογή ασθενών. Δηλαδή όταν κάποιος είναι σε απελπιστική κατάσταση μπορεί να μείνει εκτός ΜΕΘ. Δυστυχώς, η διαφορά δεν εξαρτάται μόνο από το εντός ή εκτός ΜΕΘ. Εξαρτάται και από το εντός ή εκτός Αττικής ή από τον φόρτο των νοσηλειών», προσέθεσε.

«Η θνητότητα λοιπόν εκτός ΜΕΘ ήταν κατά 87% μεγαλύτερη εν σχέσει με την εντός ΜΕΘ», όπως είπε, τονίζοντας ότι «οι πηγές του ιδίου και του Σωτήρη Τσιόδρα για τα στοιχεία της έρευνας είναι ο ΕΟΔΥ».

Ο κ. Λύτρας πάντως γνωστοποίησε το θέμα μέσα από τα social media:

Θα μπορούσαν να είχαν σωθεί 1.500 ζωές αν είχε λιγότερη πίεση το ΕΣΥ

Ο κ. Τσιόδρας και ο κ. Λύτρας, στη μελέτη τους, κατέληξαν στο γεγονός πως θα μπορούσαν να είχαν σωθεί περισσότερες από 1.500 ζωές ασθενών το διάστημα Σεπτέμβριος του 2020 έως Μάιος του 2021, εάν το σύστημα Υγείας λειτουργούσε σε συνθήκες χαμηλότερης πίεσης.

Συγκεκριμένα, όπως εξήγησε ο κ. Λύτρας, θα είχαν σωθεί 1.535 ζωές αν όλοι νοσηλεύονταν με χαμηλό φορτίο στο ΕΣΥ (δηλαδή, μάξιμουμ με 200 διασωληνωμένους), αν νοσηλεύονταν σε νοσοκομεία της Αττικής και φυσικά εντός ΜΕΘ.